Opiskelija, työtön, yrittäjä, työssäkäyvä, eläkeläinen vai kansalainen?

Miksi te-toimisto rankaisee siitä, että haluan opiskella itselleni lisää pätevyyttä työllistyäkseni jatkossa paremmin? (HS 10.9.2018)

Korkeasti koulutetun akateemisen työttömän kokemukset te-toimiston palveluista eivät ole kovin rohkaisevia:

"Minulla oli siis selkeä suunnitelma sekä opiskeluideni että tulevaisuuden työpaikkani suhteen. Otin yhteyttä te-toimistoon ja selitin tilanteeni. Kysyin virkailijalta puhelimessa, voisinko opiskella ansiosidonnaisella päivärahalla toukokuuhun asti ennen ulkomaankomennuksen alkua. Yllättäen virkailija ilmoitti, että koska olin omalla aktiivisuudellani ja ilman te-toimiston hyväksyntää aloittanut opiskelut avoimessa yliopistossa, toimiston täytyisi nyt selvittää täytänkö enää työttömän työnhakijan ehdot.

Lisäksi virkailija kertoi, että jos minut katsotaan päätoimiseksi opiskelijaksi, en voi saada enää työttömyystukea enkä myöskään ansiosidonnaista päivärahaa."

Olen sitä mieltä, että ansiosidonnainen päiväraha pitäisi mielestäni ulottaa kaikkiin tasavertaisesti (Libera 24.2.2018), ja sitten siirtää vakuutuspohjaiseksi, eli. omarahoitteiseksi. Tämä siksi, että nykyisellään 95% ansiosidonnaisen päivärahan rahoituksesta tulee julkisista varoista – kyseessä on todennäköisesti maailman toiseksi avokätisin sosiaaliturvan muoto (heti eläkkeiden jälkeen), josta hyötyvät eniten hyvätuloiset.

Muun sosiaaliturvan kuin ansiosidonnaisen osalta mielipidekirjoittaja on oikeassa – ihmisiä ei missään tapauksessa pitäisi rankaista aktiivisuudesta, oli se sitten opiskelua, työllistymistä tai yrittäjyyttä. Käytännössä ratkaisu on lopettaa erilaisten leimojen lyöminen ihmisiin, ja kutsua meitä kaikkia vaikka kansalaisiksi.

Kaikille kansalaisille kuuluisi täten sama sosiaaliturva, toteutettuna esimerkiksi Aholan perustulomallilla (AA 3.8.2018), mutta siinä tapauksessa että demarit voittavat ensi vaalit, malliani voidaan kutsua minun puolestani vaikka Antti Rinteen kansalaistuloksi.

Tämän jälkeen te-toimistot voidaan valjastaa tekemään sitä tehtävää mitä varten niille syydetään vuosittain 165 miljoonaa, eli auttamaan niitä (ja vain niitä) ihmisiä työllistymään jotka apua haluavat. Vaihtoehtoisesti voimme laittaa te-toimistoihin lapun luukulle ja lyhentää säästyneillä rahoilla vaikka valtion velkaa.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä universaalin sosiaaliturvan hyvä puoli on myös siinä, etteivät poliitikot voi enää luvata ekstraa omille eturyhmilleen.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu