Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Milloin kannattaa rakentaa yli tarpeen?

"Ei ole tervettä" - Kerrostaloasuntoja rakennetaan jo yli tarpeen (KL 31.5.2018) on valitettavasti maksumuurin takana, mutta jo pelkästään otsikkoa voi mutustella hetken. Mitä oikeastaan tarkoittaa "yli tarpeen?"

Olen aikaisemmin kirjoittanut, että on tarkoituksenmukaista kouluttaa sopiva määrä ihmisiä työttömiksi (Työttömyysasteen pitäisi sanella koulutusmäärät, AA 30.5.2016) - se pitää palkat kurissa, ja huolehtii siitä että tekijöitä löytyy hankalampiinkin sijainteihin.

Kannattaisiko samalla logiikalla rakentaa asuntoja niin paljon, että osa jäisi tyhjilleen? 

Joissakin tilanteissa kyllä - oletetaan mielikuvituskaupunki Kardemumma, jossa valtaosa asunnoista on yksityisten tahojen omistamia, ja jossa kaupunki maksaa merkittävän osan asukkaiden vuokrista.

Jos Kardemumman kaupunki rakentaisi niin paljon asuntoja kuin kynnelle kykenisi, ja myisi niitä omakustannehintaan (edit 13.8.2018: tai markkinahintaan) sitä mukaa pois kun ostajia löytyisi. Tämä laskisi Kardemumman kaupungin vuokratasoa kauttaaltaan, ja sitä kautta julkisia menoja - vaikka kourallinen asuntoja jäisi tyhjilleen ja myymättä, niin tappiot eivät olisi merkittäviä verrattuna säästöihin.

Helsinki eroaa Kardemummasta vain siinä, että asumisen tuet tulevat valtiolta, eikä kaupungilta. Näin kaupunki pääsee rahastamaan niukkuudella - kannatan asumisen tukien siirtämistä valtiolta kuntien harteille, ja mielestäni siirtymäajan jälkeen niistä on syytä luopua kokonaan.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä julkisen sektorin tarkoitus ei ole tuottaa voittoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Kun vuokrataso laskee ylitarjonnan takia, niin laskeeko kiinteistöjenkin arvo?

Omistajat tai suuret vuokrafirmat eivät tätä varmaan tahdo?

Vuokrafirmat taas ovat poliittisten puolueiden taskussa, mikä ei päätöksillään anna tuottavuuden laskea?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Laskee, ja kyllä, eivät halua.

Käyttäjän petrioseppala kuva
Petri Seppälä

On tosiaan aika absurdia, että vaikka juhlapuheissa päättäjät korostavat asumisen kalliin hinnan ongelmaa niin asioihin eniten vaikuttavien tahojen nimenomainen etu on korkea asumisen hinta. Tämä Kauppalehden uutisen otsikko lähinnä viittaa minusta siihen, että Kauppalehti laulaa näiden asumisen hintaa ylläpitävien tahojen lauluja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset