Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Aholan aktiivimalli

Työtön Anna-Maija Tikkanen ehdottaa ilmaista nettiä ja bussilippua köyhille (Yle Areena 18.05.2018) - netistä en ole samaa mieltä, sillä se löytyy kirjastosta, mutta bussilippu on ihan hyvä idea.

Toteuttaisin tämän niin, että jokaiselle suomen kansalaiselle annetaan maksukortti, jonka saldo täydentyy joka päivä 1,5 euroa 50 euron maksimisaldoon saakka - tällä maksukortilla voisi maksaa vain joukkoliikenteessä, julkisessa terveydenhuollossa, julkisissa liikuntatiloissa, koulutuspalveluissa, kirjastoissa ja julkisissa kulttuuripalveluissa.

Jokainen maksukortilla maksettu euro vähentäisi näiden laitosten saamaa julkista tukea eurolla, eli lisäkustannuksia ei tästä syntyisi, muuten kuin näiden palvelujen lisääntyneen kysynnän kautta.

Tämä kysyntä kuitenkin aktivoisi vähävaraisia, ja uskon että yhteiskunta jäisi tämän takia plussan puolelle. Ratkaisu myös mahdollistaisi todellisen avun kohdistamisen niille jotka sitä eniten tarvitsevat, sillä eniten syrjäytyneet eivät välttämättä kykenisi maksukorttia käyttämään.

Tällöin apu voisi jalkautua ja käydä ovella kysymässä, että onko kaikki hyvin. Näitä auttajia olisi ihan riittävästi kun te-toimistojen resurssit vapautettaisiin ihmisten kiusaamisesta heidän auttamiseensa.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä porkkana on keppiä väkevämpi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Korjaus ehdotukseen - parempi täydentää tiliä 1,5e päivässä max 50e saakka, tämä tasoittaa palveluiden kysyntäpiikkejä.

Pekka Pylkkönen

Teiltä kyllä tulee ehdotuksia laatikon ulkopuolelta. Tuo kuulostaa aika hyvältä ajatukselta. Todellinen kustannus jäisi varmasti erittäin pieneksi kun kysyntä kohdistuisi noihin hyödykkeisiin jotka ovat melkoisella vajaakäytöllä nytkin. Helsingin ratikan käyttöaste pyörii siellä 20%:ssa eikä marginaalikustannus uudesta matkustajasta tai uimahallin polskijasta ole mittaustarkkuuden sisällä. Paitsi jos tuolla houkuteltaisiin lisää altaaseenpaskojia!

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Tässä on jotain hyvää, mutta eikö samalla anneta kilpailuetua julkisille palveluille yksityisiä vastaan? Mitä haittoja tässä vaoisi olla?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Siinä, että julkiset palvelut saavat kilpailuetua, ei mielestäni ole suurta ongelmaa.

Eräs että riski on siinä, että joihinkin palveluihin käytettäisiin "palvelurahaa" enemmän kuin niiden julkinen tuki on, esim. julkinen liikenne voisi olla tälläinen. Tällöin kustannukset tulevat reaalisiksi, mutta ei maailma siihenkään mielestäni kaadu.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Ok. Kuten sanoin, konseptissa on hyviä kulmia. Silti: julkisten palvelujen tukeminen verorahoilla saattaa viedä mahdollisuuksia vapailta markkinoilta, eli meiltä ihmisiltä tehdä valintoja.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #6

Asian voi esittää myös niin, että niitä palveluja tuetaan jo julkisesti, konstini vain antaa ihmisille oikeuden päättää siitä miten tuki jakautuu julkisten palvelujen kesken.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kun maksat netistä niin mistä oikein maksat silloin?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Ilmainen netti, ehkä. Mutta netin käyttämiseen tarvitaan joko älyttömyyspuhelin tai tietokone. Pitäisikö nekin kustantaa vähävaraisille?

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Hyviä ajatuksia. Sekin on faktaa, että TE-toimiston virkailijat kiusaavat työttömiä. Olen heille sen tänä vuonna suoraan sanonut, tosin puhelimessa, että "miksi Te kiusaatte minua ?", vastausta ei tähänkään kysymykseen tietenkään tullut. Siis näyttäisi siltä, että monta koulukiusaajan vankan taustan omaavia henkilöitä olisi nyt työttömiä kiusaamassa ko. toimistoissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen työmarkkinat ei toimi Saksan valuutassa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Taas kerran tarvitsee tunnustaa tyhmyyteni, mutten ihan oikein kuitenkaan saa tästä "ideasta" kiinni. Esim. oma kirjastoni sijaitsee lähes 30kmn päässä ja jos sinne menisin julkista käyttäen, niin joutuisin "säästämään" noin 3pv, että saisin matkan maksetuksi. Virojoella sitten pitäisi odotella toiset 3pv, että pääsisin reissultani kotiin takaisin. Ehkä tämä kuitenkaan ei ole se tapa millä meille vähävaraisille voisi netin kustantaa, vaan vaikkapa siten, että jokainen kustantaa sen netin kotiinsa, kuka mistäkin tuesta/hankkeesta.
Juu, ei jatkoon, eikä äänestetä liberaaleja tämän ehdotuksen innostamana.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Viisi maksutonta reissua kylille kuussa ei kelpaa?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

A.A:"Viisi maksutonta reissua kylille kuussa ei kelpaa?"

Lähinnä kommenttini oli tuohon omaasi, eli "vähävaraiselle ei tarvi internetiä, koska kirjasto". Siihen sitten totesin että melko pieneksi jää netin käyttö kohdallani, jos se olisi noiden "maksukorttien" ja kirjaston varassa. Ehkä vähävarainen ei kuitenkaan tarvitsekaan kun viisi kertaa kuussa lukea spostit, höpistä joutavia täällä puh.vuorossa, yms.
Ihmettelen sitten kuitenkin vielä sitä, että jos haluaakin vielä jotain muuta, vaikka mennä uimaan yms. ? Tehdäänkö sitä sitten ensi kuussa ja silloin kävellään sinne uimahalliin?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #14

Nooh, mikä sinusta olisi sopiva määrä näitä "palveluseteleitä" kuussa, ts. paljonko laitetaan?

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Maksukortti työttömille pitäisi kyllä kiireesti saada. Ja siis muillekin syrjäytyneille. Joskus on jaettu työttömille "liikuntaseteleitä", joilla pääsee vain kerran esim. uimahalliin, keilaamaan tai kiipeilemään kiipeilyseinälle. Nämä setelit ovat vain ollet niin haluttuja, etten koskaan ole sellaista saanut; niitä jaetaan ilman ennakkovaroitusta jossain ja niitä saa siis periaatteella "kuka ensiksi ehtii".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset