Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Vallan vahtikoira haukkaa uuspuolueita nilkkaan

Jos Pirkanmaalla äänestää feminististä puoluetta, voi käydä niin, että Arkadianmäelle lähtee parkkiintunut rasvanahkakommunisti (HS 6.1.2019) on mielenkiintoinen murahdus vallan vahtikoiralta. Vaikka äänestäjien kuluttajansuojasta muistuttaminen voi olla sinänsä perusteltua, niin yhtä hyvin jutun olisi voinut otsikoida "Muista äänestää Keskustaa!"

Toimittaja Niemisen olisi hyvä tiedostaa, että ilman vaaliliittoja uusien puolueiden on lähes mahdotonta saada ehdokkaita läpi suomalaisessa vaalipiirijärjestelmässä, jossa piilevä äänikynnys (vaalit.fi, 2.3.2018) nousee pahimmillaan yli kymmenen prosentin. Siispä vallan vahtikoiran voisi toivoa suhtautuvan vaaliliittoihin vähintäänkin neutraalisti. 

 

Vähintään olisi kohteliasta haastatella vaaliliittoon osallistuvilta ja kysyä että miksi päädyitte tähän ratkaisuun, ja antaa heille tilaisuus perustella kantansa. Näin ei tehty, vaan toimittaja päätti lainata Leniniä sen sijaan. Helsingin Sanomien politiikan toimituksen linja uuspuolueita kohtaan on ollut aina penseä (Kts: Marko Junkkari ehdottaa: Näin viskipuolueesta tehdään koko kansan yleispuolue, HS 20.3.2016) - olisiko Hesarissa pikkuhiljaa linjakeskustelun paikka?

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on parhaillaan mukana vaaliliittoneuvotteluissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Jos Pirkanmaalla äänestää feminististä puoluetta, voi käydä niin, että Arkadianmäelle lähtee parkkiintunut rasvanahkakommunisti" pitää tietenkin täysin paikkansa ja höpötys "teknisen" tai "aatteellisen" vaaliliiton välillä ON kikkailua.

Minusta on mielenkiintoista eikä kunniaksi liberaaleille että kosiskelitte femakoita jotka puolestaan antoivat rukkaset mutta kommunistit heille kelpaavat. Ei tämä näytelmä sinällään ole kunniaksi kenellekään jos/kun näyttää siltä että ainoa tavoite on saada ehdokas läpi, ajatuksista viis.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Blogaukseni pointti oli siinä, että journalistin soisi tarkastelevan kolikon molempia puolia.

Mitä ehdokkaiden läpimenoon tulee, niin lienee selvää että se on perusedellytys minkään muutoksen edistämiselle.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos tarkoitus pyhittää keinot niin oletteko lähestyneet Seitsemän tähden liikettä, Kansalaispuoluetta tai Suomen kansa ensin rp:tä teknisen vaaliliiton merkeissä?

Jos ei, miksi ei?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #3

Emme ole lähestyneet, koska toistaiseksi ei ole ollut tarvetta.

Esitän kysymyksen näin: minkä puolueiden kanssa Liberaalipuolue voisi mielestäsi olla vaaliliitossa, mihin vedät rajan ja miksi?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #8

"Tarvetta" oli kuitenkin lähestyä feministejä ja eläinoikeuspuoluetta. Samat peruateluthan puoltaisivat lähestymistä Suomen kansa ensin rp:n kanssa. Näetkö vaaliliiton teoriassa mahdollisena? Jos ei niin mikset?

"minkä puolueiden kanssa Liberaalipuolue voisi mielestäsi olla vaaliliitossa"

Täältä ulkoa katsoen en näe eroa liberaalien ja piraattien välillä ja vaaliliitto olisi mitä luonnollisin asia.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #9

Näen teoriassa minkä tahansa vaaliliiton mahdollisena, käytännössä en.

Piraattien lisäksi vaaleissa on aika paljon muitakin puolueita - minkä niistä kanssa liitto saisi sinun siunauksesi?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #11

Väistelet ysymystä kuin kissa kuumaa puuroa. Kun vaaliliitto on omien puheidesi mukaan tekninen eikä aatteellinen, mikä estäisi liberaalien vaaliliiton Suomen kansa ensin rp:n kanssa?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #13

Näkisin että vaaliliiton Suomen kansa ensin rp:n kanssa estää ensisijaisesti vaaliliitto joidenkin muiden puolueiden kanssa, sillä ehdokaslistan pituus on rajattu.

Toinen rajoittava tekijä on tietysti puolueen itsensä kanta vaaliliittoon, vaikka itse suhtaudun vapaamielisesti vaaliliittoihin, se ei tarkoita sitä, että kaikki puoleen jäsenet jakavat mielipiteeni.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #15

Omalta osaltani voisin todeta, että tunnen sen verran sympatioita moniin liberaalien (ja piraattienkin) esittämiin näkemyksiin, että minusta liberaalien vaaliliitto keskustan kanssa ainakin Helsingissä ja Uudellamaalla olisi mitä suotavinta. Ensimmäisenä yhteisenä asiana tulee mieleen perustulo.

Todennäköisesti se olisi jopa win-win molemmille. Luultavasti vaaliliiton tulos olisi vähintään +1 koko vaaliliitolle kummassakin vaalipiirissä. Jos se +1 menisikin liberaaleille, en näkisi sitä pahana. Niin sanotusti se ei olisi ainakaan keskustalta pois.

Mutta luulenpa, että minua korkeammat voimat eivät pidä ajatuksesta. Ehkäpä jopa liiton molemmilla puolilla.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #11

"Näen teoriassa minkä tahansa vaaliliiton mahdollisena, käytännössä en."

Kirjoitustesi perusteella arvioisin, että liberaaleilla ja kommunisteilla on aika pitkälti yhtenevät käsitykset talouden tosiasiallisista toimintamekanismista. Sen sijaan suhtautuminen noihin mekanismeihin — niiden arvottaminen — saattaa olla hyvinkin erilaista. Joka tapauksessa olisi mielenkiintoista nähdä liberaalien ja kommunistien vaaliliitto. (Henkilökohtaisesti en voi asiaan vaikuttaa, koska en toimi aktiivisesti missään puolueessa.)

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Eiköhän tässä toimittaja tarkastele sitä kaikkein olennaisinta.... äänestäjän kuluttajasuojaa.

Näillä vaaliliittokikkailuilla ollaan oikeasti siinä tilanteessa (olettaen että äänet riittäisivät), että joku joka haluaa antaa äänen feministille, saattaa päästää sillä äänellä kommunistin eduskuntaan... tai sama toisinpäin.

Ja veikkaan ettei se ole ollut feministin ensisijainen... ja tuskin ihan toinenkaan...toive äänestyskopissa.

Eihän tässä ole mitään järkeä.
Mutta se nyt ei olekaan avainasia, vaan se että joku pääsee eduskuntaan... vaikka lotolla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #4

"Pienpuolue" on oikeastaan aika kaunis nimitys puolueille jota juuri kukaan ei kannata. Jos näitä pannaan tarpeeksi yhteen voi käydä säkä ja listalta yhden pienpuolueen (jota juuri kukaan ei kannata) edustaja voi mennä läpikin. Siinä tapauksessa iso osa listaa äänestäneistäkin joutuu pettymään koska läpi meni väärä puolue.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #5

#5
Näin juuri...ja tässä ei ole järjen häivää.

Siellä voisi oikeasti olla feministit, natsit, umpikommunistit ja liberaalit sekä muutama muu samassa läjässä.
Aatteet on niin vastalaidalta kuin voi olla.

Mukana sattuisi olemaan isosukuinen natsi joka saisi isoimman äänisaaliin.

Kyllä tuon liiton muut äänestäjät varmaan taputtaisivat käsiään vaali-iltana ja skumppa virtaisi.

Käyttäjän MarkoKettunen kuva
Marko Kettunen

On toki totta, että tekniset liitot ovat ideologisesti usein ongelmallisia. Mutta koska järjestelmä on mikä on, mitään vaihtoehtoja ei oikeastaan ole. Ikiaikaisilla valtapuolueiila kun ei ole pienintäkään intressiä muuttaa järjestelmää yhdenvertaiseksi, niin kauan kuin rakenteellinen eriarvoisuus heitä hyödyttää. Ja kuten tiedämme, vaalijärjestelmä ei ole ainoa poliittinen manööveri, jonka kohdalla suuret, vakiintuneet puolueet viittaavat kintaalla demokraattisille prosesseille, yhdenvertaisuudelle ja tasa-arvolle. Heidän näkökulmastaan ne ovat puolustettavia asioita, kun niiden soveltaminen tukee oman vallan säilyttämistä.

Liberaalipuolue käy parhaillaan neuvotteluja vaaliliitoista leveällä haarukalla kaikissa vaalipiireissä. Ja tottakai tavoitteemme on saada vaaleissa läpi ehdokkaita. Itse näkisin, että vaaliliitojenkin vastakkainasettelut ovat myös tervettä kilpailua. Pienpuolueet tekevät asioita yhdessä mutta vahvasti omia asioitaan ajaen.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Höpö höpö....

Tärkein ja ehkä oleellisin.

Ajatte sellaista asiaa jolle saa kansan tuen!
Niin ne muutkin joutuvat tekemään.

Ei se ole systeemin vika, jos kansa ei halua teidän mallia asioiden hoitoon.
Teillä on varmaan omasta mielestä hyvä malli, mutta se ei ihan riitä.
Kansan mielestä se on kannatuksella mitattuna yhtä hyvä kuin kommunisteilla tai vegaanipuolueella.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Ei se ole systeemin vika, jos kansa ei halua teidän mallia asioiden hoitoon."

-Nicolás Maduro

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #12

Siis onko Madurokin tajunnut tuon?

Käyttäjän MarkoKettunen kuva
Marko Kettunen

Kiitos kannustuksesta! Näin me teemme. Tilastollisesti tarkasteltuna on kuitenkin tosiasia, että uuspuolueiden kannatus alkaa kasvaa eduskuntaan pääsyn myötä. Nämä ovat pelin säännöt ja niillä on pelattava.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #14

Mikäli pelin säännöt todella vaativat liittolaisiksi kommareita, aidosti "hörhöoikeistoa" tai vaikka nyt feministejä, niin peli on todellakin kieroa. Kieroahan se on, ei siinä mitään, mutta en usko että sentään noin kieroa... jotkut asiat ovat ihan omia valintoja. Liberaaleilla on kivojakin ajatuksia, mutta en ole täysin vakuuttunut tuosta halusta liittoutua lähes kenen kanssa tahansa. Jos uskoo täysin että lopputulos oikeuttaa keinot, niin tavallaan ymmärrän... voi mennä vain lopputuloskin reisille. Toki tunnen pienpuolueiden ahdingon - eihän se helppoa ole.

Anyway, jos noista pitäisi yksi läpimenijä valita ( eikä toiseen todellakaan mahdollisuuksia), niin ehkä piraattien Pennanen, ehkä ei - no tuskin itsekään olisit huono noista vaihtoehdoista, mutta epäilen ettei yksikään mene läpi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Uutisen mukaan nyt liberaalit kelpaavatkin feministeille:

https://yle.fi/uutiset/3-10583919?fbclid=IwAR2CR1H...

Tampereella kommunistit, Stadissa liberaalit. On tää aikamoista.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#17

Ja seuraavaksi nämä "pienpuolueet" kysyvät miksi heidän sanomaa ei oteta vakavasti.

Huikeaa teatteria.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tavallaan ymmärrän kyllä että nykyjärjestelmä lähes pakottaa tuollaiseen mikäli kannatus laahaa... lähes pakottaa ja lähes ymmärrän. Epäilen että tuo vain karkottaa äänestäjiä, jotka olisivat olleet sillä hilkulla äänestääkö puoluetta vai ei. Kaikki mentaaliakrobatia vain jotta yksi edustaja saataisiin valittua... eikä välttämättä lainkaan edes omasta puolueesta.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Vallan vahtilampaat tekevät nyt mitä haluavat. Vapaa lehdistö.

Ei haluta tarkistaa oikeusministeriön twiittiä ja työministeri vaikenee, kun ei tahdo vastata? http://janituononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26698...

Ei haluta näyttää äänestämättömien määrää ettei vaaleissa tapahtuisi muutoksia? http://janituononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25440...

http://www.äänioikeus.fi/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset