Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Journalismia vai ei?

  • Linkki itse twiittiin tekstissä.
    Linkki itse twiittiin tekstissä.

Saska Saarikosken twiitti "Ne, jotka arvostelevat Helsingin Sanomia siitä, että lehti ottaa kantaa, vaikka "sanomalehden pitäisi vain välittää uutisia" eivät tiedä mitään sanomalehdistä tai niiden historiasta. Sanomalehdet perustettiin yhteiskunnallisen keskustelun areenoiksi. Tietotoimistot ovat erikseen." on herättänyt paljon keskustelua.

Saska on oikeassa, joskin esittäisin asian vielä suoremmin. Sanomalehtiä perustetaan (ja omistetaan) maailman muuttamiseksi haluttuun suuntaan, ja empiriaa tästä ei tarvitse etsiä wikipediaa pidemmältä (Luettelo suomalaisten puolueiden pää-äänenkannattajista). 

Helsingin Sanomat poikkeaa toki listasta siinä, että se ei ole minkään yksittäisen puolueen evankelista, mutta evankelista se silti on. Tämä ei kuitenkaan ole mikään ongelma, sillä yksityisesti omistettu media saa kertoa mitä ja miten haluaa, ja asiakkaat äänestävät lopulta jaloillaan jos viesti ei miellytä. Sanomalehdet ovat myös ajoittain ihan tuottavaa liiketoimintaa, eikä tätä yleensä haluta riskeerata liiallisella vaikuttamisella.

 

Yle (joka ei sanomalehteä onneksi julkaise) on kuitenkin julkinen, ja siksi eri asemassa. Tästä pääsemme olennaiseen kysymykseen: Mikä on journalismin tehtävä?

Koska Julkisen Sanan Neuvoston (JSN) sivut eivät yksiselitteisesti ota kantaa asiaan, niin lainaan American Press Institutea:

"The purpose of journalism is thus to provide citizens with the information they need to make the best possible decisions about their lives, their communities, their societies, and their governments."

Ja journalismi on toki hyvä määritellä varmuuden vuoksi, samasta lähteestä:

"Journalism is the activity of gathering, assessing, creating, and presenting news and information. It is also the product of these activities."

 

Näiden pohjalta kannustan Saarikoskea pohtimaan kysymystä, että oliko Open letter from two Finnish journalists to the presidents of the United States and Russia: European matters should not be decided over the heads of Europeans (HS 15.07.2018) journalismia vai ei, ja jos ei, niin mitä se silloin oli? Ja kuinka paljon vastaavaa pitää tehdä, että käyntikorttiin olisi syytä päivittää journalistin sijaan agendajournalisti.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka leipätyössään pyrkii aikaansaamaan muutosta mm. viestinnän keinoin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Eräs mielenkiintoinen detalji asiaan liittyen löytyy täältä:

https://kouvolansanomat.fi/mielipide/lukijalta/abb...

Ikävä kyllä en nyt pysty varmistamaan asian todenperäisyyttä, mutta ilmeisesti journalistin ohjeet on hiljattain päivitetty seuraavasti:

“Hyvän journalistisen tavan perustana on kansalaisten oikeus saada oikeita ja olennaisia tietoja, joiden avulla he voivat muodostaa totuudenmukaisen kuvan maailmasta ja yhteiskunnasta.”

Muotoon:

“Sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan perusta. Hyvä journalistinen tapa perustuu jokaisen oikeuteen vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä.”

Arvostan jos joku asiaa tunteva voisi kertoa onko todellakin näin tehty, ja jos, niin miksi.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ilmeiseti hiljattain v 2005.Itse aiheeseen liittyen.MV Ahola ja Tossavainen oikein ajavat takaa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kiitoksia vahvistuksesta, osaatko sanoa miksi muutos tehtiin?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Journalistien eettisiä ohjeita, nykyiseltä nimeltään 'journalistin ohjeet' päivitetään aika ajoin. Uusin on vuodelta 2014. Aikaisempia vuosilukuja päivityksille 1957, 1968, 1976, 1983, 1992, 2005, eli noin 10 vuoden välein.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Lähinnä mielenkiitoista olisi kuulla millainen prosessi muutosten taustalla on, ja miten päätökset muutoksista tehdään, ja dokumentoidaanko niitä (vrt. hallituksen esitykset).

Oletan että jonkinlainen raati (tai peräti neuvosto) nämä päättää ja hyväksyy, jonka jälkeen nämä ovat ns. "saa suorittaa" - varsinkin kun JSN:llä on oikeus antaa päätöksiä näiden pohjalta.

Mutta juu, tämä on nyanssi, mutta mielenkiintoinen asia.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Varsinaisessa journalistin ohjeissa ei tuota sanontaa ole muutettu vaan kyseessä on JSN:n sivujen mukaan sananvapauteen liityvä maininta JOURNALISTIN OHJEET JA LIITTEESSÄ johdanto-osiossa, joka on muodossa "Sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan perusta. Hyvä journalistinen tapa perustuu jokaisen oikeuteen vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä."
Mielestäni tuo on enemmänkin yleistoteamus. Ei siis yksin koske journalisteja. Saatanpa olla väärässäkin, mutta tuo on tulkintani.
http://www.jsn.fi/ohjeet_kautta_aikain/journalisti...
http://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/

Linkissä myös aiemmat ohjeet.

Varsinaisessa journalistin ohjeissa kuitenkin nähdäkseni painotetaan oikean tiedon välittämistä sekä sitä että journalistin on kerrottava mikäli kirjoitus sisältää omia mielipiteitä.

Tässä sitten eräs SK:n kirjoitus JSN:ää koskeva kritiikkiä JSN:n tekemiä päätöksiä kohtaan. https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/julkisen-...

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kiitoksia linkistä, SK:n juttu on mielenkiintoinen.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Onko Amos Ahola koskaan kuullut sanaa "kolumni"?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Toki - kuittaatko koko asian merkityksettömäksi tällä kommentilla?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No kyllä on suht koht merkityksetöntä pohtia, saako sanomalehdillä tai toimittajilla olla mielipiteitä. Totta kai saa olla. Vapaassa maailmassa me Hesarin tilaajat päätämme, onko niitä esimerkiksi Hesarilla liikaa.

Yle pitäisi pilkkoa ja myydä, mutta se on aivan eri asia.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #11

Mielestäni ei lainkaan merkityksetöntä. Moni ihminen ei ymmärräkään kuin monesta suunnasta heihin pyritään vaikuttamaan, ja osa vaikuttavista tahoista saa lisää uskottavuutta pukeutumalla journalistin viittaan.

Ei siitä ole kauaa kuin pankkejakin pidettiin luotettavina tahoina, nykyään vähemmän.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Laki Yleisradio Oy:stä määrittää YLE:n toimintaa. Ohjelmien sisällöstä sanotaan mielenkiintoisia asioita 7 §:ssä:

"7 § (19.8.2005/635)

Julkinen palvelu

Yhtiön tehtävänä on tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Näitä ja muita julkisen palvelun sisältöpalveluja tulee tarjota yleisissä viestintäverkoissa valtakunnallisesti ja maakunnallisesti. (28.6.2017/436)

Julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti:

1) tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia;

2) tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä; (10.8.2012/474)

3) ottaa ohjelmistossa huomioon sivistys- ja tasa-arvonäkökohdat, tarjota mahdollisuus oppimiseen ja itsensä kehittämiseen, painottaa lapsille ja nuorille suunnattuja ohjelmistoja sekä tarjota hartausohjelmia; (10.8.2012/474)

4) kohdella ohjelmatoiminnassa yhtäläisin perustein suomen- ja ruotsinkielistä väestöä, tuottaa palveluja saamen, romanin ja viittomakielellä sekä soveltuvin osin myös maan muiden kieliryhmien kielellä;

5) tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta sekä huolehtia ohjelmatarjonnasta myös vähemmistö- ja erityisryhmille; (28.6.2017/436)

6) edistää kulttuurien vuorovaikutusta ja ylläpitää ulkomaille suunnattua ohjelmatarjontaa;

7) välittää asetuksella tarkemmin säädettäviä viranomaistiedotuksia ja varautua televisio- ja radiotoiminnan hoitamiseen poikkeusoloissa.

7 a § (28.6.2017/436)

Yhteistyö

Yhtiön on toiminnallaan edistettävä sananvapautta, korkeatasoista journalismia ja median monimuotoisuutta."

Myös pykälä 12 on mielenkiintoinen sivuten sitä, päättääkö sisällöstä eniten maksava vai jokin muu taho:

"12 § (14.6.2002/492)

Mainonnan kielto

Yhtiö ei saa lähettää mainontaa televisio- tai radio-ohjelmistojensa eikä muiden eri televerkoissa tarjoamiensa julkisen palvelun tehtävään kuuluvien sisältöpalveluiden yhteydessä.

Yhtiö ei saa tuottaa sponsoroitua ohjelmaa."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset