Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Hitas on korruptioaltis järjestelmä

Helsingin asuntopomo junaili edullisen hitas-huoneiston sukulaiselleen – "Virastossa vallitsi pelon ilmapiiri" (HU 13.08.2018) vahvistaa sen, että maan tapa ylettyy myös Hitas-asuntoihin. Tämän epäilyn muutama Hitas asunnoissa asuva on minulle omien kokemuksiensa pohjalta esittänyt. 

Hitas on esimerkki kansalaislotosta, johon osallistuminen ei maksa mitään, mutta jolla on voinut voittaa merkittäviä summia - tälläisissa järjestelyissä tilaisuus usein tekee varkaan. Osallistumismaksun lisäksi merkittävä ero tavalliseen lottoon on myös siinä, että jonotusta tai arvontaa ei seuraa Aulis Gerlander.

Sisko Marjamaan tapauksessa joku kollega vain päätti suolata Siskon, todennäköisesti kostoksi työpaikkakiusaamisesta tai muusta kaunasta. Kysymys kuitenkin herää, että onko vuosien varrella jonon kärkeen päässyt näppärästi työpaikan avaimilla, tai puhelinarvonnassa ns. kuumalla linjalla: Hitas-jonottaja epäilee vilppiä – jaettiinko asuntoja "pöydän alta"? (mtv, 19.04.2011)

Mielestäni kattavampi selvitys asiasta olisi paikallaan:

Kuinka monta arvontoja/jonotuksia järjestävissä tahoissa (ATT, rakennusyhtiöt) työskentelevää, työskennellyttä tai heidän lähiomaistaan omistaa Hitas-asunnon ja onko tämä tilastollisesti merkittävä poikkeama?

MTV:n jutussa on myös mielenkiintoinen lainaus:

"Lemminkäisellä ei ole henkilökunnalle etuosto-oikeutta mutta ei myöskään rajoitteita." - tutkivan journalistin soittokierros rakennusyhtiöihin tai ATT:lle saattaisi myös vahvistaa onko jollakin tahoilla joskus tälläistä ollut.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä Hitas-järjestelmä pitäisi purkaa. Parempi keino asumisen hinnan alentamiseen on niukkuuden poistaminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Arava-pohjaisissa asunnoissa on sama juttu. Aravalla tehtyjä osaomistusasuntoja on saanut lunastaa hintaan joka on 20-50 tuhatta euroa vähemmän kuin markkinoilla vastaavan hinta olisi. Ja niihin valikoidaan "hakemuksien" kautta ihmisiä ensin asumaan. Ja tietysti asunnot tulevat jonain tiettynä päivänä vapaaksi, ja ihan varmasti kaikille kavereille inffotaan, koska ilmaista rahaa. Asu hetki osaomistusasunnossa, lunasta se 30k alihintaan, ja myy se pois +30k hintaan ja tee voitot.

Olisi parempi, että valtio vain rakennuttaisi lisää asuntoja ja myisi ne markkinahintaan pois. Pelkkä tehokas tarjonnan lisääminen riittäisi, ja olisi sentään oikeudenmukaista.

Juha Hämäläinen

#1. Markkinahinta on juuri tuo ongelma. Se on vaatinut subventoidun asuntotuotannon eli aravat ja hitakset sun muut himmelit.

Yhteiskunnan tulisi rakentaa mailleen omakustannushintaan asuntoja niin ettei maasta veloitettaisi mitään, ei edes vuokraa. Sillä tavoin saataisiin pääkaupunkiseudulla asumisen kustannuksia alas ainakin 30%.

Markkinavoimat ovat keinotteluvoimia eivätkä ne palvelele kuin janatuista velkaantumista, joka syö ihmisten kyvyn kuluttaa ja siten suoraan lisää työttömyyttä ja kurjuutta.

Käyttäjän jhiden kuva
Johannes Hidén

Eikö tuosta sukulaille junailusta ole tullut mitään seurauksia tälle ATT:n päällikölle?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset