Kiinteistöveron korotus nostaisi vuokria ainakin pääkaupunkiseudulla

Taloustieteilijät ovat vaarallista porukkaa, Tuukka Saarimaan kirjoitus Milloin veron voi vyöryttää eteenpäin? (VATT, 17.10.2017) on saanut yleensä niin rationaalisen puoluetoverinikin pauloihin: Kiinteistövero ei vaikuta asumisen hintaan (Tuomas Tiainen, 23.7.2018).

Muutama kirjoittaja täällä Uudessa Suomessa totesi Tiaisen olevan väärässä, mutta tähän saakka yksikään heistä ei tunnu ymmärtävän miksi.

"Kiinteistövero menee myös lähes sellaisenaan vuokrienkorotukseen. Vapailla markkinoilla, käsite joka on tutkijoiden hankala tajuta, kaikki vuokranantajat nostaa sitten vuokria, viimeistään kun sopimus muuttuu, tuottojen takia kun kulut ovat nousseet." (Jarmo Kanerva, 25.7.2018)

Ironista kyllä, sekä Saarimaa, Tiainen että Kanerva astuvat samaan miinaan, he olettavat että vuokramarkkinat ovat vapaat, eli kilpaillut.

Suuressa osassa Suomea näin on, mutta ainakin pääkaupunkiseudulla vuokra"markkinoiden" kilpailu on verrattavissa veden myymiseen Saharassa. Tilannetta vaikeutti entisestään opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiriin.

 

Pääsyy vuokramarkkinoiden kilpailun puutteeseen on kaksitasoinen kartelli:

1) Kunnat kaavoittavat niin vähän maata, että uudet rakennusyhtiöt eivät mahdu mukaan.

2) Markkinoilla jo toimivat rakennusyhtiöt vetävät liinat kiinni heti kun alkaa näyttää siltä, että asuntoja valmistuu liikaa (AA 31.5.2018). Tämä on taas jo havaittavissa:

Myönnetyt rakennusluvat selvässä laskussa –  "Merkit suhdannekäänteestä vahvistuvat päivä päivältä" (TS 24.07.2018) 

Sekundäärinen, mutta yhtä lailla tilannetta pahentava asia on sosiaaliturvajärjestelmämme, joka asumistuen ja viime kädessä toimeentulotuen kautta huolehtii siitä, että maksukykyisiä vuokralaisia löytyy aina.

 

Koska markkina ei ole kilpailtu, nostavat vuokranantajat vuokratasoa noin 2,4% vuosittain, kuten he ovat tähän saakkakin tehneet (kuvaliite). Mikään ei kuitenkaan estä heitä korottamasta vuokraa vielä enemmän, minkä oletan tapahtuvan jos kiinteistöveroa nostetaan – näin kiinteistöveron korotus nostaisi vuokria.

Voi toki väittää, että pitkällä aikavälillä tällä ei ole väliä – lopulta vuokrat asettuvat johonkin tasapainotilaan (stratosfääriin?), ja kiinteistöveron nosto vain nopeuttaa tätä kehitystä. Tämä argumentti on sinänsä validi, muttei vuokralaista lämmitä lainkaan.

 

En siis itse kannata kiinteistöveron nostamista, vaan Liberaalipuolueen puolueohjelmaan kirjattua muotoa "Kiinteistöveron rakennuksiin kohdistuva osa tulee poistaa.". Tämä siis tarkoittaa kiinteistöveron uudelleenkohdistamista nykyistä paremmin, joka kannustaisi tehokkaampaan maankäyttöön.

Mitä pääkaupunkiseudun vuokramarkkinoihin tulee, näkisin että aivan ensimmäiseksi asumistuki tulisi siirtää valtiolta kunnille (AA 8.10.2016)

Tämä kannustaisi kaupunkeja lopettamaan rakennusoikeuden pihtaaminen, ja ne todennäköisesti myöntäisivät sitä jo rakennetuille tonteille sen verran kuin maanomistajat pyytävät, tai vaihtoehtoisesti rakentaisivat itse.

Tämän lisäksi sosiaaliturvajärjestelmää tulee uudistaa niin, että kaikki säästö asumisessa on kotiinpäin vuokralaiselle, eikä vuokranantajalle.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka tietää, että kilpailu on ainoa keinoa alentaa kustannuksia alentamatta laatua.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu