Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Liberaalipuolue vai Feministinen puolue?

  • Liberaalipuolue
    Liberaalipuolue
  • Feministinen puolue
    Feministinen puolue
  • Kaikki muut
    Kaikki muut

Tarun mukaan pyöreän pöydän ritarit kohtasivat loppunsa ruohokentällä, jossa Arthurin ja Mordredin oli tarkoitus neuvotella Britannian kuninkuudesta. Kesken neuvottelujen käärme puri erästä Mordredin sotilaista, ja paljastaessaan miekkansa kärmeksen nitistämiseksi aurinko heijastui miekan terästä. Tämä tulkittiin yllätyshyökkäykseksi, ja sotatorvien soidessa taistelu kesti koko päivän. Illan tullen ruohokentältä ei löytynyt voittajaa, vaan pelkästään häviäjien ruumiita.

Onneksi kyse on kuitenkin myytistä, eikä välttämättä ennustuksesta.

Pari viikkoa sitten istuimme Feministisen puolueen kanssa virtuaalisella ruohokentällä ja neuvottelimme mahdollisista vaaliliitosta (AA 15.12.2018). Ideologian käärmeen myrkky on kuitenkin mahdollisesti tehnyt tehtävänsä, ja hieman ennen joulua saimme toistaiseksi vahvistamattoman viestin, että FP:n hallitus olisi tehnyt päätöksen, että FP kieltäytyy valtakunnanlaajuisesti vaaliliitoista Liberaalipuolueen kanssa.

On totta, että aatteellisesti olemme erittäin kaukana toisistamme (kts. kuvaliitteet), joten jos tälläinen päätös on tehty, se on sinänsä ymmärrettävä.

Siinä tapauksessa äänestäjät saavat päättää onko eduskunnassa tilausta vielä yhdelle vasemmistopuolueelle vai ensimmäiselle markkinaoikeistolaiselle puolueelle ilman vaaraa siitä, että ääni valuu ideologisen vastapuolen leiriin.

Toki otamme ilomielin vastaan ääniä sekä Liberaalipuolueen puolesta, että Feminististä puoluetta vastaan.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka edelleen toivoo liittoa, mutta muussa tapauksessa toivottaa Feministiselle puolueelle maltillista vaalimenestystä eduskuntavaaleissa.

edit: sanamuotoja  muokattu spekulatiivisemmiksi 27.12.2018 00:40

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Huh. Uskottavuuden rippeet jotenkuten pelastettu vaikka taisi joku liberaali jo kertoa miten jotain yksistyiskohtaa lukuunottamatta puolueiden aatteet ovat käytännössä samat.

Väyrysen seitsemän tähteen liike varmaan lähtee mukaan pyöreään pöytään?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Väykän pöytä on käsittääkseni kaikkea muuta kuin pyöreä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Todennäköisesti tulemme näkemään Liberaalipuolueen ja Piraattipuolueen vaaliliittoja kyllä, koska molemmat puolueet saivat usean kunnanvaltuutetun ja varavaltuutetun paikan (ml. Amos Aholan paikka) juuri näiden vaaliliittojen ansiosta. Lisäksi Liberaalipuolueen ja Piraattipuolueen välinen aatteellinen eroavaisuus on kapeampi kuin Feministiseen puolueeseen verrattuna.

Koska Hjallis Harkimo ei ole onnistunut hankkimaan Liike Nyt!-yhdistystä puoluerekisteriin, on teoriassa mahdollista, että Harkimo tai Mikael Jungner saattaisivat jossakin vaiheessa olla kärkkymässä Liberaalipuolueen listoille, jos kokevat mahdollisuutensa pelkkien valitsijayhdistysten varassa olevan liian ohuet.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuo Hesarin arvokartta kyllä kertoo laatijan käsitteitön sekavuudesta, etenkin kun noita käsitteitä ei muistaakseni edes määritelty. Vasemmisto - oikeisto akselin voi vielä ymmärtää, jos vasemmistolla tarkoitetaan big state- mallia, jossa valtio vastaa ja päättää jokseenkin kaikesta ja oikeistolla puolestaan sitä little state mallia, jossa valtio on lähinnä sellainen yövartijavaltio.

Konservatiivi ja liberaali sen sijaan eivät ole samalla akselilla. Konservatiivian vastapooli on radikaali ja liberaalin vastapooli autoritäärinen.

Tämän takia feminististä puoluetta ei voi sijoittaa tuolle kartalle, sillä atoritäärisenä ja radikaalina sille ei ole paikkaa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Termit (vasemmisto - oikeisto, konservatiivi - liberaali) ovat kyllä aika epämääräisiä, mutta ehkä riittävän suuntaa-antavia. Parhaiten asiaa selventäisi, jos nelikentän kulmiin lisäisi tekstit (myötäpäivään kiertäen ja alkaen oikeasta yläkulmasta):

- Saat päättää itse rahoistasi, mutta et mistään muusta
- Saat päättää itse kaikesta
- Saat päättää itse kaikesta muusta paitsi rahoistasi
- Et saa päättää itse mistään

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Uusien pienpuolueiden etuna toki on, että riittävän pienessä kuplassa arvomaailmat ovat usein lähempänä toisiaan kuin isommassa porukassa.

Keskusta onkin onnistunut levittäytymään koko arvokartalle vasemmalta oikealle ja liberaaleista änkyröihin. Toisaalta silloin on vaikeaa tehdä politiikkaa, joka miellyttäisi edes kaikkia omia jäseniä, kannattajista puhumattakaan. Se on nyt nähtävissä kannatuksen romahdettua.

Vaaliliitot ovatkin matemaattisesti ainoa pienpuolueen mahdollisuus onnistua edes suurissa vaalipiireissä. Ongelmaksi vain muodostuu se, että liian lähellä olevien kanssa on vaikea muodostaa liittoa, koska kilpailijan pelätään syövän omien äänet. Liian kaukana olevien kanssa taas tulee äänestäjälle uskottavuusongelma. Oma ääni voi mennä aivan väärän arvomaailman ehdokkaalle. Eipä ole liberaareilla pelimerkit suosiolliset. Tuskin saatte yhtään läpimenijää. Yhdessä femakoiden kanssa voisi yksi mennä läpi Uudeltamaalta, mutta kummasta leiristä. Jää nähtäväksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ulkopuolelta katsoen Liberaalien ja Piraattien välille on vaikea ellei mahdoton löytää eroja. Näiden vaaliliitossa femakkojen kanssa olisi todennäköisin läpimenijä feministi, piraattien ja liberaalien äänten hajotessa näiden kahden puolueen kesken. Minusta feministien kieltäytyminen liitosta Helsingissä oli heidän kannaltaan hölmöä. Pelkäsivätkö sitten että Petrus P kiilaa listan kärkeen, hän on selvästi näkyvin hahmo kokonaisuudessa.

Edelleen ulkoa katsoen, en oikein ymmärrä miksi liraatit ja piberaalit eivät yhdisty yhdeksi puolueeksi. Onko niin että sitten ei riittäisi johtopaikkoja kaikille vai onko olemassa jokin niin merkittävä ideologinen ero että ajatus on mahdoton?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset