Onko korvamerkitty tuki opiskelijan vai vuokranantajan etu?

Yksiöt viedään nyt käsistä, kun opiskelijat etsivät asuntoa syksyksi – Nostiko asumistuen muutos opiskelijoiden asumiskriteerit jo liian korkealle? (HS 12.7.2018) otsikko kuvastaa sitä ymmärryksen tasoa, mikä tuntuu olevan sekä medialla että päättäjillämme.

Onneksi itse artikkelista löytyy hieman parempi selitys:

"”Tukimuutos mahdollistaa yksiössä asumisen yhä useammalle, koska monen vuokranmaksukyky paranee”, kertoo Suomen Opiskelija-asunnot Soa ry:n asiamies Lauri Lehtoruusu."

Opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiriin ei siis nostanut opiskelijoiden asumiskriteerejä lainkaan, vaan se nosti heidän maksukykyään, sillä seurauksella että yhä useammalla opiskelijalla on yksiöön varaa. Tämä kasvattaa yksiöiden kysyntää, ja sitä kautta vuokria, kuten eräs kommentoija toteaakin:

"Vuokra on väärin hinnoiteltu, kun on 40 vuokralaista tarjolla. 100 lisää vuokraan, niin ei olisi tarvinnut jonotella."

Samalla uudistus kuitenkin vähensi soluasuntojen kysyntää, sillä seurauksella että soluja on nyt tyhjillään, myös pääkaupunkiseudulla:

Soluasuntoja tyhjillään, kun ne eivät kelpaa opiskelijoille – Hoasin taloja puretaan ja tilalle gryndiasuntoja (RL 23.03.2018).

Vähätuloiset opiskelijat ovat nyt oikeutettuja 406 euron asumistukeen ja 250 euron opintorahaan jokaista opiskelukuukautta kohden.

Ennen uudistusta vastaavat luvut olivat käsittääkseni 294 euron asumislisä ja 336 euron opintoraha.

Tuet siis nousivat 126 eurolla, mutta toisaalta käteen jää vähemmän rahaa, koska asumislisä on korvamerkitty vuokraan – opiskelija ei itse pääse asumistukieuroista nauttimaan, mutta hänen asumismukavuutensa saattaa kyllä parantua.

Ikävä kyllä asunto on joltain muulta pois, eli se kuuluisa joku muu pääsee muuttamaan vähän kauemmas haluamastaan sijainnista – keskimäärin asukkaiden asumismukavuus ei kasva, vaan pienenee, sillä soluja jää tyhjilleen.

Mitään järkeähän tässä ei ole, mutta mainio korjaava toimenpide löytyy myös kommenteista:

"En ymmärrä miksei sosiaalituissa voida noudattaa tervettä järkeä, eli saa samat 250 euroa opintorahaa ja 406 euroa yleistä asumistukea riippumatta siitä asuuko teltassa vai Pohjoisesplanadilla."

Tämä on hyvin lähellä Aholan perustulomallia (AA 03.08.2017), ja esitänkin nyt kaikille opiskelijoille, ja heidän edunvalvontajärjestöilleen kysymyksen, kumman valitsisitte:

1) 656 euroa kuukausittaista tukea, josta 406e on korvamerkitty asumiseen?

vai

2) 630 euroa kuukaudessa ilman korvamerkintää?

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä kahden miljardin vuosittainen tulonsiirto vuokranantajille on täysin idioottimaista.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu