Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kuinka palauttaa moraali Arkadianmäelle?

Toivola siirtää kirjansa Helsinkiin – taustalla kulukorvausepäselvyydet (Yle 18.09.2018) - nalli napsahti tällä kertaa vihreille, mutta en hetkeäkään epäile etteikö huijareita löytyisi jokaisesta eduskuntapuolueesta, varsinkin jos huijaaminen pitää sisällään kaikki kansanedustajille suodun vallan ja vapauden väärinkäytön keinot.

Järjestelmiä voi ja pitää kehittää niin, että väärinkäytökset muuttuvat mahdottomiksi (esim. kiinteät, mutta maltillisen kokoiset kulukorvaukset kaikkien menojen, mukaanlukien asumisen ja taksimatkojen maksamiseen), mutta tilanteen tarkastelu myös moraalin kautta on hedelmällistä.

Moraali on sosiaalinen konstruktio, joka on käytännössä vain hieno tapa sanoa, että jos olet elät rosvojen seurassa, sinustakin tulee todennäköisemmin rosvo. Toisaalta, eduskunnan tapauksessa ei ole helppo sanoa, että tekeekö eduskunta joistakin huijareita, vai hakeutuvatko huijarit eduskuntaan? Työelämässä heille ei ainakaan ole sijaa, sillä yritykset pyrkivät kyllä parhaansa mukaan kitkemään työnantajalta varastavat pois riveistään.

Oli kummin päin vain, niin eduskunnassa on moraalikeskustelun paikka - kannustaisin tarkastelemaan asiaa vaikka Asetuksen virkavalasta ja virkavakuutuksesta sekä tuomarinvalasta ja tuomarinvakuutuksesta (Finlex) vuodelta 1987. Se pakottaa melko laajan joukon erilaisia virkamiehiä vannomaan joko virkavalan:

"Minä N.N. lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä, että minä virassani noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi."

tai vaihtoehtoisesti virkavakuutuksen:

"Minä N.N. lupaan ja vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta, että minä virassani noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi."

Mielestäni valaan ja vakuutukseen sopisi aivan hyvin väliin, "... lakeja, enkä edistä omaa etuani, sekä...", ja kansanedustajien, ja miksei kunnanvaltuutettujen luottamustoimi voidaan lisätä listalle niistä, joilta valaa tai vakuutusta vaaditaan.

Presidentiltä ja ministereiltähän tätä nykyään jo Suomessakin edellytetään (IS 25.06.2014), eli muutos ei olisi niin suuri kuin äkkiseltään voisi luulla, ja toisaalta kyse ei ole mistään lain kuolleesta kirjaimesta, sillä aiheesta on varsin tuore hallituksen esityskin, joka tosin peruutettiin.

Nyt on siis mainio aika pohtia saisimmeko yöunien menettämisen uhalla kansanedustajamme keskittymään enemmän yhteisen hyvän ajamiseen omien etujensa ajamisen sijaan.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka ei aliarvioi lupausten merkistystä.

 

PS. Jani Toivola, jos haluat synninpäästön taksimatkoistasi, niin paras keino on osoittaa medialle montako taksimatkaa olet maksanut omasta pussistasi. Kysymyshän on vain siitä oletko laittanut henkilökohtaisia matkoja ns. firman piikkiin, ja jos olet maksanut ne itse, niin ongelmaa ei ole.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Miten sovittaa yhteen paljon sairauslomia ja paljon taksimaksuja?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#1: Miksi et ryhdy itse ottamaan tuosta asiasta selvää, vaan odotat että joku toinen etsii ratkaisun sinulle?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #3

#3: Rahalla tietysti yleensä kaikesta selviää. Eri asia sitten on, että kenen rahoilla ja missä tilanteessa niitä rahoja on mahdollista käyttää.

Pekka Pylkkönen

Kuten tuttu aina sanoi eduskuntatalon nähdessään, sehän on rosvokoplan talo. Käsi syvällä ihmisten taskussa.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Enemmän kuin Toivolaa yksin, tämä haastaa Vihreitä. Kuinka on mahdollista, että heidän edustajansa on oikeastaan anti-vihreä. Tyhjä asunto enrgiaa kuluttamassa ja asuntopulaa lisäämässä. Taksimatkat enemmän energiaa kuluttamassa kuin oma auto.

Näihin asioihin odotan vihreiltä vastausta, en niinkään yhden kansanedustajan oman edun optimointiin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Luulen, että sen aikaansaaminen vaatisi ensin sen, että kansalaiset keskittyisivät olennaisiin asioihin ja vaatisivat myös mediaa keskittymään niihin. Nyt keskitytään pilkkuihin ei niihin päätöksiin ja niiden merkityksiin.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Toisaalta, merkittävä osa päätöksistäkin on erilaisten veroprosenttien viilaaminen edes takaisin prosentin tai pari.

Merkittävät päätökset (jos niitä on) hukkuvat meluun.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

En usko että joku vala auttaisi. Eihän ne tunnusta eikä välttämättä edes tunnista ajavansa omaa etuaan.

Mutta Toivolan keissihän on käytännössä käyty läpi ja se meni kaikkien sääntöjen mukaan. Kämppä on asumiskelpoiseksi katsottu ja vaikka tyyppi ei siellä käy koskaan, tämä on siellä virallisesti kirjoilla ja se riittää tuen saamiseksi.

Hakkaraisen ongelmahan oli että sen kämpässä ei saanut edes asua. Tosin Hakkarainen ei todennäköisesti tiennyt sitä, joten Hakkaraisen tapauksessa ei ainakaan pitäisi moraalista ongelmaa olla.

Hakkaraisessa on toki muita ongelmia...

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tuomarinvala on kirjattu ensimmäisen kerran lakiin vuonna 1350 - tahdotko sanoa että nämä 700 vuotta käytäntö on ollut turhaa?

Asumisjärjestelyjen tapauksessa on päivänselvää, että kyseiset herrat tiesivät tekevänsä väärin, yöunet ei vaan menneet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset