Demokratia on hevonen ja korkotaso sen suitset

30.8.2018 Osmo Soininvaara kirjoitti Liberaalin demokratian tappiosta näin

"Olimme 20 vuotta sitten varmoja, että kehitys vie kohti markkinatalouden ja liberaalin demokratian voittoa. Tämä yhdistelmä oli tuottanut vaurautta ja hyvinvointia, jota muut kadehtivat.

Enää se ei näytä varmalta. Markkinatalous on yhä ylivoimainen, mutta usko horjuu pahasti siihen, että se olisi sidoksissa liberaaliin demokratiaan."

Kirjoitus hakee syyllisiä mm. vetokratiasta ja internetistä. Vaikka molemmat ovat ehkä kontribuoineet karvan verran, merkityksellisissä asioissa ei mielestäni ole tarvetta mennä merta edemmäs kalaan:

Lentäminen ja sokeri verolle, lisärahaa koulutukseen, lapsivähennys takaisin – oppositiopuolueet petailevat ensi vaalikautta varjobudjeteissaan (HS 13.11.2018) – nousukauden viimeisinä hetkinä jokainen eduskuntapuolue ehdottaa jatkamista yli miljardin alijäämäisellä budjetilla. Vuoden 2007 termi oli jakovara, vuodelle 2018 osuva kuvaus lienee jälkiliukkaat.

Ennen (liberaalin) demokratian tappiota Suomi, ja moni muu maa on kyennyt nousemaan pahoistakin soista. Esim. 1990-luvun rytäkässä Iiro Viinanen teki mitä piti.  On paikallaan pohtia, että mitä 1990-luvulla oli niin kovin erilaista verrattuna vuoteen 2018 (tai 2008)? 

Vastausta voi toki kysyä Viinaselta itseltäänkin, mutta itse tulkitsen niin, että Iirolla ei ollut vaihtoehtoa. Ilman tarvittavia toimenpiteitä Suomi olisi menettänyt luottokelpoisuutensa.

Nykypäivänä melkein mikä tahansa maa voi tuhlata ilman huolta luottokelpoisuuden menettämisestä, minkä Italian populistihallituskin on ilokseen havainnut (HS 23.10.2018) – uskon, että tämä ulkoisen pakottavan voiman puuten tappoi demokratian hallintomuotona.

Metaforana asian voi esittää näin:

Demokratia on hevonen ja korkotaso sen suitset. Kun saavuimme nollakorkojen maailmaan, suitset putosivat ja hevonen karkasi laitumelle, jossa se syö kunnes se ei enää jaksa juosta.

Tarinassa ei ole onnellista loppua, sillä lopulta autoritääriset vallat tekevät hevosesta meetvurstia.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä vain korkotason nousu voi pelastaa demokratian. 

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu