Lattiavuokratason voi rikkoa opiskelijoiden asemaa parantamalla

Helsingistä ei saa vapailta markkinoilta normaalia vuokra-asuntoa alle 600 eurolla kuussa – Tässä ovat pääkaupungin 10 halvinta vuokrakämppää (HS 31.12.2018) kertoo miten asumiseen korvamerkityt tuet ovat tehneet selvää jälkeä pääkaupunkiseudun vuokramarkkinoista.

Viimeinen virhe tapahtui kun opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin, joilloin myös opiskelijoilta katosivat 80 prosenttisesti kannustimet asua alle 508 euron vuokralla, joka on yleisen asumistuen enimmäisasumismeno Helsingissä. Näin soluasunnot, huoneen jakaminen eikä vanhempien nurkissa asuminen eivät ole enää yhtä houkuttelevia vaihtoehtoja kuin "muiden maksama" yksiö:

Soluasunnot eivät enää kelpaa opiskelijoille – Hoas korvaa soluja 3 000 yksiöllä (Taloussanomat 19.03.2018), 

Tämä on synnyttänyt ns. lattiavuokratason (Soininvaara, 1.12.2018), sillä opiskelijoita on Helsingissä luokkaa 50 000, eli asuntoon kuin asuntoon löytyy tarvittaessa opiskelija asumaan. Toisen "portaan" vuokriin synnyttävät toimeentulotuen saajat, joiden vuokra maksetaan 675 euroon saakka – tällöin vuokranantajalla ei ole mitään syytä pyytää alle 675 euroa, eikä vuokralaisella mitään syytä kieltäytyä vuokrasta. Heitä on pääkaupunkiseudulla noin 41000.

Jos jompaa kumpaa tukea nostetaan, se näkyy suoraan vuokrissa, eli korvamerkittyjä tukia nostamalla ongelmaa ei voi ratkaista, vaan päin vastoin se pahenee. Lattiavuokratasolla on myös se ikävä vaikutus, että se nostaa myös niiden vuokria, jotka eivät mitään asumisen tukia saa.

On ensisijaisen tärkeää, että tukien korvamerkintä poistetaan ensi hallituskaudella tapahtuvassa sosiaaliturvauudistuksessa. Esimerkiksi ehdottamani perustulomalli tekee juuri näin. Jos korvamerkittyjen tukien haitallisuudesta on kysymysmerkkejä, voimme testata lattiavuokrahypoteesia siirtämällä pääkaupunkiseudun kolmannen asteen opiskelijat pois yleisen asumistuen piiristä kiinteän asumistuen piiriin. Käytännössä tämä tarkoittaisi noin 250 euron opintorahaa + 406 euron kiinteää asumistukea asui missä asui. Tämä olisi yhteensä noin 656 euroa, joka on linjassa ehdottamani perustulotason (630e/kk) kanssa.

Tämän pitäisi näkyä niin, että opiskelijat muuttaisivat asumaan halvemmin, joka vapauttaa asuntoja muille alentaen vuokria.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka uskoo sosiaaliturvauudistuksen olevan seuraavan hallituskauden merkittävin päätös.

PS. Olen ehdolla eduskuntavaaleihin 2019 Helsingissä.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu