Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Yksin­kertainen, kannustava ja taloudellisesti järkevä sosiaaliturvauudistus

  • Nykyjärjestelmä yllä, ehdottamani alla.
    Nykyjärjestelmä yllä, ehdottamani alla.

Sosiaaliturva ei voi olla sekä yksin­kertainen, kannustava että taloudellisesti järkevä – uudistuksessa on otettava kantaa suuriin arvo­kysymyksiin (HS 19.6.2018) on sinänsä hyvä kirjoitus tärkeästä asiasta:

"Äänestäjän on hyvä muistaa, että kannustinloukkujen täydellinen purkaminen on lähes mahdotonta."

Tämä on totta - eikä sosiaaliturvauudistuksen tavoitteiden pidäkään olla näin utopistisia, muuten siitä syntyy pian ns. Iisakin kirkko, jota olemme nähneet hallituksiemme rakentaneen mm. sote-uudistuksen muodossa.

Itse kannatan ns. poikki ja pinoon lähestymistapaa, eli loputtomien selvittelyjen sijaan toteutetaan nykyjärjestelmää merkittävästi parempi malli, josta ei kukaan ole (ainakaan toistaiseksi) kyennyt aukkoja löytämään.

Ehdotan tietysti omaa malliani, ja haastan samalla lukijat etsimään siitä aukkoja. Tavoitteet ehdotuksen takana löytyvät täältä.

***

Aholan perustulomalli (päivitetty 18.9.2017):

Jokaiselle vähintään 23 vuotiaalle Suomessa asuvalle Suomen kansalaiselle maksetaan 21e verovapaata perustuloa päivittäin.

Yhtä paljon maksetaan 18-22 vuotiaiden osalta niille, joilla on korkeakoulutason opiskelupaikka, työpaikka tai jotka toimivat yrittäjänä.

Alle 23 vuotiaille jotka opiskelevat toisen asteen opiskelupaikoissa (ammattikoulu, lukio), tai suorittavat asepalvelusta, maksetaan 10 euroa päivässä. Muille alle 23 vuotiaille maksetaan 5 euroa päivittäin.

Perustulo korvaa kaikki subjektiiviset tuet, mukaan lukien työmarkkinatuen, peruspäivärahan, kansaneläkkeen, sekä lapsilisän ja asumistuen. Jos elämäntilanne niin vaatii, sosiaalivirastosta voi anoa tilapäisiä harkinnanvaraisia tukia perustulon päälle. Poikkeuksena erityisryhmät, kuten vammaiset, joilla jatkuva sosiaaliturvataso voi olla perustuloa korkeampi.

Perustulo toteutetaan kustannusneutraalisti asettamalla 50% veroprosentti tuloveroille 1260e/kk saakka, jonka jälkeen palataan normaaliin (=nykyiseen) progressioon.

***

 

Hesarin artikkeli väittää, että sosiaaliturvauudistus ei voi samaan aikaan olla sekä yksin­kertainen, kannustava että taloudellisesti järkevä. Olen eri mieltä, ylläoleva ehdotus on 

1)nykyistä merkittävästi yksinkertaisempi, koska se vähentää erilaiset subjektiiviset tukimuodot yhteen.

2)nykyistä merkittävästi kannustavampi, sillä se luo nuorille kannustimet työllistyä tai opiskella, sekä vähentää työllistymisen ja yrittämisen riskejä (kts. kuvaliite).

3)taloudellisesti järkevä, sillä se on lähes kustannusneutraali nykyjärjestelmään verrattuna.

 

Artikkelissa on myös eräs mielenkiintoinen huomio:

”Yksinkertaistaminen on varmaan ihan kannatettavaa, mutta silloin pitää muistaa, että se tarkoittaa sitä, että puretaan vanhoja poliittisia arvovalintapäätöksiä. Tiettyihin asioihin on haluttu laittaa enemmän rahaa”, Moisio toteaa.

Tässä on kyse poliittisen järjestelmämme valuviasta, sillä se pyrkii äänestäjien toivossa jakamaan jollekin eturyhmille jotakin joko tukien tai veronalennusten muodossa. Näin merkittävä osa eduskunnan työajasta käytetään kokonaisuuden kannalta täysin mitättömien detaljien viilaamiseen.

Perustulo olisi tässäkin askel parempaan suuntaan, sillä se tekee turhan eturyhmäpolitikoinnin mahdottomaksi, tai ainakin nykyistä vaikeammaksi.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka toivoo Toimi-hankkeen projektipäällikkö Liisa Heinämäeltä rohkeutta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Nyt olen sen nähnyt: huonon idean.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Perustelujen määrä huimaa.

Pekka Pylkkönen

Lisätään tuohon vielä se että sosiaaliturvan kokonaismenot sidotaan bruttokansantuotteen kehitykseen. Tämä muodostaa ns automaattisen vakauttajan; huonoina aikoina sosiaaliturva laskee jolloin työn kannusteet paranevat ja kilpailukyky kohenee. Hyvinä aikoina taas myös sosiaaliturvan varassa elävät pääsevät osille.

Mikä parasta, poliitikot vapautuvat eniten päänvaivaa aiheuttavasta pohdinnasta jotta kuinka paljon kenellekin milloinkin pitää jakaa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Jos johonkin sitoisin, sitoisin työttömyysasteeseen -> kun työttömyys vähenee niin perustulo kasvaa, ja päinvastoin.

En kuitenkaan leipoisi mukaan malliini lisää kompleksisuutta alkuvaiheessa, vasta myöhemmin jos ja kun tarpeen.

Pekka Pylkkönen

Työllisyys ja tuottavuus ovat rahoituksen kannalta olennaisempia kuin työttömyys. Kansantalouden näkökulmasta nimenomaan sosiaaliturvan menot ovat se iso kysymys. Siinä ollaan jo Euroopan ykkösiä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #5

En sinänsä ole eri mieltä, mutta mielestäni BKT on huono mittari - se ei ota huomioon velkaantumista.

Velkaantumalla ylös pumpattu BKT nostaisi myös sosiaaliturvamenoja, mikä ei ole hyvä homma.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Tämä muodostaa ns automaattisen vakauttajan; huonoina aikoina sosiaaliturva laskee jolloin työn kannusteet paranevat ja kilpailukyky kohenee."

Tämä sisältää ilmeisesti olettamuksen vahvasta kytkennästä työttömyyden ja palkkatason välillä? Kun reaalimaailmassa Suomessa palkat eivät jousta alaspäin, niin käytännössä tällä ei olisi minkäänlaista merkitystä kilpailukyvylle, vaan ainoaksi vaikutukseksi jäisi työttömäksi joutuneiden kurjuus. Toki sekin riittää saavutukseksi joillekin.

Pekka Pylkkönen

Korkea työttömyys pienentää palkkavaatimuksia ja sitä kautta laskee kustannustasoa. Sosiaalitukien joustaminen alaspäin nopeuttaa tätä vaikutusta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olen tainnut aiemminkin kehua ajatustasi. Sen verran korjaisin, että ansiotuloille 40% tasavero. Perustulo luo siihen progression.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tämä sopisi kyllä minulle, ja yksinkertaistaisi järjestelmää entisestään.

Olen pitänyt mallissa "nykyisen veroprogression" täkynä vasemmistoa varten, sillä heille tasavero on punainen vaate.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ymmärrän psykologian, mutta vasemmistolle voidaan esityksen yhteydessä järjestää 8 lk matematiikan kertauskurssi. Päästään oudosta tupla-s muodosta progressiokäyrässä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset