Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Koronnosto vähentäisi velkaantumista

Suomalaisten velkaantumisesta tehdään selvitys – Orpo: Asiantuntijaryhmä syynää taloyhtiölainat (US 13.7.2017) - eduskunnassa on näköjään pitkät piuhat, sillä tivasin noin vuosi sitten mikä on hallituksemme kanta yksityiseen velkaantumiseen? (AA 9.8.2017)

Asiantuntijaryhmän tehtävä on selvittää, "miten suomalaisten liiallista velkaantumista ja sen haittavaikutuksia voisi vähentää."

Säästän ryhmältä muutaman kampaviinerin, sillä ratkaisu on triviaali: nostakaa korkoja, sen on empiirisesti havaittu vähentävän velkaantumishaluja.

Nollakorkojen maailma on ollut yritys syödä kakku ja pitää se. Tämän on empiirisesti havaittu olevan mahdotonta - aivan liian suuri osa lainatusta rahasta on mennyt joko kulutukseen tai spekulatiivisiin investointeihin, kun terveellä pohjalla oleva velkaantuminen perustuu vain ja ainoastaan reaalisiin investointeihin.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka löytää tiistai-iltapäivänä Liberaalipuolueen teltalta SuomiAreenassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"...nostakaa korkoja, sen on empiirisesti havaittu vähentävän velkaantumishaluja."

Mitä korkoja Suomen hallitus voisi päätöksellään nostaa?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ei mitään - ei tullut yllätyksenä kommenttisi.

Työryhmän lopputuloksen pitäisi olla, että jos velkaantumista halutaan vähentää, niin korkojen nostaminen on siihen paras keino.

Orpo voi sitten kilauttaa Draghille, että tälläiseen johtopäätökseen tulivat, ja että viitsisittekö nostaa korkoja, tai joudumme eroamaan eurosta.

EKP:n poliittinen riippumattomuus on joka tapauksessa pelkkä vitsi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ahh, pahoittelen jos sarkasmitutkani petti tämän blogin osalta.

Pari kampaviineriä voi kulua ennenkuin Suomi eroaa Eurosta.

Pekka Pylkkönen

Korkojen nostaminen taas laskisi osakkeiden hintoja ja yksi kriisinpoikanen saataisiin sitten sieltäkin. Onkohan tästä enää tietä ulos..

Vaihtoehtoinen tapa on tietysti säädellä suoraan luotonantoa ja tätähän on paljon tehtykin. Pikavipit, asuntolainojen omarahoitusosuudet, riskiluottojen määrät jne. Tämä taas on kilahtanut nopeasti myös etenkin pk-yritysten lainansaantiin ja se saattaa hidastaa kasvua.

Kukaan poliitikko ei pelkää romahdusta koska siitä voi aina syyttää huonoja yritysjohtajia tai maailmantalouden kuvitteellista lamaa. Nytkin on aika hassua että jotkut puhuvat maailmantalouden pitkäaikaisesta kriisistä kun globaalisti heikkoja vuosia oli tasan yksi, vuosikymmen takaperin.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Onkohan tästä enää tietä ulos.."

Itse en näe mitään tietä ulos jossa sonta ei tavalla tai toisella osuisi tuulettimeen.

Pääsyynä valtioiden velat sekä eläkkeet - aivan liikaa velkaa/lupauksia yksityisen velkaantumisen päälle, joita ei kyetä maksamaan.

Siksipä ottaisin kriisin mieluummin heti, kuin vakavampana myöhemmin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Koska kaikki raha on velkarahaa, niin velan vähentäminen köyhdyttää meitä velattoamiakin.

Oikeastaan velkaisia pitäisi palkita. Varsinkin asuntovelkaisia, koska heillä on jotain realistista vakuuttakin. Velattomia ja varsinkin vuokralla asuvia sekopäitä pitää rangaista loisimisesta.

Tämä on hauskaa, koska se on totta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tämähän käy cover letteristä keskuspankkivirkoihin : )

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Korot ovat nollassa vielä 2020-vuosikymmenenkin. Asuntolainaakin saa parhaillaan alle 1 % kokonaiskorolla kiinteänä 10 vuodeksi tänä päivänä.

Melkoista korttitaloa ja pyramidia siis kasataan edelleen.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Mikä on Liberaalipuolueen kanta Suomessa; pitääkö olla jokin "keskuspankki", joka määrittää korkotasoa?

Esim. USA:ssa liberaalit haluavat, että Fedillä ei olisi oikeutta vaikuttaa korkotasoon.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Puolueella ei ole kantaa asiaan.

Henkilökohtaisesti olisin valmis lukitsemaan korkotason (arvioisin että 4% olisi kestävällä tasolla) ja käyttämään muita työkaluja inflaatiotavoitteen saavuttamiseksi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Miksi velkaantumista pitäisi vähentää? Yksien velkaantuminenhan on välttämätön edellytys sille, että toiset voisivat kartuttaa omaisuutta rahan (saatavien) muodossa. Miksi tuota vastaan pitäisi taistella?

Pekka Pylkkönen

Kriisien luominen ei ole minkään ryhmän etu. Huomaa että ainoastaan suurituloisimman prosentin tulot ovat nyt alempana kuin ennen 2008 kriisiä. Toki yksittäisiä voittajia on, mutta yleisesti sekä rikkaiden että köyhien etu on välttää (ylivelkaantumisesta johtuvia) kriisejä. Toki vasemmiston tavoitteita niillä voidaan saavuttaa, sillä tuloerot kyllä kapenevat.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Taloudellisten kriisien luominen on nimenomaan rikkaimman väestönosan etu. Noissa kriiseissä he voivat ostaa itselleen reaaliomaisuutta alihintaan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #13

Tulonjaon tasaantuessa ja pienituloisimpien ostovoiman kasvaessa hehän nimenomaan voisivat suhteellisesti hyötyä suurituloisimpia enemmän halventuneista omaisuuseristä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset