Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kuntien yhdistäminen on parempi vaihtoehto maakuntauudistukselle

  • Näistä olisi syytä yhdistää elinvoimaisia kokonaisuuksia.
    Näistä olisi syytä yhdistää elinvoimaisia kokonaisuuksia.

Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että maakuntavaalit vähintään siirretään syksyltä keväälle järjestettäväksi eduskuntavaalien kanssa samaan aikaan. On myös mahdollista, että sote- ja maakuntauudistus kaatuu kokonaan, ellei sitten hallitus osta ääniä puolelleen RKP:ltä helikopterilla ja päivystyksellä (HS 28.04.2018).

Jos uudistus kaatuu, pienten ja ikääntyvien kuntien sotehaasteet eivät ole kuitenkaan häviämässä minnekään: Mitä jos Helsingistä, Espoosta ja Vantaasta tehtäisiin oma sote-maakunta? Rutiköyhä Hanko on jo nyt pulassa, terveys­keskuksen patja­varastosta oli tehtävä toimisto (HS 29.04.2018).

On tärkeää tiedostaa, että ehdotettu sote- ja maakuntauudistus on sisällöltään saattohoitoa kuoleville kunnille, eikä sen ensisijaiset ajurit ole kansanterveydellisiä eivätkä edes taloudellisia. Mielestäni uudistuksia pitäisi tehdä kansalaisia varten, eikä hallintorakenteita, siispä en ole suruissani jos uudistus kaatuu.

Tällöin saattohoidolle tarvitaan vaihtoehto, ja itse ehdotan kuntien yhdistämistä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kunnat, jotka eivät saa talouttaan kuntoon, yhdistetään naapurikuntiin, kunnes syntyy riittävän elinvoimaisia kokonaisuuksia jotka kykenevät seisomaan omilla jaloillaan. Saattaa olla, että tällä metodilla koko esim. Uusimaa olisi lopulta yhtä kuntaa, toteuttaen kansanterveydelliset ja taloudelliset tavoitteet ilman ylimääräistä hallintoporrasta ja massiivisia alueellisia tulonsiirtoja.

Tämä toki tarkoittaisi merkittävästi nykyistä pienempää määrää kuntapoliitikkoja, mutta tästäkin on vaikea olla pahoillaan.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä karttaan piirretyt rajat eivät ole ikuisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hyvä kirjoitus! Yhdestä asiasta olen kuitenkin eri mieltä. Uudestamaasta yksi kunta - Ei hyvä ratkaisu. Sosiaalihuoltoa (vanhukset, vammaiset mielenterveyspotilaat asumismuotoineen + neuvolat)) on vaikea hoitaa optimaalisesti näin suuressa kunnassa/maakunnassa.

Tarvitaan ainakin neljä kuntaa Uudellemaalle, jotka tekevät yhteistyötä terveydenhoidon osalta (HUS, johon liitetty myös perusterveydenhoito).

Kannatan kuntien yhdistämistä suurempiin kokonaisuuksiin. Mitä me teemme kunnilla, joissa on vain 10 000 ihmistä ja jopa alle tämän? Kunnat voivat olla isoja, mutta kylät säilyvät. Tietty jos pieni kunta selviää sosiaalihuollosta itsenäisesti, niin mikä siinä on ollessa.

Saaattohoitoa varten ei todellakaan kannata kehittää uutta hallinnontasoa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

1.Läntinen kunta: Kirkkonummi, Lohja, Siuntio,Inkoo, Raasepori, Hankoo, Karkkila (alueella Lohjan sairaala)

2.Pohjoinen kunta: Hyvinkää, Tuusula, Järvenpää, Nurmijärvi, Kerava, Mäntsälä, Pukkila (alueella Hyvinkään sairaala)

3.Itäinen kunta: Pornainen, Askola, Myrskylä, Lapinjärvi, Sipoo, Porvoo, Loviisa (alueella Porvoon sairaala)

4.Eteläinen kunta: Espoo, Vantaa, Helsinki

Jalmari Kovaleff

Sinänsä merkityksetön kysymys, mutta pakko kysyä Vihdistä kotoisin olevana, että mihin noista lukisit Vihdin kuuluvaksi? Luontevimmin se menisi varmaan Läntiseen kuntaan, vaikka toisaalta voisi olla myös osa pohjoista.

Veikko Punkka

Epäonnistuvan sote/maku hankkeen tilalle kannattaa todella luoda Suomelle yksi suuri metropolikaupunki jolla on merkitystä koko Suommen taloudelle ja sitä kautta hyvinvoinnille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset