Palataanko reissuvihkoon?

Miksi kymmenientuhansien helsinkiläisten arkeen vaikuttavan Wilman ongelmista ei tiedotettu? ”Kieltämättä tämä osui todella hankalaan paikkaan” (HS 13.08.2018). Olen leipätyössäni vastuussa paristakin ns. businesskriittisestä sovelluksestä, sekä yrityksen sisäisestä viestinnästä, joten Hesarin juttu on melko karmaisevaa luettavaa.

Alkuun viestintäpäällikkö, joka ei osaa vastata kysymykseen, miksi tiedotuksessa on ollut ongelmia:

"”En ole missään nimessä oikea henkilö antamaan minkäänlaista lausuntoa, Soili Haapala on meillä se henkilö”,  [kasvatuksen ja koulutuksen ts. viestintäpäällikkö] Kopomaa-Weymarn sanoo."

Vinkki vinkki – syyllinen löytyy lopulta peilistä, riippumatta siitä miten olette tiedotuksen organisaatiossanne vastuuttaneet. Oikea vastaus: "Selvitän asian ja palaan vartin päästä."

Tietohallintopäällikön vastaukset kirpaisevat myös:

"Tietohallintopäällikkö Soili Haapala kertoo, että tietohallinnon puolella ei ole päivystystä tällä hetkellä."

Vaikka organisaatioissa on varsin yleistä, että varsinaista päivystystä ei viikonloppuisin ole, niin businesskriittisten sovellusten osalta ohjelmistotoimittajien kanssa on syytä tehdä ns. palvelutasosopimus (eli SLA). Tämä tarkoittaa sitä, että jos nuo sovellukset kyykkäävät, niin se kuuluisa joku juoksee ja korjaa ongelmat ensi tilassa, jotta työntekijät eivät haaskaa aikaansa turhaan.

Ilmeisesti julkisella puolella ei ajatella samalla tavalla, kun sadat tuhannet vanhemmat voidaan päästää polttamaan aikaansa toimimattoman sovelluksen kanssa tietääkseen monelta piltti pitää saada kouluun.

 

Oman kokemukseni mukaan julkinen sektori on tietohallinnossa Suomessa kymmenen vuotta yksityistä sektoria jäljessä – jonkinlainen ryhtiliike olisi tarpeen, ehkä kehitysministerin salkun kautta. Tämä tosin vaatii todellista valtaa ja resursseja, eikä ns. hypettäjää.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka mielellään ajaisi kuria, järjestystä ja parhaita käytäntöjä julkisen sektorin tietohallintoon.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu