Aholan perustulomallin vaiheittainen toteutusehdotus ministeri Saarikolle

Saarikko Lännen Medialle: Suomi ei ole valmis sosiaaliturvan uudistamiseen kertaheitolla (Yle 8.7.2018):

"Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan sosiaaliturvan kokonaisuudistus olisi järkevintä toteuttaa vaiheittain, eikä kertarysäyksellä."

Saarikko on periaatteessa oikeassa. Suomen poliittinen koneisto ei kykene saattamaan läpi noin suurta uudistusta kerralla, vaikka Suomi itsessään olisi muutokseen kypsä – olen siis samaa mieltä, vaiheittainen toteutus on järkevää.

Tuumasta toimeen siis, alla ehdotus Aholan perustulomallin (AA 03.08.2017) vaiheittaiseksi toteuttamiseksi:

Ensimmäisessä vaiheessa perustulon piiriin siirretään kaikki työssäkäyvät, jonka nykyisellään tienaavat sen verran, että eivät ole oikeutettuna mihinkään tukiin – tämä tarkoittaa sekä päivittäisen maksatusjärjestelmän luomisen, että ansiotuloveroprogression viilaamista niin, että toteutus on kustannusneutraali. 

Tämä on tärkeä ensimmäinen askel, koska siinä määritellään (nykyisen tason pohjalta) ansiotuloraja, jonka jälkeen euroakaan muita tukia kuin perustuloa ei heru, ja toisaalta tämä osoittaa epäilijöille sen, että kustannusneutraali toteutus on ylipäätänsä mahdollinen.

Kaikille perustulomalliin siirtymisen jälkeen työttömiksi joutuneille jatketaan perustulon maksamista, ja heistä tulee pilottiryhmä vaiheelle viisi.

Toisessa vaiheessa siirretään asumistuen maksatus valtiolta kunnille. Tämä olisi turha askel jos perustulo toteutettaisiin kertarysäyksellä, mutta vaiheissa se kannattaa tehdä heti alkuvaiheessa, eikä vasta lopussa.

Kolmannessa vaiheessa perustulon piiriin siirretään yrittäjät – tuen maksatuksen lisäksi tämä vaatii myös pääomatuloverotuksen progression viilaamista niin, että yrittäjät ja vapaaherrat eivät vois pelata järjestelmää ajoittamalla osingonmaksua strategisesti. Yrittäjät eivät olisi oikeutettuja mihinkään muihin tukiin kuin perustuloon.

Neljännessä vaiheessa perustulo yletetään kansaneläkeläisiin, varusmiehiin, opiskelijoihin ja alle 23 vuotiaisiin, näin korvaten myös lapsilisät. 

Vasta viides vaihe on haastava, sillä siinä perustulo yletetään myös työttömiin, työssäkäyviin pienituloisiin ja kaikkiin muihin. Tämän lisäksi asumistuen lakkauttamisen siirtymäaika alkaa tässä vaiheessa.

Näiden viiden vaiheen jälkeen Aholan perustulomalli on toteutettu kokonaisuudessaan – tämän lisäksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoitus olisi syytä siirtää valtiolta kassoille, mutta tämän voi toteuttaa ihan vaan missä vaiheessa parhaalta tuntuu, eikä se vaikuta ylläolevaan vaiheistukseen.

Mielestäni kaikki ylläolevat vaiheet on mahdollista ajaa läpi yhden hallituskauden aikana, olettaen että poliittisia lehmänkauppoja ei jäärä hieromaan kuin Iisakin kirkkoa.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka ei jää tuleen makaamaan.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu