Kuinka palauttaa moraali Arkadianmäelle?

Toivola siirtää kirjansa Helsinkiin – taustalla kulukorvausepäselvyydet (Yle 18.09.2018) – nalli napsahti tällä kertaa vihreille, mutta en hetkeäkään epäile etteikö huijareita löytyisi jokaisesta eduskuntapuolueesta, varsinkin jos huijaaminen pitää sisällään kaikki kansanedustajille suodun vallan ja vapauden väärinkäytön keinot.

Järjestelmiä voi ja pitää kehittää niin, että väärinkäytökset muuttuvat mahdottomiksi (esim. kiinteät, mutta maltillisen kokoiset kulukorvaukset kaikkien menojen, mukaanlukien asumisen ja taksimatkojen maksamiseen), mutta tilanteen tarkastelu myös moraalin kautta on hedelmällistä.

Moraali on sosiaalinen konstruktio, joka on käytännössä vain hieno tapa sanoa, että jos olet elät rosvojen seurassa, sinustakin tulee todennäköisemmin rosvo. Toisaalta, eduskunnan tapauksessa ei ole helppo sanoa, että tekeekö eduskunta joistakin huijareita, vai hakeutuvatko huijarit eduskuntaan? Työelämässä heille ei ainakaan ole sijaa, sillä yritykset pyrkivät kyllä parhaansa mukaan kitkemään työnantajalta varastavat pois riveistään.

Oli kummin päin vain, niin eduskunnassa on moraalikeskustelun paikka – kannustaisin tarkastelemaan asiaa vaikka Asetuksen virkavalasta ja virkavakuutuksesta sekä tuomarinvalasta ja tuomarinvakuutuksesta (Finlex) vuodelta 1987. Se pakottaa melko laajan joukon erilaisia virkamiehiä vannomaan joko virkavalan:

"Minä N.N. lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä, että minä virassani noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi."

tai vaihtoehtoisesti virkavakuutuksen:

"Minä N.N. lupaan ja vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta, että minä virassani noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi."

Mielestäni valaan ja vakuutukseen sopisi aivan hyvin väliin, "… lakeja, enkä edistä omaa etuani, sekä…", ja kansanedustajien, ja miksei kunnanvaltuutettujen luottamustoimi voidaan lisätä listalle niistä, joilta valaa tai vakuutusta vaaditaan.

Presidentiltä ja ministereiltähän tätä nykyään jo Suomessakin edellytetään (IS 25.06.2014), eli muutos ei olisi niin suuri kuin äkkiseltään voisi luulla, ja toisaalta kyse ei ole mistään lain kuolleesta kirjaimesta, sillä aiheesta on varsin tuore hallituksen esityskin, joka tosin peruutettiin.

Nyt on siis mainio aika pohtia saisimmeko yöunien menettämisen uhalla kansanedustajamme keskittymään enemmän yhteisen hyvän ajamiseen omien etujensa ajamisen sijaan.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka ei aliarvioi lupausten merkistystä.

 

PS. Jani Toivola, jos haluat synninpäästön taksimatkoistasi, niin paras keino on osoittaa medialle montako taksimatkaa olet maksanut omasta pussistasi. Kysymyshän on vain siitä oletko laittanut henkilökohtaisia matkoja ns. firman piikkiin, ja jos olet maksanut ne itse, niin ongelmaa ei ole.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu