Business Finlandin seuraava "yhtiökokous" järjestetään viimeistään ensi keväänä

Innovaatiorahoittaja Tekes halusi Suomesta terveysteknologian piilaakson. Siksi se pyrki kaikin keinoin yhteistyöhön amerikkalaisen IBM:n kanssa. Syntyi outo jättisopimus, joka ajoi viraston kriisiin. (HS 3.6.2018) olisi viihdyttävää luettavaa, jos koijarin (Brian Fredriksen) taskuun eivät olisi päätyneet verorahat, joille olisi varmasti ollut parempaakin käyttöä.

Uskon ja toivon kuitenkin, että Business Finland ja IBM purkavat sopimuksen yhteisymmärryksessä ilman että se tulee veronmaksajille kovin kalliiksi.

Mielestäni on kuitenkin erikoista, että Business Finlandin pääjohtaja oli vielä antamassa tätä haastattelua – yksityisellä sektorilla pääsee usein pakkaamaan huonekasvinsa melko nopeasti jos oma nimi löytyy yritykselle tavallista enemmän haitallisesta sopimuksesta.

Näkisin että tämä johtuu julkisen sektorin ominaisuudesta, eli isännättömästä rahasta – Business Finlandin tapauksessa kyse on noin puolesta miljardista vuosittain (Tivi 26.1.2018)

Pörssiyhtiöillä on hallitus, joka vahtii osakkeenomistajien etua. Tässä tapauksessa lähinnä vastaava elin on Business Finlandin johtokunta:

  • Puheenjohtaja – Pertti Korhonen, hallitusammattilainen
  • Varapuheenjohtaja – Petri Peltonen, alivaltiosihteeri, työ- ja elinkeinoministeriö
  • Timo Ahopelto, pääomasijoittaja, Lifeline Ventures
  • Katja Keitaanniemi, liiketoimintajohtaja, Finnvera Oyj
  • Leena Vestala, ylijohtaja, ELY-keskus
  • Miia Porkkala, hallituksen puheenjohtaja,  Aho Group Oy
  • Markku Keinänen, alivaltiosihteeri, ulkoministeriö

Jossa periaatteessa pitäisi olla riittävästi osaamista hallitustyöskentelyyn, mutta jostain syystä ratissa on nukuttu. 

Koska yhtiökokouksia Business Finlandista ei järjestetä, hallituksen kokoonpanosta päättää (käsittääkseni) valtion omistusoikeuksesta vastaava ministeri. Käytännössä pääsemme siis äänestämään Business Finlandin tulevaisuudesta ensi keväänä eduskuntavaaleissa.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka niistäisi valtaosan yritystuista, ja alentaisi vastaavalla summalla yhteisöveroa:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243503-matalaa-tuottavuutta-ei…

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253133-kuinka-yritystuet-kesyt…

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu