Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Puolueiden varallisuus on kansalta varastettu

Tutkimus: Puolueita lähellä olevissa säätiöissä miljardiomaisuus - ”piiloon jää yhä suuri määrä puolueiden omaisuusjärjestelyjä ja tukilähteitä” (IS 21.5.2018) ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä. Jostain syystä artikkeli ei laske mukaan SDP:tä lähellä olevien ammattiliittojen omaisuutta, eli ainakin 2,5 miljardia euroa (AA 19.11.2015). Tämä vuokralaisten selkänahasta yleishyödyllisyyden varjolla kerätty varallisuus muunnetaan mahdollisesti lähitulevaisuudessa likvidimpään muotoon kun Valtakunnallinen vuokratalo-osuuskunta aikoo listautua pörssiin (Yle 21.5.2018).

Puolueet ja niitä lähellä olevat yhdistykset ja säätiöt ovat historiassa keränneet varallisuutta mitä kyseenalaisimmin keinoin, esim. Puolueet kunnan kukkarolla: käsikirjoitus (Yle MOT 22.4.2013):

"Talo on osa Vantaalle jo vuosikymmeniä sitten rakennettua paikallista puoluerahoituskuviota. 
Se toimii näin. Kaupungin päättäjät, siis poliittiset puolueet, päättävät mistä kaupunki vuokraa tiloja. Kokoomuksen vuokratulo kaupungilta on nykyään noin 50 000 euroa vuodessa. Vasemmistoliitto saa kaupungilta päiväkodin vuokrina 30 000 euroa vuodessa. Tikkurilan demarien tiloista kaupunki maksaa melkein 280 000 euroa vuodessa.

Kuvio tunnetaan, koska paikallislehti Vantaan Sanomien toimittaja Risto Hietanen paljasti 90-luvun lopussa, että osa puolueista peri takavuosina kaupungilta ylivuokria."

Kepuleilla tilanne meni niin pahaksi, että puolueessa ei ole enää pitkään aikaan ymmärretty miltä osin puolueen taskut eroavat omista: Kaksi kuukautta riitti – Nuorisosäätiön hallituksen uusi puheenjohtaja eroaa (Yle 15.05.2018), mutta niin kauan kuin edes osa tuloista meni puolueen hyväksi eikä poliisin sireeni ulvonut niin toiminnan annettiin jatkua. 

Kokoomuksella tilanne on aivan vastaava: Vantaan voimapoliitikkoa Tapani Mäkistä epäillään korruptiosta – HS selvitti, mitä merkittäviä päätöksiä kaupunki teki talousrikosepäilyn aikana (HS 4.4.2018)

 

Yksittäistapauksista ei ole kyse, sillä maamme eduskuntapuolueet ovat jo vuosikymmeniä keskittyneet sementoimaan omaa asemaansa keräämällä yhdistyksilleen ja säätiöilleen varallisuutta, jolla vaalit voitetaan. Samoja keinoja käytetään myös henkilökohtaisen omaisuuden kartuttamiseen, mutta ajat ovat siinä suhteessa muuttuneet, että häkkikin heilahtaa välillä.

 

Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan mielestäni maa tarvitsee laajempaa yhteiskunnallista keskustelua siitä, että onko puolueiden vaurastuminen ylipäätänsä maan kokonaisedun mukaista, ja jos ei, miten sitä on syytä suitsia.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä Suomi ei ole maailman vähiten korruptoitunut maa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

"Rötösherrat kuriin" ja sassiin, oli erään tunnetun suomalaisen poliitikon lauseita todella kauan sitten. Se pätee edelleen, mutta sitten se toteutuspuoli on helpommin sanottu kuin tehty. Raha liikkuu niin sukkelaan paikasta toiseen ja tavalla josta vain harva on perillä, että kuka tietää kenen taskuun ne lopulta päätyvät (valvonta). Pohjattomaan ahneuteen ei edes roope ankan rahasäiliö riitä.

Osa rahoista investoidaan ulkomaille veroja pakoon. Käsittämättömiä ovat ne summat joita jotkut yksityiset saavat pitää omanaan. Vaatisi koko maailman järjestelmän uusimisen että tämä petosten sarja loppuisi eikä vähävaraisia vaadittaisi vielä auttamaan ulkomailta tulevia patalaiskoja pikkuporvareita.

He myyvät oppejaan ilman vastuuta omista teorioistaan ja teoistaan. Muuttavat maata ja maailmaa suunnitelmiensa mukaisesti aina omaa etuaan ajatellen. Se etu on yksi sana: Valta. Tavallinen maansa asukas ei voi olla perillä asioista ennen kuin nämä tekijät ovat saaneet halutun tekojensa kautta. Sitten voit (saat) avata silmäsi ja ehkä sanoakin jotain (jos uskallat).

Vastasanomana on että rahaa kyllä riittäisi, mutta jostain syystä ei vain haluta
rakentaa sitä
"parempaa maailmaa". Kun ihminen pelkää kaiken (aikaa) muuttuvan(sa) hyväksi, mutta
palvelee pahaa, silloin ymmärtää sen pahan palvelevan aina jonkun etuja.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ammattiyhdistysliike on jatkuvasti esillä, valitettavan vähälle huomiolle jäävät muut. Miksei mm oikeistohallitus ole innokkaasti ajamassa ay-liikkeen verovapauden poistoa? Koska samalla viivalla ovat Suomen Yrittäjät, EK ja muut työnantajajärjestöt, kauppakamarit, MTK lukuisinen säätiöineen ja merkittävine omistuksineen yms. Vaikkapa Teknologiateollisuudella on 250 miljoonan omaisuus.

Aivan yhtä lailla verovapaat osingot niilläkin ja mitä tulee työntekijöiden maksujen verovapauteen, niin aivan samalla tavalla yritys voi vähentää jäsenmaksunsa ennen veroja. RKP onkin sitten oma lukunsa, sillä suomenruotsalaisilla säätiöillä on valtava omaisuus - mm vuonna 2010 Svenska Kulturfonden perusti 30 miljoonan euron rahaston avustamaan Ruotsalaista kansanpuoluetta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kannatan verovapauden poistamista ylläolevilta, ja laajemmalti koko yleishyödyllisyyskäsitteen repimistä auki - sen takana on nykyään toimijoita jotka eivät sinne kuulu.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Puolueiden varallisuus on kansalta varastettu"

Jos puhutaan säätiöistä niin ei välttämättä pidä paikkaansa. Säätiö usein perustettu jonkun lahjoituksen tai testamentin pohjalta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ei välttämättä, olet oikeassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset