Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Joukkoistamista eduskunnan kulukorvauksiin

  • Tämähän sopii mainiosti.
    Tämähän sopii mainiosti.

Anna Kontulan ketju twitterissä herätti kosolti keskustelua monine rönsyineen, ja kuvaliitteenä eräs niistä. En tietenkään kannata lisäbyrokraattien palkkaamista yhtään mihinkään hommaan, mutta toisaalta nykyjärjestelmäkään ei ole aukoton:

"Kansanedustajan palkkion ohella edustajalle maksetaan joka kuukauden 15. päivä kulukorvaus, joka on tarkoitettu kansanedustajan tehtävästä aiheutuvien kustannusten maksamiseen. Kulukorvaus on verotonta. Valiokuntakokouksista ei makseta erillisiä kokouspalkkioita. Myöskään yö- ja viikonloppuistunnoista ei edustajalle makseta lisäpalkkiota.

Edustajan kotipaikasta riippuen hän saa kulukorvausta 30 prosentin (986,81 euroa), 40 prosentin (1 315,75) tai 55 prosentin (1 809,15) mukaan. Edustajalle, joka on valittu muusta kuin Helsingin tai Uudenmaan vaalipiiristä, suoritetaan kulukorvaus 40 prosentin mukaan laskettuna."

 

Kontulan mukaan moni kansanedustaja haluaisi siirtyä kuittijärjestelmään, ja itsellenikin se sopisi, sillä pidän todennäköisenä että ainakin osalla edustajista kulut alittavat nykyisten kulukorvausten määrät.

Ehdotan, että toteutamme tämän niin, että kansanedustajat hakkaavat kuittinsa matkalaskujärjestelmään aivan kuten tavalliset yksityisen sektorin kuolevaiset, ja kuitit tulevat julkiverkkoon kenen tahansa luettavaksi - näin päivälehdet tekevät byrokraattien työn ilmaiseksi.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka hakkaa säännöllisesti kuitteja järjestelmään, koska muuten kuluja ei korvata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

On kyllä erikoinen ajatus että 200 kansanedustajan kuittien käsittely olisi jotenkin ylivoimaista byrokratiaa ja että sen vuoksi on parempi antaa tietty veroton könttäsumma käteen. Miksi tuo koskisi kansanedustajia mutta ei ketään muita?

Kannatan myös kulujen korvaamista erikseen hyväksyttävien kuittien mukaan. Jos ei mistään muusta syystä niin siksi, että kansanedustajien olisi hyvä toimia kuten muutkin kansalaiset. Ei tarvitsisi erikseen rahalla sopeuttaa normaalielämään jos vaikka nykyinen pesti loppuisikin joskus.

Kuittien julkistaminen verkossa on myös erinomainen ehdotus. Vähentää byrokratiaa kun niitä ei tarvitsisi erikseen pyytää ja toimittaa pyytäjälle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset