Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Korkea verokiila kuristaa festivaaleja

Olin aikonaan kuuntelemassa paneelikeskustelua aikapankkitoiminnasta, jossa eräs osallistuja puolusti aikapankkeja siitä, että ne olivat mainio tapa tehdä töitä menettämättä tukia. Kyseinen henkilö myös kannatti korkeaa veroastetta.

Aivan kuten aikapankkitoiminnassa, myös monien festivaalien järjestämisen kannattavuus perustuu veronkiertoon:

Verottaja: Osakeyhtiöt eivät saa palkita talkootyöläisiä verottomilla pääsylipuilla – Flow-festivaali sanoo antavansa vain ”kulkuoikeuksia festivaalialueelle” (HS 10.8.2018) - jos työntekijöille maksettaisi palkka rahassa, Suomen 43,5 prosentin verokiila iskisi väliin. Näin Flow-festivaalin 215 euron arvoisen lipun sijaan työnantajan pitäisi maksaa vajaa puolet enemmän, eli kolmisen sataa euroa. Tuo erotus menisi mm. tuloveroihin ja eläkemaksuihin, sekä itse lipusta maksettavaan arvonlisäveroon.

Mielestäni on olennaisen tärkeää, että sekä vasemmalla että oikealla ymmärretään suuren verokiilan haitallisuus kaikkeen tekemiseen - nykyisellään joudut tekemään noin kolmisen tuntia töitä ostaaksesi tunnin omaa työtäsi, jätät palvelut usein ostamatta, joka on dramaattisen haitallista työllisyysasteelle.

En kuitenkaan kannata sitä, että verokiilaa kierretään pistemäisesti erilaisin vippaskonstein , vaan kannatan nykyistä merkittävästi matalampaa verokiilaa yleisesti.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä veronkiertoa kannatetaan sekä vasemmalla että oikealla, ikävä kyllä. 

 

PS. en enää tiedä mitä kuvia saan käyttää liitteenä, niin jätin pois.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Pylkkönen

On todella hassua haaveilla jälkiteollisesta palveluyhteiskunnasta jossa on korkea veroaste. Se on yksinkertaisesti mahdotonta. Savupiipputeollisuudessa yhden työntekijän tuottavuus on niin korkea, että korkeallakin veroasteella on mahdollisuus silloin tällöin ostaa työnsä tuloksia, mutta palveluissa systeemi kaatuu hyvin nopeasti. Yksinkertaisesti hierojille ja kokeille ei riitä asiakkaita kun tunnin hierontaan pitää hieroa itse naapuria kolme tuntia.

Savupiippujen rakentaminen oli se aika kun yhtä aikaa pystyttiin korottamaan veroja ja nostamaan työntekijöiden ostovoimaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset