Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Mitä on liberaali kansalaistottelemattomuus?

  • Tarina ei tosin kerro myöhästyikö bussi vai ei. (Kuva: Wikimedia commons)
    Tarina ei tosin kerro myöhästyikö bussi vai ei. (Kuva: Wikimedia commons)

Vihreä Liitto sai lähtölauksensa Koijärvi-liikkeestä vuonna 1979 jossa aktivistit mm. lukitsivat itsensä kettingeillä puskutraktoreihin, joka sai aikaan mukavan mediareaktion. Osallistujille napsahti sakkoja, mutta historian valossa hanke oli onnistunut - Koijärvi on nykyään luonnonsuojelualue, ja vihreät ovat Suomen neljänneksi kannatetuin puolue.

Oswald Spengler kirjoitti 1900-luvun taitteessa näin:

“The press today is an army with carefully organized weapons, the journalists its officers, the readers its soldiers. The reader neither knows nor is supposed to know the purposes for which he is used and the role he is to play.”

Sittemmin nämä joukkotuhoaseet on luovutettu myös kansalle - sosiaalisen median aikakaudella ei tarvitse leiriytyä viikoiksi suolle, eikä ripustaa kettinkejä kaulaansa, vaan parin minuutin itse kuvattu video riittää, ja mahdollisista nippusiteistä saa jopa lisäpisteitä.

Historian ja ajan hengen valossa Aino Pennasen Carpe diem oli siis täysin rationaalinen veto, jos ei puolueen, niin ainakin hänen oman kannatuksensa nostamiseksi. 

Häntä on verrattu jopa Rosa Parksiin, jonka rohkeus vuonna 1955 johti lopulta rotuerottelun lopettamiseen Yhdysvalloissa. Toisaalta, hänen kansalaistottelemattomuuttaan on puolusteltu myös sillä, että natsien keskitysleirien vartijat olisivat voineet sitä harrastaa enemmänkin, ja että homous dekriminalisoitiin Suomessa vasta 1971.

 

Tällä päivämäärällä olen päättänyt todeta Aino Pennasen puolustajille, että pitäkää tunkkinne.

 

Olen nimittäin itse kansalaistottelemattomuuden puolestapuhuja - jos liikennevalot on ajoitettu päin honkia, niin ole hyvä ja kävele päin punaista jos siltä tuntuu (toki omalla vastuulla ja ensin molempiin suuntiin katsottua). Jos haluat vetää pääsi sekaisin laittomilla huumeilla, niin anna mennä. Jos ravintola haluaa myydä viiniä teekupissa, niin myykööt (HU 29.5.2018).

Kansalaistottelemattomuuden idea on siinä, että tarpeettomia lakeja ei tarvitse noudattaa, joka johtaa siihen että lakeja jossain vaiheessa muutetaan Olaus Petrin periaatteiden mukaisesti.

Sama tavoite on sisäänrakennettu Liberaalipuolueen yleisohjelmaan, joskin pyrimme siihen lainsäädännöllisin keinoin, eikä anarkian kautta:

"Ihminen on lähtökohtaisesti vapaa tekemään mitä tahansa, kunhan kunnioittaa muiden ihmisten vastaavaa oikeutta, eikä aiheuta muille ihmisille vaaraa."

Aino Pennasen protesti oli satojen ihmisten muroihin kusemista (ainakin osittain) itsekkäistä syistä, eikä mikään yhteiskunta voi toimia jos kaikki tekisivät samoin. Subjektiivisia syitä pysäyttää lentoliikenne kyllä piisaa, jos sille tiellä lähdetään - olisiko oikeutettua estää samoilla keinoin lentokoneen lähtö siitä syystä, että lentoliikenne saastuttaa?

 

Toisaalta, elämme jo yhteiskunnassa jossa merkittävä osa populaatiosta kävelee punaisia päin ja käyttää laittomia huumeita (THL.fi, 1.6.2018)

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka ei käytä laittomia huumeita.

PS. Kärnän nuotio on tulkittavissa vaaran aiheuttamiseksi muille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Toni Tamminen

Jääkiekkoilijamme sai juuri 46.000 euron sakot kansalaistottelemattomuudesta, jonka tarkoituksena oli saattaa julkisen keskustelun kohteeksi Suomen epäoikeudenmukainen sakotusjärjestelmä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat: "Aino Pennasen protesti oli satojen ihmisten muroihin kusemista (ainakin osittain) itsekkäistä syistä, eikä mikään yhteiskunta voi toimia jos kaikki tekisivät samoin. Subjektiivisia syitä pysäyttää lentoliikenne kyllä piisaa, jos sille tiellä lähdetään"

Satojen ihmisten muroihin kusemista? Lentoliikenteen pysäyttäminen?

Tietääkseni yksi Berliinin kone on jonkin verran myöhästynyt? Lentoliikenne lienee ollut muutoin varsin sujuvaa ko päivänä. Ja keitä ovat ne mainitsemasi sadat ihmiset, joiden muroissa on nyt Pennasen jäljiltä outo tuoksu ja maku?

Kaikki tuskin tekevät ja asiasta lienee rangaistus säädetty, jota tullaan varmaankin koventamaan mikäli toimintaa olisi enemmän. Toki yleensä laissa rangaistus tulisi perustua aiheutettuun haittaan sekä olla suhteessa muihin tekoihin. Kun tätä foorumia katsoo, niin vaikkapa muutamien kymmenien miljoonien kuprut ovat paljon pienempia asia kiinnostuykse kohteena kuin yhden lentokoneen myöhästyminen vihreän toimien seurauksena.

Harva kansalaistottelemattomuus on täysin haitatonta muille. Esimerkistäsi Koijärvestä lienevät kärsineet tuolloin vaikkapa puskutraktorien kuljettajat sekä monet maanomistajat.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Jos sinua ei haittaa kymppiminsan tarkoituksellinen viivästys lainkaan, niin olet varsin joviaali kaveri. Joku sankari oli pari viikkoa sitten pakannut kamansa koneeseen muttei itse raaskinut ilmaantua paikalle -> jampan kamat ulos koneesta ja 10 min viivästys kaikille.

Väitän ettei jamppa ainakaan ystäviä manööverillään tehnyt, lentomatkustus kun on usein stressaavaa puuhaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Etpä näköjään sinäkään ymmärrä, mitä kansalaistottelemattomuus oikeasti on. Se ei ole punaisia päin kävelemistä eikä sitä, että valitsee fiiliksen ja oman edun mukaan, mitä lakeja noudattaa.

Oikeasti kansalaistottelemattomuudessa ei ajeta omia välittömiä etuja. Siinä ihminen pistää itsensä likoon ja rikkoo lakia, on tottelematon siis, jonkun suuremman asian vuoksi ja on valmis omilla kasvoillaan ja nimellään vastaamaan siitä, mitä tulee.

Pennasen toiminnan nimittäminen itsekkääksi on osoitus ymmärtämättömyydestäsi. Se, että nousee konkreettisesti ylös ja ilmoittaa, että en hyväksy tätä on itseasiassa perinteinen pasifististen kristittyjen tapa toimia. Ainakin hamasta 1600- luvusta saakka.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Vertaisitko siis Pennasta Nelson Mandelaan?

Saattaisi eteläamerikkalainen hermostua.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mandela on hieman huono vertailukohta Pennaselle. Mandela suunnitteli pommi-iskujen sarjan 1960-luvulla Etelä-Afrikassa. Pennasen protesti oli väkivallaton.

Rosa Parks on parempi vertailukohta. Ehkä silloinen enemmistö Alabaman asukkaista piti häntä vain itsekkäänä rauhanhäiritsijänä. Jos netti olisi ollut olemassa, hänet olisi haukuttu siellä pataluhaksi, varmaan myös paikallisten "liberaalien" toimesta. On vain niin paljon helpompi peesata vallanpitäjiä kuin ottaa vastuuta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #11

Jos vastuun ottaminen tarkoittaa kanssaeläjien elämän vaikeuttamista, niin toivon että vastuuta otetaan vähemmän.

Mistä syystä Jouni Snellman on päättänyt luopua demokratiasta? Se on kuitenkin se oikea mekanismi jolla ulkomaalaislakia voi saada muutettua.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #13

Ei demokratiasta tule luopua. Keinoja puuttua vääryyksiin on onneksi muitakin kuin lakialoitteet.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #15

Tjoo, voisihan sitä vaikka ostaa koneen täydeltä lippuja, ja sen jälkeen nousta porukalla seisomaan. Arvostaisin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Parempi tietenkin olisi ettei Suomeen pääsisi yhtään passitonta ja viisumitonta, mutta koska EU:lla on vielä valta niin nämä palautukset ovat pakollisia ja toivottavasti lisääntyvät nopeasti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ehkä silloinen enemmistö Alabaman asukkaista piti häntä vain itsekkäänä rauhanhäiritsijänä."

Pitääkö Snellman täysihoitoa Suomessa ihmisoikeutena, eli onko meidän suomalaisten veronmaksajien velvollisuus elättää kaikki Suomeen saapuneet ja heidän lapsensa kehdosta islamilaiseen hautaan?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun Ruotsi liittyi EU:hun, niin muuan kauppias alkoi Helsingborgissa heti sen jälkeen myydä kioskillaan viiniä, jota toi Tanskasta. Hän kertoi Aftonbladetissa, että oli tietoinen, että se edelleen oli Ruotsin lakien vastaista, mutta halusikin, että hänet haastetaan oikeuteen, jotta voisi hakea asiasta Brysselin päätöksen.

Brysselin päätös tuki Ruotsin lakeja, joten tuo kansalaistottelemattomuus ei onnistunut tavoitteessaan. Brysselin valta on siis edelleen liian heikko EU-maihin.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Voi Amos Ahola. Olen niin pettynyt. Näinhän me libit just tehdään!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset