Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Vasemmisto vaikean kysymyksen edessä maahanmuuton suhteen Suomessa

  • Väittelykumppanini
    Väittelykumppanini
  • Se siitä dialogista
    Se siitä dialogista

Ruotsissa äänestetään huomenna, ja ennustan ruotsidemokraateille 28% äänisaalista (edit: kiville meni veikkaus, olisi pitänyt tehdä kotilaksyt ennen veikkaamista). Kävi länsinaapurissamme miten kävi, niin erään maahanmuuttoon liittyvän ongelman Ruotsi on kuitenkin ratkaissut hyvissä ajoin ennen Suomea, sillä länsinaapurissamme ei ole työehtosopimusten yleissitovuutta.

Pidän selvänä, että työ on tehokkain keino integroida mihin tahansa yhteiskuntaan, ja että mitä suurempi osa maahanmuutosta on työperäistä, sen parempi sekä tulijoiden että kohdemaan kannalta.

Kävin aiheesta hiljan väittelyä Janne M. Korhosen kanssa (kuvaliitteenä), kyseinen henkilö on twitterissä melko tunnettu, ja sanan säilämme ovat kohdanneet aikaisemminkin.

Kysymykseni joka katkaisi kamelin selän oli "Olisitko [maahanmuuttajien integroimisen helpottamiseksi] valmis vapauttamaan työmarkkinoita sen verran kuin Ruotsissa on vapautettu?", vastausta ei kuulunut, ja sitä tivatessani sain lipun banaanisaarille - kysymys oli ilmeisesti liian vaikea.

Käynnissä olevaan muuttoliikkeeseen ei ole helppoja ratkaisuja, eikä ongelma ratkea rahalla, joten erilaiset rakenteelliset uudistukset ovat tarpeen. On myös tärkeää minimoida kannustimet tulla maahan muuten kuin työn tai humanitääristen syiden takia.

Toivoisin, että myös vasemmisto olisi valmis keskustelemaan ratkaisuista vaikenemisen sijaan.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä asioista pitää puhua eikä vaieta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Janne ja Jussi. Mikä liberaalien kanta maahanmuuttoon?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kiitos kysymästä, Liberaalipuolueen kanta löytyy puolueohjelmasta:

"MAAHANMUUTTO
Työperäinen maahanmuutto
Työperäisen maahanmuuton esteet tulee poistaa. Kaikille, joilla on mahdollisuus elättää itsensä, tulee myöntää toistaiseksi voimassa oleva oleskelulupa. Oleskeluluvan tulee päättyä, jos henkilö ei pysty elättämään itseään omalla työllään. Kaikilla maassa jo olevilla pitäisi olla oikeus tehdä vapaasti töitä.

Yliopistoista ja korkeakouluista valmistuville ulkomaan kansalaisille tulee myöntää nykyistä suuremmat vapaudet työnhakuun. Maahanmuuttajien työvoiman tarveharkinnasta tulee luopua – valtion ei tule valvoa, onko maahanmuuttajan saamalle työlle erityinen tarve Suomessa.

Humanitaarinen maahanmuutto
Ihmisten auttaminen konfliktien lähialueilla tulee olla ensisijainen humanitaarinen tavoite. Kannustimet turvapaikan hakemiseen Suomesta muusta kuin humanitaarisesta syystä tulee poistaa. Maahanmuuttopolitiikan painopisteen tulee olla laadukkaassa kotouttamisessa maassa jo oleskeleville hakijoille. Suomesta tulee voida hakea turvapaikkaa humanitaarisista syistä, mutta Suomen tulee voida rajoittaa tulijoiden määrää, mikäli kotoutusta ei pystytä järjestämään riittävän tehokkaasti.

Mikäli turvapaikanhakija työllistyy turvapaikkaprosessin aikana, hänelle tulee myöntää toistaiseksi voimassa oleva oleskelulupa, joka ei raukea, vaikka turvapaikkahakemuksesta tulisi negatiivinen päätös. Jokaisen, joka pystyy elättämään perheensä, tulee saada tuoda perheensä Suomeen omalla kustannuksellaan."

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Näyttää muuten hyvältä, mutta paria kohtaa kohden on vähän kritiikkiä.

"Työperäisen maahanmuuton esteet tulee poistaa."

Tuo varmistaisi sen, että matamapalkkaisissa töissä palkat laskisivat ja olisivat pelkästään ulkomaalaisten hallussa. Tuosta kärsisi varsinkin turvapaikanhakijat, joilla ei yleensä ole edellytyksiä kuin matalapalkkaksiin töihin. Tuon myötä työttömyys lisääntyisi huomattavasti.

"Suomesta tulee voida hakea turvapaikkaa humanitaarisista syistä, mutta Suomen tulee voida rajoittaa tulijoiden määrää, mikäli kotoutusta ei pystytä järjestämään riittävän tehokkaasti."

Nykyisellä kotouttamissysteemillä "tehokas" kotoutuminen onnistuisi ehkä muutamille kymmenille vuodessa. Integrointi tulee olemaan ongelmallista varsinkin, jos ensimmäinen kohta työperäisen maahanmuuton vapauttamisesta toteutuu myös. Se tuhoaa aika pitkälle mahdollisuuden integroitua työn avulla.

Turvapaikanhakijoilta olisi hyvä edellyttää jotakin turvapaikan vastineeksi, jolloin heistä tulevat kustannukset eivät olisi niin suuret. Toki vielä parempi olisi, jos tuo transaktio olisi Suomen kannalta positiivinen.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #5

Jos ymmärrän sinua oikein, niin huolesi on että työperäinen maahanmuutto täyttäisi kaiki matalapalkka-alat, jolloin turvapaikanhakijat eivät voisi työllistyä niihin.

Tämä oli ensimmäinen kerta kun kuulin tämän huomion, eli piste siitä. Huoli voi olla validi. Epäilen kuitenkin, että työmarkkinoiden muuttuminen sellaiseksi, että suomea puhumatonkin voi työllistyä on parempi kuin nykytila.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#2 Amos, onko puolueessasi mietitty myös sitä, miten työpaikan saanut turvapaikanhakija elää palkallaan. Työllistymisen ihanne ei ole mikään ratkaisu sosiaalikulujen vähentämiseen.

Useimmiten kielitaidottomat henkilöt tekevät niitä töitä, joissa palkka jää alle selviytymisrajan. He eivät pysty maksamaan täyttä vuokraa ainakaan pääkaupunkiseudulla. He joutuvat hakemaan sosiaaliavustuksia, kuten asumistukea, toimeentulotukea ja viime kädessä yhteiskunnnan vastuulle jää kotien varustus ja tietenkin myös asunnon hankkiminen.

Työperäinen maahanmuuttaja on jo valmiiksi tietoinen, millaiseen työhön tulee, millaisella palkalla maassamme elää ja miten yhteiskuntaan adaptoituminen onnistuu.

Kysymykset ovat erittäin laajoja, eivätkä ratkea yksinkertaisilla päätelmillä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #6

"Kysymykset ovat erittäin laajoja, eivätkä ratkea yksinkertaisilla päätelmillä."

Liberaaleille nämä ovat helppoja kysymyksiä, valtio maksaa jos palkallaan ei elä ja taikaseinästä saa aina lisää rahaa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #7

#7 Jarmo, suomalainen taikaseinä alkaa olla, noin 'symbolisestikin' tiensä päässä.

Konkretiassa ovathan pankit jo vähentäneet huomattavasti näitä 'seinäpankkeja', joiden on uskottu olevan kansan palvelijoita.

Nyt niistä on muodostunut 'hätäapu' -yksiköitä', eli käteisen noston viimesijaisia linnakkeita.

S-pankki vaihtoi Otto -automaatit omaan Nosto-automaattiinsa, josta köyhätkin voivat nostaa kymppinsä.

Liberaalien on aika nähdä realiteetit. Ihanteilla ei pitkälle pötkitä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #8

Tuo työperäinen maahanmuutto ilman työpaikkoja joiden palkalla pystyy elämään Suomessa on täyttä utopiaa eikä onnistu ennenkuin Suomi on muuttanut talousrakenteensa täysin toisenlaiseksi irti EKP:n käskyvallasta. Nyt jaetaan vain niukkuutta ja ostovoima vain vähenee palkkojen laskiessa tai parhaimmillaan pysyessä samana ja kustannusten kasvaessa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #8

Ei taikaseinä minnekään ole hävinnyt. Se vain muuttaa muotoaan joka kourasulla. Taikaseinänä on saanut olla työntekijät kikyn kautta ja samoin työttömät aktiivimallin avulla. Seuraava kourasu taikaseinän läpi taitaa kiduttaa työttömiä aktiivimalli kakkosella.

Jos samoja uhreja käytetään tulevaisuudessakin, niin on aika helppo päätellä, että päättäjät ovat valmiita uhraamaan sosiaaliturvan oman ideologisen utopiansa takia.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #10

#10 Petri, taikaseinä on edelleen symbolinen esimerkki siitä, miten kantasuomalaisia kohdellaan.

Kantasuomalainen yrittää selvitä, hänen tulonsa syynätään tarkkaan.

Sosiaalista tukea saa vain, jos hyväksytyt menot (vuokra+sähkö+kotivakuutus) ylittävät tulot. Netti/puhelinkuluja ei huomioida, vaikka nykyisin lähes kaikki toiminnot on ohjeistettu nettiin.

Jos tulojen ja menojen erotus on alempi kuin 489 euroa, korvattavaa ei ole.

On muuten summa, jota EU:n tuomioistuin on arvostellut liian alhaiseksi.

Myös pankit pitävät vähintään 700 euroa selviytymisen edellytyksenä.

Nyt siis, herätys liberaalit! Suomessa on epätasapaino kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien oikeuksien tulkinnassa.

Selkeyttä on hyvä saada, jos aikoo pärjätä vaaleissa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #8

"Liberaalien on aika nähdä realiteetit. Ihanteilla ei pitkälle pötkitä."

Minun näkökulmastani olemme ainoita jotka näkevät reaaliteetit.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #7

"Liberaaleille nämä ovat helppoja kysymyksiä, valtio maksaa jos palkallaan ei elä ja taikaseinästä saa aina lisää rahaa."

Älä jauha paskaa Makkonen.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #6

Tokihan haluamme alentaa myös asumismenoja. En kuitenkaan osta väitettä, että Suomessa täysipäiväisen palkka voisi olla alle selviytymisrajan, mutta mielestäni sosiaaliturvan ylin taso on tässä maassa liian suuri - sekä suomalaisille että maahanmuuttajille.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Työmarkkinoiden vapauttaminen ja ylipäätänsä työhön liittyvien kustannusten ja byrokratian vähentäminen auttaisi niin maahanmuuttajia kuin suomalaisiakin. Vasemmisto näkee tuossa kuitenkin ongelmana yksilönvastuun kasvamisen ja yrittäjien osittaisen vapauttamisen nykyisenlaisista kahleista.

Muutenkin vasemmalla olevat haluavat aina vain lisätä kustannuksia tai edesauttaa Suomen tuhoa. Heidän ylistämistä sosialistisista maista näkee helposti, miten heidän ratkaisut toimivat.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

" vastausta ei kuulunut, ja sitä tivatessani sain lipun banaanisaarille - kysymys oli ilmeisesti liian vaikea."

------------------------------

Bannaus on ihmiselle helpointa mikäli muutoin elämä menisi liian kiusalliseksi (esim. ei osaisi vastata tarpeeksi hyvin kysymykseen). Ihmisluonto on usein tuollainen enkä jaksa sitä nyt liikaa syyttää. Kivahan se olisi mikäli kritiikkiäkin kestäisi.

Aivan ääritilanteissa bannauskin on järkevä ratkaisu, mutta käyttäisin kyllä sellaista vain todella selvissä tapauksissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sinänsä hvyä kirjoitus pääsanomaltaan, mutta ennustaisin SD:lle pikemminkin 18%.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Hyvin veikattu - myönnän virheeni, ja täytyy vastaisuudessa katsoa että en vedä veikkauksia hatusta vaan pitää perehtyä ennen kuin veikkaa.

Tommi O. Pälve

Eikös liberaalit juuri potkineet Jiri Kerosen ulos puolueesta tuhman kielenkäytön takia?

En ole varma, kun näitä pienpuolueita on miljoona ja kaikki vaan suoraan copypastaa ohjelmansa perussomalaisilta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Keronen ei ole koskaan ollut Liberaalipuolueessa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Muistelen että ainakin piraateista joutui lähtemään. Sen jälkeisistä vaiheista en tiedä ja Uuden Suomen osallistumisensa on ainakin ollut nollassa, ja tilillä lukee vieläkin Piraattipuolue.
Twitterissä ainakin kirjoittelee eli hengissähän mies tuntuu olevan.

Hieman tosiaan epäillä sopii että sekä piraatit että Liberaalipuolue jäävät jatkossakin eduskunnan ulkopuolelle. En oikein havaitse tarpeellisia nosteita kummallekaan.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Nähtäväksi jää eduskuntavaalimenestys ensi vuonna, mutta huomaa toki että ensimmäisissä vaaleissa Liberaalipuolue sai kunnallisvaltuutetun Espoossa, ja allekirjoittaneellekin napsahti varavaltuutetun paikka Helsingissä.

Tämä ei ole lainkaan huono saavutus tässä maassa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

2014-vaalien jälkeen arvioin 2018-vaalien tulokseksi SD:lle 18-25 %.

Nyt on pakko laittaa vähän paremmaksi ja tulos tulee olemaan 25,5 % SD:lle.

Neljän vuoden päästä se on 32 %.

Harri Mulari

Tosi huono ennuste ja tulee väksin mieleen toiveajattelu. Mitä seuraavaksi?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Joo, hihasta oli tempaistu veikkaus, olisi pitänyt perehtyä enemmän.

Kyse ei ole toiveajattelusta, vaan olen jo pidemmän aikaa ollut sitä mieltä, että SD:n kasvun pysäyttää vasta hallituspaikka, aivan kuten persuillekin kävi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset