Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Ratkaisuja asuntopulaan

Nordean pääekonomisti: Asuminen on Suomessa kalleinta euromaissa – jotain on pakko tehdä (Yle 13.10.2018) - Kangasharju osuu ehdotuksessaan oikeaan:

"Ratkaisuksi esitän rakentamiseen liittyvien maksujen kuten rakennusten kiinteistöveron, kaavamaksujen ja tonttivuokrien irrottamista kerrosneliöperusteesta, eli tulevaisuudessa maksut eivät kasvaisi kerrosneliöiden mukana, Kangasharju sanoo."

Sama on kirjattu Liberaalipuolueen puolueohjelmaan näin:

"Kiinteistöveron rakennuksiin kohdistuva osa tulee poistaa."

Tämä ei kuitenkaan auta kuin osittain, vielä merkittävämpi uudistus olisi vähentää kaavoittajan valtaa. Elina Lepomäki kertoo kirjassaan Vapauden Voitto näin: "Japanissa säädettiin vuonna 2002 laki, joka vei kunnilta oikeuden rajoittaa yksityisten ihmisten asuntotuotantoa."

Tämä on se hopealuoti mikä tappaisi tämänkaltaisen nimbyilyn: 

Hallinto-oikeus romutti Helsingin päätöksen: 5-kerroksinen talo ei sovi suojellulle pientaloalueelle (HU 12.10.2018) 

Omalle maalleen pitäisi saada rakentaa mitä haluaa, olettaen että maksaa kunnallistekniikan. Samansuuntainen ratkaisu olisi myös sallia kiinteistöjen käyttötarkoitusmuutos ilmoituksella, näin tämäkin tyhjä kiinteistö muuttuisi asunnoiksi:

Kauppatieteilijät haluavat muuttaa omistamansa kerrostalon takaisin opiskelija-asunnoiksi – Kaupunki haraa vastaan ja puolustaa toimistoja (Yle 10.1.2018)

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä niukkuuden poistaminen kannattaa aina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomalaiset eivät ole viisaita ikävä kyllä, mutta hauskoja.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Pakolaisista on paljon hyötyä. He tulivat Helsinkiin ja näin ollen viranomaiset joutuivat selvittämään vapaana olevat tilat. Näin kävi ilmi että vakuutusyhtiöillä on kaupungissa 1 000 000 m2 tyhjää tilaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kysynnän ja tarjonnan laki toimii asunnoissakin.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Nimenomaan ei toimi, koska rakennusoikeutta pihdataan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Toimisi jos sääntely ei estäisi rakentamista eli politiikka estää taloutta toimimasta järkevästi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Onko silloin asuntopula,jos asuntoja on tyhjillään?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Asumisen hinta on asuntopulan mittari.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No niinpä tietysti. Vuokrasääntely korjaa sen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Asuminen ja liikenne - seuraavina alkoholi ja tupakka -niistä kootut verorahat ovat elintärkeitä Suomen kaltaisen hyvinvoinnin ylläpitoon.

Uuden asunnon hinnassa on rakennusteollisuuden mukaan veroja n. 50 %, joka lienee jo sinänsä maailman enmätys.

Pekka Iiskonmaki

#10
Kyllä rakentamisen verot ovat 63%.

Alkoholivero ja tupakkavero on helposti vältettävissä.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Hölmömpää ei ole kuultu kaavoitusrintamalta: "Omalle maalleen pitäisi saada rakentaa mitä haluaa, olettaen että maksaa kunnallistekniikan." Siis esimerkiksi omalle tontille pientaloalueella saa rakentaa vaikka viisikerroksisen rakennuksen tai vaikkapa teollisuushallin naapureista ja lisääntyvästä liikenteestä välittämättä? Jopa liberaaleista kaavoituskäytännöistä tunnetussa USA:ssa on käytössä ns. zoninglaw, joka määrittelee mitä ja minkä kokoista saa rakentaa "omalle maalle" sekä suuremmissa kohteissa rakentaja joutuu rahoittamaan mm. aiheuttamansa liikennemäärien kasvun aiheuttamat kustannukset.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Niin ja kumpi maa on tunnetumpi tehokkuudestaan ja järkevästä yhteiskunnallisesta kehityksestä: USA vai Japani?

Jenkeissäkin kaavoitus on nostanut paljon asuntojen hintoja. Sen lisäksi siellä on oikeasti kriisi tulossa omakotitalomattojen muodostamien neliökilometrien peltoihin, joissa ei ole kannattavaa asua ilman yksityisautoa. Öljyttömässä tulevaisuudessa nämä asunnot ovat arvottomia.

Markkinat ovat paljon tehokkaampia valitsemaan millainen rakennus tulee minnekin. Jotain käytännön rajoja voi olla mihin saa tulla meluista teollisuutta, tai likaista teollisuutta, mutta näetkö oikeasti syyn miksi asuinrakennusta ei saisi rakentaa johonkin? Sehän on aivan eri asia kuin teollisuus, tai edes liikekeskus.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Eihän tuohon muuta voi sanoa kuin, että ideologia voittaa järjen äänen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ei Helsingissä ole mitään asuntopulaa, vaan pikemminkin asunnontarvitsijoiden rahapula.

Helsingissä rakennetaan paraikaa kymmenille tuhansille. Nostokurjet jollottavat Kalasatamassa, Sompasaaressa, Pasilassa, Kruunuvuorella ja monissa muissa paikoissa samanaikaisesti.

Tuhannen taalan kysymys onkin se, kenellä on varaa ostaa näitä asuntoja, kun hinnat huitelevat uustuotannossa viiden tonnin hujakoilla ja ylöspäin neliötä kohden. Jos pystyt säästämään tonnin kuussa, niin käsiraha on kasassa miniyksiöön kolmessa vuodessa. Sen kolme vuotta olet syönyt makaronia ja näkkileipää.

Suomalaisen keskipalkka lienee noin 3300 euroa kuussa. Siitä jää verojen jälkeen käteen n. 2500 euroa. useimmilla tilin saldo on tilipäivänä +/- nolla.

Edes viiden tonnin palkalla ei osteta viiden tonnin neliöhintaista asuntoa ilman järjetöntä lainanottoa. Se on valitettava fakta. Kun asuntolainojen korot heilahtavat hiemankin ylöspäin, meillä on edessä vakava talouskriisi.

https://www.asuntojenhinnat.fi/myytyjen-asuntojen-...

30 neliön yksiöstä saa pulittaa hinnat alkaen 150 000 euroa.

Listan halvimmista kaupunginosistakaan et tosiasiassa saa niihin merkityillä neliöhinnoilla kuin joko suurempaa täysremonttia vaativan asunnon tai sitten taloyhtiössä on tuloillaan putkiremontti, joka nostaa neliöhinnat aivan eri lukuihin.

Edes sellaiseen ei ns. duunarilla ole Helsingissä varaa.

Ja omistamastasi asunnosta maksat vielä yhtiövastiketta kympin neliöltä!

Entäs sitten Helsingin vuokrat!

https://www.etuovi.com/koti/blogi/asuntojen-vuokra...

Keskimäärin 20 euroa neliöltä.

Perheasunnosta saa pulittaa jo vähintäänkin 1500 euroa kuussa nettorahaa.

Lopettakaa poliitikot paskanjauhanta.

Helsingissä ei kohta ole enää varaa asua kuin lottovoittajan ominaisuudessa tai vaihtoehtoisesti sosiaaliviraston asukkaana tahi huumekauppiaana. Asunnon periminenkin saattaa ajaa perillisen vakavaan velkaloukkuun asuntojen ylihinnan johdosta.

Itse asiassa kalliin asunnon omistaja on yhtä lailla asuntonsa loukussa, kun miljoonakämpillä ei ole oikein ostajia jonoksi asti. Asuntonäytöissä käy lähinnä uteliaita, minkä näkee siitä, että ihmiset saapuvat esittelyyn Kioilla, Toyotoilla, Opeleilla tai kymmenen vuotta vanhoilla Volvoilla.

Siis kenelle niitä superkalliita uusia asuntoalueita rakennetaan?

Helsingissä käydään töissä Hämeenlinnasta, Porvoosta, Turusta ja jopa Tampereelta saakka. Eihän siinä ole mitään järkeä!!!

Helsingin asuntopula ratkeaa kertaheitolla, kun siirretään valtion virastot täältä huitsin nevadaan, jonne ne piti siirtää jo hajasijoituspolitiikan aikakaudella.

Siirrettyä ei saatu kuin hätäkeskuslaitos ja sen muutama kymmenen työntekijää. Varsinainen riemuvoitto maakunnille.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#18

Hyvää realismia, kiitos.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Koska asuntoja on rakennetaan liian vähän, niistä voi pyytää merkittävästi yli rakennuskustannusten, jolloin harvalla on niihin varaa:

https://pbs.twimg.com/media/DpXb34VXcAAfEvg.jpg:large

Tämä ongelma ratkeaa vain poistamalla niukkuus rakennusoikeudesta.

Virastojen hajasijoitusta kokeiltiin Fimealla, ja se epäonnistui, sillä vaikka viraston voi siirtää käskyllä, sen työntekijöitä ei voi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset