Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Voisiko velallinen valita perintäyhtiönsä velkojan sijaan?

  • Saattaapi kirpaista.
    Saattaapi kirpaista.
  • Erään perintäyhtiön liikevaihto ja tulos
    Erään perintäyhtiön liikevaihto ja tulos

Riitta Väisänen kertoo, miten ulosottovelat syntyivät: ”Harmittaa, mutta kenellekään en ole tehnyt pahaa” (IS 19.09.2018) muistuttaa, että velka on veli otettaessa, mutta pankinjohtajan veli istuu pakkohuutokaupassa.

Suomessa monen ylivelkaantunen ongelmat johtuvat perintäkuluista - pieneenkin velkaan voi tulla päälle vaikka kuinka paljon petäjäistä. Velallisten tuki - Facebook ryhmässä on harva se päivä kuvaliitteen 1 näköisiä laskuja, ja apua pyydetään sen selvittämisessä ovatko laskut aiheellisia vai ei.

Yleensä tilanne on siis se, että velkoja on myynyt velkansa perintäyhtiölle, jonka business on huolehtia siitä että lasku maksetaan korkojen kera.

Mopo ei voi kuitenkaan lähteä täysin keulimaan, sillä maksumuistutuksen ylärajat määritellään laissa saatavien perinnästä (Finlex), käytännössä 5e per muistutus, ja perintäkuluina 60-210 euroa per saatava riippuen saatavan koosta.

Ihan huonosta busineksesta ei ole kyse, kuvaliitteessä 2 erään perintäyhtiön liikevaihto ja tulos.

Riitta Väisäsen ehdotus kuitenkin herätti ajatuksen:

"Sitten kun selviän tästä, perustan persaukisten perintätoimiston. Luultavasti tuolla nimellä en saa firmaan rekisteröidä, niin olkoon sen nimi vaikka PAP.

Erityistä tässä firmassa on se, että siinä on kohtuulliset korko- ja perintäkulut."

Nykylain mukaan PAPilla ei ole menisi kovin hyvin, koska lähtökohtaisesti velkojilla ei olisi hyvää syytä myydä velkojaan sille, mutta entä jos muuttaisimme lakia saatavien perinnästä niin, että velallinen saisi ensioikeuden kilpailuttaa perintäyritys velkojan sijaan? Vasta jos yksikään velallisen kilpailuttama perintäyritys ei suostuisi sopimukseen, saisi velkoja valita perijän nykyisen mallin mukaan.

Näin kilpailu polkisi perintäkulut mahdollisimman alhaiseksi, ja toisaalta velallisen ja perintäyhtiön välinen suhde olisi nykyistä huomattavasti lämpimämpi.

Nykyisellään ehdottamieni "velallisen ystävä" perintäyhtiöiden virkaa pitävät pikavippiyhtiöt, jotka nylkevät velallisen luihin saakka.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä ylivelkaantuminen on Suomen merkittävin kansanterveydellinen ongelma, ja ratkaisuja siihen pitää etsiä nykyistä tehokkaammin.

PS. Ehdotin Häkkäsen nyt puuhastelemaa korkokaton laajennusta kaikkiin lainoihin jo vuonna 2016 (AA 9.8.2016)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Aikoinaan minulta jäi Turun Ylioppilaskyläsäätiön asunnossa asuessani vuokra maksamatta. En muista miksi, ehkä oli tili kilahtanut vahingossa tyhjäksi tai todennäköisemmin olin unohtanut.

Yhtä kaikki, TYS:n käyttämä perintäfirma laskutti perintäkirjeen kirjoittamisesta 500 markkaa (nykyrahassa noin 100 €) tunnilta ja niitä tunteja meni neljä!!! Siis olivat perintäfirmassa varmaan ihan ensimmäistä laskuaan tekemässä, kun ei harjoituksen myötä mennyt vartissa. Lasku oli siten 2000 markkaa (nykyrahassa n. 400 €). Olisikohan vielä ollut ALV päälle.

Soitin TYS:lle, josta asiasta vastaava henkilö kertoi: "Olemme kilpailuttaneet perintätoimiston!" Jahaa, varmaankin sen perusteella, kuinka paljonko perintätoimiston palvelut maksavat TYS:lle, eli eivät ehkä mitään. Ehkä perintötoimisto peräti maksoi velkojalle saadakseen periä heidän velkojaan...

Maksoin kiltisti, kun tuolloin laki oli sellainen. Sairasta. Tapaus oli hyvä osoitus siitä, että jotkut ottavat köyhältä maksuongelmaiselta kaiken, minkä voivat saada.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola
Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ostin 2012 kuolleen äitini kerrostalokolmion kuolinpesältä. Koska olin jo kauan asunut ulkomailla, ja asun edelleen, jäi yksi 18:n euron sähkölasku jostain syystä maksamatta. Muistutuksia oli tainnut tulla muutamia, sillä laskun loppusumma oli kokolailla sama kuin kuvaesimerkissä kun sellaisen vihdoin näin Suomessa käydessäni.

Soitin perintätoimistoon ja sanoin, että maksan alkuperäisen pääoman, mutta en senttiäkään yli sen. Minua alettiin uhata oikeudenkäynnillä, jonka kulut olisivat ”huomattavat”. Minä totesin siihen, olen juristi, asun Kiinassa ja että jos asiasta edes jollain tavoin muistutetaan minua sen jälkeen, kun olen tuon alkuperäisen pääoman, n. 18 euroa maksanut, marssin lähimmälle poliisiaemalle tekemään rikosilmoituksen kiskonnasta. Maksoin pääoman ja lensin Shanghaihin.

Tämä tapahtui 2014, eikä perintätoimistosta ole kuulunut mitään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Niinhän se vähän menee että saahan sitä postittaa mitä tahansa laskuja ja maksuja ihmisten postiluukkuihin mutta maksuille pitää tietysti löytyä myös peruste.

Edes sakkoja ei tarvitse maksaa ellei poliisilla ole osoittaa perustetta mistä sakko on tulee, pysäköintimaksusta puhumattakaan.

Harmillisesti jotkut ketkut sitten rakentavat liiketoimintaa sen varaan että painostetaan maksamaan ties mitä roskaa oikeudenkäyntikulujen uhalla.

Onhan siihen sitten tietysti konstit millä perättömistä maksuista pääsee eroon.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kun saa perintäyhtiöltä kirjeen, jossa väitetään velkaa olevan xxx-määrä, niin jokaisten velallisten kannattaa pyytää alkuperäistä velkakirjaa, sopimusta ja jos heillä ei ole sellaista esittää. Perintäyhtiön lasku on aiheeton.

Ei pidä alistua maksamaan vaan pitää aina pyytää ja mieluummin alkuperäisellä pääomalla maksaa sinne alkuperäiselle velkojalle, ei niille perintäyhtiöille.

Kannattaa tutustua tähän: https://www.velallistentuki.fi/ ja myös FB:ssa, kun on saatu hyödyllisiä tietoja ja autettu monia ihmisiä sekä saatu ulosottotoimistotkin, perintätoimistot perääntymään väärissä asioissa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@11. Lisätään tähän vielä, että perintäyhtiöt voivat myydä toisille velkakirjoja ja lopulta velallisilla ihmisillä on vaikeuksia saada selville, että missä mitkäkin velat ovat kenelläkin. Asiakastieto ei kaikesta tiedä ja tulee kuitenkin yllätyksiä jälkeenpäin.

Sen takia kannattaa vähän tiukkana kysyä alkuperäisiä papereita ja jos niitä ei ole, niin kylmästi sanoo, että ei voi maksaa aiheettomasta laskusta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Jos on aiheellinen huomautus, esim. sitten kannattaa maksaa se 5€ vai 12€ mitä nyt onkaan.

Jos siellä on jotain käsittämättömiä summia ja ei ole perustetta niin sitten kiistetään saatava ja kerrotaan tiivisti "tällaista ei ole sovittu" tai "möivät 3v osamaksulla paskan mikä hajosi 2kk normaalin käytön jälkeen".

Perintäyhtiö ei siinä vaiheessa voi tehdä yhtään mitään. Itseasiassa perintäyhtiötä ei kannata sotkea missään kohtaan kuvioihin vaan höpölaskun tullessa reklamoida suoraan mistä se on lähetetty.

Toisin sanoen, perintäyhtiöt ei oikeasti ole ongelma jos maksulla ei ole perustetta. Niistä pääsee eroon.

Sen sijaan siinä pitää vääntää kun joidenkin yrityisten liiketoimintaa on tekaista maksuja ja uhata markkinaoikeudella mutta kyllä niistäkin eroon pääsee. Näillä kun on niin sanotusti prosessi miten viedään siihen, että asiakas maksaa ja milloin viedään oikeuteen.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Näihin extreme-keisseihin liittyen suojaosuutta pitäisi korottaa. Tällä hetkellä se on 672.3e. Jos suojaosuus olisi esim. 1000e, niin ei olisi niin houkuttelevaa pikavipata persaukisille niin paljon rahaa, koska takaisin sitä ei välttämättä saisi kovin nopeasti vaikka he olisivatkin töissä. https://oikeus.fi/ulosotto/fi/index/velallisenaulo...

Näihin muihin keisseihin pitäisi saada enemmän lainsäädäntöä ja varoaikaa maksumuistutuksiin. Ei voi olla niin, että ensimmäinen muistutus tulee postiin vasta silloin, kun kirjeessä olevat eräpäivät ovat jo menneet, ja uusia maksuja on jo lähetetty. Lisäksi pitäisi olla joku lainsäädäntö siitä, että ihminen oikeasti tavoitetaan, eikä vain lähetetä vanhaan osoitteeseen maksumuistutuksia, mutta ei esim. käytetä henkilöhakuja yms., että ihminen oikeasti tavoitetaan. Sitten muka yllätys yllätys vuosien päästä 10 euron lasku on 500 euroa ja "vasta tavoitetaan" kaveri. Vaikka olisi ollut koko ajan sähköpostit ja kaikki profiilit julkisesti esillä, ja numero sekä osoite maistraatissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset