Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

On aika tyhjentää Veikkauksen pajatso

Veikkauksen roolissa on vakavia ongelmia (KL 6.9.2018) ei sinänsä ole uutinen:

"Viraston lausunnossa muistutetaan, että suomalaiset hävisivät viime vuonna Veikkauksen peleihin noin 1,8 miljardia euroa. Vuonna 2015 tehdyn väestökyselyn mukaan viisi prosenttia pelaajista tuotti puolet suomalaisten rahapelaamisen kokonaiskulutuksesta. Tässä ryhmässä on hyvin paljon työkyvyttömyyseläkkeellä olevia, pitkäaikaissairaita, eläkeläisiä, työttömiä ja lomautettuna olevia, lausunnossa muistutetaan."

Syyn ongelmiin MOT löysi jo vuonna 2011 otsikolla Sala-automaattiyhdistys (MOT 2.5.2011, Lukuvinkki!):

"Johtokunnan valitsee kolmea virkamiestä lukuun ottamatta lähes läpipoliittinen hallitus. Isoimmilla puolueilla on hallituksessa mandaattinsa – myös RAY:n jäsenjärjestöjen edustus punnitaan politiikan kultavaa ´lla. Tämä on tärkeää, koska Suomessa poliittisilla puolueilla on edelleenkin omat eläkeläis-, loma-, raittius-, nuoriso-, terveys ja muut läheisjärjestöt, joiden etua täytyy avustusjaossa valvoa. Samalla pitää vahtia kilpailijoiden järjestöjä, etteivät ne saa liikaa."

Tokihan Ray on nyttemmin yhdistynyt veikkaukseen, mutta kuten Kauppalehti kirjoittaa, sama ongelmien juurisyy on ja pysyy:

"Veikkaus itse puolustaa tiukasti omaa toimintaansa. Yhtiön johdolla on perinteisesti ollut tiiviit suhteet poliittisiin päättäjiin, jotka tukevat Veikkauksen monopoliasemaa puoluekantaan katsomatta."

 

Tälläisen puolueiden suojeluksessa olevan ongelman ratkaiseminen tyhjentämättä koko pajatsoa on hyvin vaikeaa, siispä ehdotan seuraavaa marssijärjestystä:

1)Veikkauksen voitot tilitetään vastaisuudessa kokonaisuudessaan valtiolle.

2)Säädetään välittömäst lailla markkinointikielto, tunnistautumispakko ja pelikoneiden salliminen vain pelisaleissa.

3)Sallitaan ulkomaisten peliyhtiöden pääsy markkinoille lisenssimaksuilla, jotka tilitetään kokonaisuudessaan valtiolle.

4)Lakkautetaan Veikkaus.

5)Perustetaan peliongelmien minimointiin keskittyvä työryhmä sosiaali- ja terveysministeriöön.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuoleen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä jokaisella on halutessaan oikeus pelata, mutta se ei tarkoita, että Veikkauksella on oikeus työntää pelinsä kaikille aisteillesi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Veikkaus on valtio-omisteinen erillisyhtiö. Verrattavissa hyvin YLEen. Kummatkin ovat palveluntuottajia. Ainoa ero on vain siinä, että Veikkausta rahoittavat käyttäjät, eivät kaikki tulorajan ylittävät veronmaksajat, kuten YLEä.

On ihan oikein, että palvelusta maksavat vain käyttäjät. Kenenkään ei ole pakko käyttää kaikkea rahaansa Veikkaukseen. Sen sijaan YLEä on rahoitettava vaikkei sen palveluja käytä. Ei mitään järkeä tällaisissa rahoitusjärjestelmien eroissa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Kiitos blogista, varsinkin nämä esittämäsi uudistukset ovat hyviä:

1)Veikkauksen voitot tilitetään vastaisuudessa kokonaisuudessaan valtiolle.
3)Sallitaan ulkomaisten peliyhtiöden pääsy markkinoille lisenssimaksuilla, jotka tilitetään kokonaisuudessaan valtiolle
4)Lakkautetaan Veikkaus.

Sen verran lisään, että oletko tutustunut, mihin veikkausvoittovarat menevät? Ne tilitetään erilaisille järjestöille ja kerhoille, jotka voisivat aivan hyvin rahoittaa toimintansa omalla varainhankinnalla, mutta ei niiden tarvitse, koska tulonlähde on varma.

Esimerkiksi Norjassa tuetaan huippu-urheilua. Miksei niinkin, mutta parasta ehkä olisi, jos veikkausvoittovarat menisivät suoraan valtion velan lyhentämiseen.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tietysti olen tutustunut, edunsaajatahoista oli vielä hyvä sivukin olemassa:

https://www.veikkaus.fi/fi/yritys#!/veikkausvoittovarat/edunsaajatahot

Mutta sittemmin veikkaus on ajanut sivun alas. Onneksi otin kuvakaappauksen muistoksi aikanaan:

https://imgur.com/a/9behzCP

En lähtökohtaisesti kannata edes yhteiskunnan toimintojen sälyttämistä kolmannen sektorin harteille, mutta veikkausvoittovarojen ohjaaminen poliittisille järjestöille on suorastaan vastenmielistä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ei ole ajettu alas vaan ovat päivitetty eri muotoon. Jaetut määrät löytynevät avustuksen myöntäjän nettisivuilta. Myös STEA-linkki Veikkauksen sivulla.

https://www.veikkaus.fi/fi/yritys#!/avustukset/avustuskohteet

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #4

Muutettu muotoon josta ei enää näe hyvin minne avustukset menevät - yritä nyt tuolta löytää mm. poliittiset nuorisojärjestöt.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #5

Taitaa niitäkin löytyä, kun aikansa hakee. Tosin monen mutkan kautta, kuten tässä esimerkki;
http://avustukset.stea.fi/

Hakea voi tältä linkin sivulta eri kohteiden avustuksista;
https://www.veikkaus.fi/fi/yritys#!/avustukset/

Nuoriso- ja poliittisten nuorisojärjestöjen avustukset löytyvät ministeriön sivuilta;
https://minedu.fi/avustukset/avustus/-/asset_publi...

tai tästä;
https://minedu.fi/nuorisojarjestot

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jos käytetään nykyistä liberaalia argumenttia..että keneltä veikkauksen toiminta on pois?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei kannata vetää tuota korttia tähän kohtaan,koska se kävelee taatusti vastaan.

Eikö veikkauksen tuotoista mene yhtään kansanterveydelle?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #9

Lisenssimallilla tuotot voisivat edelleen mennä kansanterveydelle.

Jos en vilpittömästi uskoisi, että Veikkauksen monopoli on kansanterveydelle haitallinen, en ajaisi sen alasajoa.

Käyttäjän MikaSaarela kuva
Mika Saarela

Eli ymmärsinkö oikein: kansanterveyden kannalta kotimainen valtiomonopoliyhtiö on huonompi vaihtoehto kuin ulkomaiset yksityiset kilpailevat yritykset?

Miten minusta nyt tuntuu siltä, että olet kuitenkin pohjimmiltani enemmän huolissasi Veikkauksen rahanjaosta kuin kansanterveydestä ja peliongelmaisten kohtalosta.

Lisäksi: muidenkin riippuvuutta aiheuttavien tekijöiden, kuten vaikka alkoholin, tarjontaa ollaan pikemminkin koko ajan lisäämässä kuin vähentämässä vaikka ongelmat tunnetaan. Perusteluna useimmiten myös se, että rajoitukset johtavat alan ajautumiseen pimeiden markkinoiden käsiin, ulkopuolelle viranomaiskontrollin. Alkoholin myynnin ja tuonnin vapauttaminen on vähentänyt pimeän viinan myyntiä kovasti. Samoin uhkapelaaminenkin taitaa olla - tämä on mutua, faktaa ei ole, mutta oloista aiemmin löytyy kirjallisuutta sekä rahapeliyhtiöiden historiateoksista että yksittäisistä muistelmista, kuten ”kasinomies” Pekka Salmen muistelmista - yhä tyypillisemmin Veikkauksen kautta tapahtuvaa ”pimeiden” pelipaikkojen sijasta.

Kannatan kirjautumispakkoa ja sitovien henkilökohtaisten pelirajojen vaatimusta pelaajilta, nimenomaan terveys- ja taloussyyt huomioiden.

Valitettavasti paras nyrkkisääntö tässä yksilölle kuuluu seuraavasti: pelaa vain sellaisella rahasummalla, mikä sinulla on varaa hävitä taloutesi kärsimättä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Eli ymmärsinkö oikein: kansanterveyden kannalta kotimainen valtiomonopoliyhtiö on huonompi vaihtoehto kuin ulkomaiset yksityiset kilpailevat yritykset?"

Veikkauksen ongelma on siinä, että haittoja pyrkii vähentämään sama instanssi joka rahapelejä järjestää -> liikevaihtoa revitään peliongelmaisten selkänahasta.

"Miten minusta nyt tuntuu siltä, että olet kuitenkin pohjimmiltani enemmän huolissasi Veikkauksen rahanjaosta kuin kansanterveydestä ja peliongelmaisten kohtalosta."

Molemmista, sopii katsoa myös aikasemmat kirjoitukseni aiheesta:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247470-r...

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225618-r...

"Lisäksi: muidenkin riippuvuutta aiheuttavien tekijöiden, kuten vaikka alkoholin, tarjontaa ollaan pikemminkin koko ajan lisäämässä kuin vähentämässä vaikka ongelmat tunnetaan. Perusteluna useimmiten myös se, että rajoitukset johtavat alan ajautumiseen pimeiden markkinoiden käsiin, ulkopuolelle viranomaiskontrollin."

Tämä on yksi perustelu, mutta se ei pidä vettä - ulkomailla homma on saatu näppeihin ilman monopoliakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset