Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

90-luvun epäsuora kansanmurha

  • Koko dokumentti löytyy linkin takaa.
    Koko dokumentti löytyy linkin takaa.

1990-luvun laman uhreilta karhutaan yhä velkoja, vaikka valtio on todennut saatavat lähes arvottomiksi (HS 15.2.2018) on tärkeä nosto hesarilta. Kun edellisen kerran kirjoitin aiheesta (Aktiv Hansa ja Koiviston konklaavi, AA 5.9.2016), puhelimeni soi pariinkin kertaan henkilöiltä, jotka halusivat kertoa mitä itse asiasta tiesivät. Heidän viestinsä oli selvä - heistä saattaa aika jättää, mutta pyysivät että pidän huolen siitä, että tapahtumien kulku lopulta paljastuu. Lupaan tehdä asian suhteen voitavani.

Olen sittemmin saanut käsiini Aktiv Hansa kaupan sensuroidun kauppakirjan, joka löytyy täältä (älkää klikatko turhia download linkkejä, kyllä se sieltä tulee). Kauppakirja tulee kokonaisuudessaan julkiseksi 8.12.2024.

Eräs sensuroiduista osista oli kauppahinta, joka kuitenkin hesarin tutkivalla journalistilla on tiedossa:

"Arsenal on tosiaan myynyt aikaisemmin saataviaan, jotka se katsonut myyntikelpoisiksi. Vuonna 2000 yhtiö myi nimellisarvoltaan 12 miljardin markan saatavat 700 miljoonalla markalla Aktiv Hansalle ja C&A Finlandille."

Kannustan lukemaan Hesarin jutun kokonaisuudessaan, mutta painotan ylläolevan tärkeyttä. 

Moni aikalainen on kertonut, että heillä oli rahoitus kunnossa ostaakseen saatavansa yli 50 prosentilla niiden arvosta, mutta sen sijaan ne myytiin noin 6% niiden arvosta norjalaiselle pörssiyhtiölle Aktiv Hansalle. Tämä on eräs Suomen historian huonommista diileistä, ja sen maksumiehiksi päätyivät tavalliset kansalaiset, käytännössä sama porukka jolta edelleen karhutaan rahaa hesarin jutun mukaan, vaikka monella heillä olisi ollut keinot ratkaista ongelma veronmaksajien kannalta kymmenen kertaa edullisemmin jo vuonna 2000.

On vaikea sanoa, montako henkilöä tämä ratkaisu ajoi ennenaikaiseen hautaan, mutta ei ole mielestäni liioittelua kutsua tapahtumia epäsuoraksi kansanmurhaksi - tai vähintäänkin oikeusmurhaksi.

Kaikki uhrit eivät ole kuitenkaan vielä kuolleet, tälläkin palstalla kirjoittelee henkilö, jonka nimi erään soittajan mukaan oli listattu Mauno Koiviston allekirjoittamaan dokumenttiin. Dokumentti piti sisällään sata nimeä, ja luvan saattaa heidät konkurssiin. Huhu on joko tosi tai ei ole, mutta vasta kun kaikki dokumentit saatetaan julkisiksi, voi moni suku levätä rauhassa.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka etsii lyhty kädessä päivänvalossa totuutta.

 

edit: Ja kannatan toki henkilökohtaisen konkurssin helpottamista, jotta velalliset vihdoin pääsisivät piinasta:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225282-henkilokohtainen-konkur...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Jotta ihmiset eivät tulevaisuudessa joutuisi ikuiseen velkavankeuteen, konkurssilakia tulisi muuttaa niin, että yksityishenkilön konkurssi on mahdollinen.

Kansalaisaloite?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Jos vaikuttaa siltä että aloitteelle on kysyntää, olen valmis sellaisen laatimaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Epäilen vain sitä, että ihmiset eivät ymmärrä asiaa. En muista, että asia olisi ollut vakavasti esillä eduskunnassa, vaikka 150 vuotta vanhaa (taitaa täyttää tasavuosia nyt) konkurssisääntöä on muutettu lukemattomia kertoja.

Yhdysvalloissa saa pöydän puhtaaksi näin. Konkurssi koskee jopa pelivelkoja, mutta ei esimerkiksi opintovelkoja. Menettely on äärimmäisen yksinkertainen: hakemus sisään ja tuomarin edessä vannotaan omaisuus- ja velkojaluettelo oikeaksi, jonka jälkeen tuomari antaa ratkaisunsa siitä, mitä saa pitää, maksetaanko velkoja omaisuuden säästöllä ja mitätöidään ne velat, jotka lain mukaan on mahdollista mitätöidä, periaatteessa kaikki velat. Nopea menettely, eikä tietojeni mukaan ketään ole imetty tyhjiin.

Suurin syy yksityisiin konkursseihin Yhdysvalloissa ovat suunnattomat sairaskulut. Nyt jos SOTE on tulossa, saattaisi olla syytä varautua yksityishenkilöiden konkursseihin Suomessakin...

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #4

Jep, metodi on tuttu.

Olennaistahan tässä on riskin siirtäminen lainanottajalta lainanantajalle - nyt lähes kaikki riski on lainanottajalla, joka johtaa siihen että kulutusluottoja tungetaan ovista ja ikkunoista.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Todella hyvä kirjoitus Amos!

90-luvulla luotiin kiskonnan tunnusmerkistön täyttävä velanperintäjärjestelmä. 65 000 yrittäjältä ja sadoiltatuhansilta työttömäksi jääneeltä vietiin omaisuudet pilkkahintaan ja vain velat jätettiin heille. Sen lisäksi nämä kiskuripankit palkittiin pankkituella. Edelleen meillä on tapauksia, joissa 1,5 miljoonan velasta 5,5 miljoonan suorituksilla väitetään olevan velkaa jäljellä 10 miljoonaa markkaa eli 1 644 000 euroa!

Mikä on tämän toiminnan motiivi? Puhdas ja törkeä veronkierto Suomen valtion vahingoksi olemattomien luottotappioiden ja luottotappioiden korkojen vähennysoikeuden kautta. 16% - 18% vähennykset olemattomista veloista on mieletön bisness, jossa mukana ovat osa pankeista, kaikki perintäyhtiöt ja ilmeisesti osa politiikoistamme hyötyy järjestelmästä, koska mikään muu ei selitä, että 90-luvun uhreille ei suoda oikeutta.

Laittoman perinnän ja alihintaiset laittomat kaupat ovat mahdollisia, koska sekä uo.virkamiehet että verotarkastajat saavat yritysten ja kansalaisten tuhoamisesta velkaorjuuteen - vastoin lainsäädäntöä - tulospalkkiota.

Valtion virkamies siis saa ylimääräistä palkanlisää siitä, että em. tahot saavat keinotella asiakkaidensa kustannuksella ja kiertää valtion veroja. Tästä lisää hilkkamlaikko@gmail.com - faktaa sadoista tapauksista.

Juha Hämäläinen

Samalla pitää perata koko ulosottojärjestelmä, joka on luokiteltava yritystueksi, koska vouti juoksee velkojafirmojen rakkikoirana takavarikoimassa ihmisten omaisuutta ja hyvin usein mielivaltaisesti ja erittäin töykeästi.

Tästä on kokemusta ja suuri paine päästää nyrkki heilahtamaan, koska minä sen perkeleen palkan maksoin, jotta tuo rotta pääsi vetämään paluumuuttoni viemäristä alas.

UO:t tekemään vain valtion ja yksityisten ihmisten perintöjä tai kaikki työttömiksi keleper.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Perintäfirmojen toiminta on kieltämättä erittäin kyseenalaista. Aloitettaisiin edes siitä, että ilman alkuperäistä laskua ei perintää voi suorittaa.

Ulosottoon pääsyhän on monelle pelastus, yksityinen perintätoimi perintäkuluineen ja korkoineen moninkertaistaa velkaantumisen ongelmia.

Juha Hämäläinen

Et taida olla ollut ulosotossa, kun pidät sitä onnena. Toivon ettei sinne joutuisi kukaan, enää koskaan, eikä sittenkään.

Vittumaisia ihmisiä, jotka eivät osaa keskustella asioista niidne nimellä, eivätkä ota huomioon mitään muuta, kuin oman vitun provisionsa määrän.

Olin sovitellut jo Lindorfin kanssa ja se tanan "nutte" nykäisi firmani tilin tyhjäksi ja minä maksoin noista ulosmitasuista varoista vielä verot päälle!

Suomi on sivistysvaltio, jolla on peräpukamat ja nielurisat vaihtaneet paikkaa!

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #7

Jos pitäisi valita ulosoton ja Lindorffin väliltä, niin valitsisin ulosoton milloin vaan. Varmasti sielläkin varmasti paljon parannettavaa, en minä sillä.

"Suomi on sivistysvaltio, jolla on peräpukamat ja nielurisat vaihtaneet paikkaa!"

:D

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#5 Ulosotto on pelastus, mutta myös kadotus. Olen seurannut ihmisten selviytmymistä ulosoton kauhuskennaariossa.

Kyllä ne korot siellä ulosotossakin nostavat perittävää pääomaa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #10

Silloin kannattaa tehdä velkajärjestelyhakemus, niin ainakin kaikki ulosottotoimet keskeytyvät siihen asti, kunnes asia on käsitelty käräjäoikeudessa.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #14

Tuossa ylempänä Amos taitaa komeasti sekoittaa ulosoton ja velkajärjestelyn, koska vain toinen niistä poistaa korkoakoronpäälle-ilmiön joka tappaa talossa ja sillan alla!

Lisäksi OU ottaa omansa joka helvetin maksusta "käsittelykuluina", joten ei taida maksaa vaivaa lyhentää "satasella", koska maksaa vain pelkkiä kuluja!

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #18

Eips, ulosoton korko on usein kohtuullinen verrattuna esim. Pikavippien korkoihin ja perintäkuluihin.

OU on huttua, mutta kulutusluotot vielä astetta suurempi saatana.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #19

Ulosoton kulut tulee Lindorfin päälle ja päin vastoin teet mitä sitten teetkin ja monet isot sairaanhoitopiirit ja muut valtiolliset/kunnalliset ovat myyneet perinnän yksityiselle, joita komppaa omilla tienesteillä UO, joka on ainut, joka saa tyhjentää tilejä.

Näin se menee. Jos et usko jätä jotain maksamatta niin saat omakohtaisia kokemuksia aiheesta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #21

Lindorffin kohtuuttomat kulut syntyvät perintävaiheesta - mitä nopeammin perintävaiheesta siirrytään ulosottoon, sen pienempiä perintäkulut ovat.

Ulosoton korko on voimassaoleva viitekorko lisättynä seitsemällä prosenttiyksiköllä (säädetään korkolaissa), joka sekin on mielestäni tarpeettoman korkea - tätä voisi alentaa.

Perintäkulut + kulutusluoton korot ovat kuitenkin huomattavasti tuota 7%+viitekorko korkeampia, ja tästä syystä monessa tilanteessa on järkevää saada velat ulosottoon mahdollisimman nopeasti.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #18

Luulen, ettei hän vielä ole tarpeeksi syvällisesti tutustunut tähän aiheeseen, kuten me, jotka olemme tämän todellisuuden käyneet konkreettisesti läpi.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Hienoa! Liberaalipuoluekin alkaa olla oikeilla asioilla liikkeellä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Liberaalipuolue on talousliberalismin ja arvoliberalismin kannattaja kuten Esa-Jussi Salminen kiitti että blogisti on nyt oikealla asialla samaa sanon minä myös. Tämä case kuuluu arvoliberalismin puolelle.
Omakohtaisesti olen kokenut ja nähnyt kaikki lamat 1970-2009 väliseltä ajalta.
Olen lukenut Sotkamon Katinkullan konkurssista jonka perustajan Pertti Lindemannin suku menetti takauksissa koko oman ja suvun omaisuuden joten jotain pitäisi tehdä muttsa mitä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

"...mutta sen sijaan ne myytiin noin 6% niiden arvosta norjalaiselle pörssiyhtiölle Aktiv Hansalle."

Melkoista tylyttämistä. Sadan tonnin velka pieneni kuuteen tonniin. Tuosta 6 tonnista velallinen pääsi vielä pienemällä, jos suostui 5 vuoden vankilaan (velkajärjestely).

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sadan tonnin velka pieneni kuuteen tonniin."

Käsittääkseni ei pienentynyt vaan Aktiv Hansa peri velat täysimääräisinä eli velkakaupan häviäjinä olivat Suomen valtio ja velalliset. Todennäköisin syy järjettömälle kaupalle oli velkahistorian häivyttäminen näkymättömiin jota ei tutkijatkaan pääse selvittämään.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Juuri näin! Tällä järjestelyllä haluttiin, ettei kukaan pääse tonkimaan papereita. Ennemmin siis uhrattiin suomalaiset yrittäjät ja takaajat.

Dokumentit vapautuvat aikaisintaan vuonna 2024, joten on erittäin tärkeää, että nuorempi sukupolvi pääsee näihin käsiksi, jolloin tulee yksi historiamme häpeäpaalu esille, jos tulee silloinkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset