Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kulukorvaukset - Arkadianmäen Nomenklatuura

  • Neukkula 48 vuotta sitten, Suomi tänään.
    Neukkula 48 vuotta sitten, Suomi tänään.

Teuvo Hakkaraisen sauna-asumus ei saa edus­kuntaa puuttumaan kulu­korvauksiin – ”Hakkarainen on tässä nyt itse toiminut väärin” (HS 31.7.2018):

"Suurimpien eduskuntaryhmien puheenjohtajat eivät pidä kulukorvauskäytännön uudistusta tarpeellisena."

Pyydän että samaiset eduskuntaryhmien puheenjohtajat ottavat kantaa tapaukseen:

Vihreiden kansanedustajalla satumainen tuuri kakkosasuntojensa kanssa - on saanut vaalikauden aikana yli 10 000 euroa ylimääräistä puhtaana käteen: ”Minulla on käynyt hyvä onni” (IS 30.07.2018)

Kyseisen herran tapauksessa tuuri oli siinä, että hän asui äitinsä Mannerheimintiellä sijaitsevassa 40 neliön asunnossa asunnossa 230 euron kuukausivuokralla, jonka hän maksoi 490,40 e/kk korotetulla kakkosasunnon kulukorvauksellaan laittaen joka kuussa 260,40e erotuksen taskuunsa.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajien lisäksi pyytäisin myös verottajaa ottamaan kantaa siihen, että onko 770 euron (tai 77 prosentin) alennus vuokrassa lahjaveron (tai perintöveron) kiertämistä.

 

"Nomenklatuura (ven. номенклату́ра [nəmʲɪnklɐˈturə], taustalla lat. nomenclatura 'nimilista') oli valtaapitävien henkilöiden joukko Neuvostoliitossa ja muissa sosialistissa valtioissa. Nomenklatuura muodosti maan eliitin. Nomenklatuura oli suhteellisen pieni suuremmassa yhteiskunnassa hallitseva ryhmä, joka nautti etuoikeutettua asemaa."

Ero Suomeen on vain siinä, että Neuvostoliitossa ei tarvinnut valehdella lehdistölle satumaisesta tuurista.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka ehdottaa joukkoistamista ratkaisuna kansanedustajien kulukorvauksiin (AA 19.6.2018). Kulukorvauksien kuukausittaiset maksimit voidaan rajoittaa nykyisille tasolle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kuittien vaatiminen lisäisi byrokratiaa, arvellaan suurimmista eduskuntaryhmistä."

Suomessa on satojatuhansia mikro- ja pk -yrityksiä jotka tilittävät ostonsa, laskutuksensa ja vähennyksensä verottajalle joka kuukausi sentin tarkkuudella. Kuitit pitää säilyttää muistaakseni kuusi vuotta ja joka ainoasta ostosta pitää olla tosite tai selvitys. Toimeentulotukea saavien tiliotteet syynätään käsipelillä.

Ja sitten byrokratiaa lisäisi, että 200:n kansanedustajan kulut korvattaisiin kuittien mukaan. Menisikö tuohon yhden kirjanpitäjän palkkio?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Janne, ei kansanedustajien tarvitsisi edes pitää kirjanpitoa tai muistiinpanoja, kunhan liittäisivät aidoista tulonhankkimismenoista kuitit veroilmoitukseen. Ai jaa, mutta nykyisin onkin käytäntö, että on tehtävä laskelma tulonhankkimiskuluista ja perustelut jokaiselle menolle. Kuitit on esitettävä pyydettäessä. Kaikki maksetut verovapaat korvaukset luettaisiin veronalaisiin tuloihin.

Tämä menettely jakaantuisi ympäri maan verotoimistoihin, joten ei kovinkaan suuri lisätyö verovirkailijoille. Näin saataisiin todelliset kustannukset esiin ja verotuksen kautta. Menettely vastaisi tavallisen tallaajan verotuskäytäntöä.

Tohdin epäilla, ettei tämä tietenkään käy kansanedustajille, ei ainakaan kaikille, sillä verottomien palkkioiden määrä laskisi huomattavasti. Saattai paukkua lisäveroja yhdelle sun toiselle edustajalle.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Oikeassa työelämässä kulukorvauksen saa kun tekee laskun ja kuluerittelyn kuitteineen. Jos kuitti on hukassa, siihen tarvitaan selvitys mutta kovin montaa kuittia ei parane vuodessa hukata tai firman controlleri puuttuu peliin.

Selvitys ja kuitit -> saat rahat.
Ei selvitystä ja kuitteja -> et saa rahaa.

Se on niin helppoa ja jos kansakunnan kerma tai heidän avustajansa ei tuota osaa, olkoot ilman.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Kansanedustajat ovat omituisen haluttomia puuttumaan kulukorvausten avulla tapahtuvaan keinotteluun yhtä vähän kuin törkeisiin sopeutumiseläketapauksiin. Kansanedustajien moraali on hukassa ja se taitaa näkyä eduskunnan muussakin toiminnassa.

Ehdottaisin, että kansanedustajien väärinkäytöksiin puututtaisiin erityisen tiukasti. Hyvä ennaltaehkäisevä keino olisi, jos väärinkäytökset poistaisivat ehdokaskelpoisuuden seuraavissa vaaleissa. Jotain selkärankaa pitää saada joukkoon, joka meitä hallitsee.

Käyttäjän JarnoNaukkarinen1 kuva
Jarno Naukkarinen

Eikai sitä kukaan itselleen byrokratiaa halua lisää. Mutta sitä tuntuu olevan kiva keksiä lisää kaikille muille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset