Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Talletussuoja edistää koronkiskontaa

Bank Norwegianin luottotappiot Suomessa paisuivat – Pankin tilinpäätös paljastaa karun liiketoimintamallin (HS 30.10.2018):

"Muiden pikavippiyritysten lailla pankki siis myöntää suuria lainoja ihmisille, joiden maksukyky on vähintään kyseenalainen. Jo siinä vaiheessa tiedetään, että suuri osa jättää velkansa maksamatta, mutta korkeat korot korvaavat riskin.

...

Suomessa Bank Norwegian rahoittaa toimintansa talletuksilla, joille se maksoi lokakuuhun asti poikkeuksellisen korkeata 1,75 prosentin korkoa. Nyt talletuskorko on 0,75 prosenttia."

 

Artikkeli on hyvä, mutta se jää syiden pohtimisessa pahasti kesken. Miten voi olla, että norjalaiseen pankkiin virtaa riittävästi talletuksia tämän kyseenalaisen ja erittäin riskaabelin liiketoiminnan rahoittamiseksi?

Syy on talletussuojassa - vieläkin 0,75% korolla rahojen tallettaminen Bank Norwegianissa voittaa makuuttamisen nollakorolla kotimaisissa pankeissa, sillä talletussuojan takia riski on tallettajan näkökulmasta molemmissa sama.

Tästä syystä Talletussuojan merkittävä pienentäminen olisi järkevää (AA 22.2.2018), tai vaihtoehtoisesti Henkilökohtainen konkurssi ilmoitusasiaksi (AA 31.10.2016). Näistä jälkimmäinen ratkaisisi ongelman kertaheitolla, siinä missä ensimmäinen on vain (tarpeellista) hienosäätöä.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka toivoisi että talousjournalistit katsoisivat pintaa syvemmälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset