Journalismia vai ei?

Saska Saarikosken twiitti "Ne, jotka arvostelevat Helsingin Sanomia siitä, että lehti ottaa kantaa, vaikka "sanomalehden pitäisi vain välittää uutisia" eivät tiedä mitään sanomalehdistä tai niiden historiasta. Sanomalehdet perustettiin yhteiskunnallisen keskustelun areenoiksi. Tietotoimistot ovat erikseen." on herättänyt paljon keskustelua.

Saska on oikeassa, joskin esittäisin asian vielä suoremmin. Sanomalehtiä perustetaan (ja omistetaan) maailman muuttamiseksi haluttuun suuntaan, ja empiriaa tästä ei tarvitse etsiä wikipediaa pidemmältä (Luettelo suomalaisten puolueiden pää-äänenkannattajista). 

Helsingin Sanomat poikkeaa toki listasta siinä, että se ei ole minkään yksittäisen puolueen evankelista, mutta evankelista se silti on. Tämä ei kuitenkaan ole mikään ongelma, sillä yksityisesti omistettu media saa kertoa mitä ja miten haluaa, ja asiakkaat äänestävät lopulta jaloillaan jos viesti ei miellytä. Sanomalehdet ovat myös ajoittain ihan tuottavaa liiketoimintaa, eikä tätä yleensä haluta riskeerata liiallisella vaikuttamisella.

 

Yle (joka ei sanomalehteä onneksi julkaise) on kuitenkin julkinen, ja siksi eri asemassa. Tästä pääsemme olennaiseen kysymykseen: Mikä on journalismin tehtävä?

Koska Julkisen Sanan Neuvoston (JSN) sivut eivät yksiselitteisesti ota kantaa asiaan, niin lainaan American Press Institutea:

"The purpose of journalism is thus to provide citizens with the information they need to make the best possible decisions about their lives, their communities, their societies, and their governments."

Ja journalismi on toki hyvä määritellä varmuuden vuoksi, samasta lähteestä:

"Journalism is the activity of gathering, assessing, creating, and presenting news and information. It is also the product of these activities."

 

Näiden pohjalta kannustan Saarikoskea pohtimaan kysymystä, että oliko Open letter from two Finnish journalists to the presidents of the United States and Russia: European matters should not be decided over the heads of Europeans (HS 15.07.2018) journalismia vai ei, ja jos ei, niin mitä se silloin oli? Ja kuinka paljon vastaavaa pitää tehdä, että käyntikorttiin olisi syytä päivittää journalistin sijaan agendajournalisti.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka leipätyössään pyrkii aikaansaamaan muutosta mm. viestinnän keinoin. 

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu