Talletussuoja edistää koronkiskontaa

Bank Norwegianin luottotappiot Suomessa paisuivat – Pankin tilinpäätös paljastaa karun liiketoimintamallin (HS 30.10.2018):

"Muiden pikavippiyritysten lailla pankki siis myöntää suuria lainoja ihmisille, joiden maksukyky on vähintään kyseenalainen. Jo siinä vaiheessa tiedetään, että suuri osa jättää velkansa maksamatta, mutta korkeat korot korvaavat riskin.

Suomessa Bank Norwegian rahoittaa toimintansa talletuksilla, joille se maksoi lokakuuhun asti poikkeuksellisen korkeata 1,75 prosentin korkoa. Nyt talletuskorko on 0,75 prosenttia."

 

Artikkeli on hyvä, mutta se jää syiden pohtimisessa pahasti kesken. Miten voi olla, että norjalaiseen pankkiin virtaa riittävästi talletuksia tämän kyseenalaisen ja erittäin riskaabelin liiketoiminnan rahoittamiseksi?

Syy on talletussuojassa – vieläkin 0,75% korolla rahojen tallettaminen Bank Norwegianissa voittaa makuuttamisen nollakorolla kotimaisissa pankeissa, sillä talletussuojan takia riski on tallettajan näkökulmasta molemmissa sama.

Tästä syystä Talletussuojan merkittävä pienentäminen olisi järkevää (AA 22.2.2018), tai vaihtoehtoisesti Henkilökohtainen konkurssi ilmoitusasiaksi (AA 31.10.2016). Näistä jälkimmäinen ratkaisisi ongelman kertaheitolla, siinä missä ensimmäinen on vain (tarpeellista) hienosäätöä.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka toivoisi että talousjournalistit katsoisivat pintaa syvemmälle.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu