Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Miespuoliset turvapaikanhakijat aseettomaan palvelukseen

Turvapaikan käsite juontaa juurensa antiikin Kreikasta, ja kautta länsimaisen historian kansalaisilla on ollut mahdollisuus paeta vainoavaa valtiota. Vasta toisen maailmansodan jälkeen YK:n ihmisoikeusjulistuksen 14 pykälän myötä käytöntö laajeni maailmanlaajuiseksi:

"1. Jokaisella vainon kohteeksi joutuneella on oikeus hakea ja nauttia turvapaikkaa muissa maissa. 2. Tähän oikeuteen ei voida vedota, kun on kysymys tosi epäpoliittisista rikoksista johtuvista syytteistä tai teoista, jotka ovat vastoin Yhdistyneiden Kansakuntien periaatteita ja päämääriä."

Ennustan, että tätä nimenomaista pykälää tullaan päivittämään lähivuosikymmeninä, ja perustuslakimme 19 § tullaan tarkentamaan siltä osin, kenellä kaikilla on Suomessa oikeus sosiaaliturvaan.

Nämä ovat kuitenkin pitkän aikavälin ratkaisuja, ja vaikka niiden valmistelu aloitettaisiin tänään, valmista voi odottaa aikaisintaan luokkaa vuosikymmenen päästä.

 

Vaalit ovat kuitenkin tulossa, joten on paikallaan ehdottaa jotakin, joka lisää kansalaistemme turvallisuutta ensi tilassa.

Paras ja ensisijainen ratkaisu olisi tietysti vapauttaa työmarkkinoita sen verran, että yhä useammalla turvapaikanhakijalla olisi mahdollisuus työllistyä mahdollisimman nopeasti, ja integroitua työn kautta. Työmarkkinajärjestömme kuitenkin vastustavat tätä viimeiseen saakka, joten tämän uudistuksen läpiajamisen vaikeus on verrattavissa perustuslakimuutokseen.

Siispä on paikallaan ehdottaa jotain välittömästi toteuttamiskelpoista.

Muistan lukeneeni vuosituhannen alussa ensimmäisestä somalinaisesta, joka suoritti vapaaehtoisen asepalveluksen Suomessa. En muista oliko juttu Ruotuväessä tai Hesarissa, mutta kohtelu oli kuulemma täysin tasa-arvoista.

Ehdotan siis, että 18-25 vuotiaat miespuoliset turvapaikanhakijat integroidaan suomalaiseen yhteiskuntaan pakollisen aseettoman palveluksen kautta. Minimissään kuutisen kuukautta armeijan harmaissa ilman pääsyä a-tarvikkeisiin tutustuttaisi sekä suomalaisiin, että yhteisten sääntöjen noudattamiseen.

Tiedän että ehdotus on radikaali, mutta jos turvapaikanhakijoiden integroimiseen olisi helppoja keinoja, ne olisivat jo käytetty. Ja toisaalta, jos pakollista asepalvelusta voidaan soveltaa Suomen kansalaisiin, lienee paikallaan kysyä miksi sitä ei voisi soveltaa turvapaikanhakijoihin?

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, sekä ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa.

PS. Aikaisempi kirjoitukseni aiheesta: Kolme ehdotusta terroririskin pienentämiseksi (21.8.2017)

 

 

PPS. Näkökulma aseettomasta palveluksesta on omani, eikä puolueen. Puolueen kannan voi lukea puolueohjelmastamme:

"Työperäinen maahanmuutto

Työperäisen maahanmuuton esteet tulee poistaa. Kaikille, joilla on mahdollisuus elättää itsensä, tulee myöntää toistaiseksi voimassa oleva oleskelulupa. Oleskeluluvan tulee päättyä, jos henkilö ei pysty elättämään itseään omalla työllään. Kaikilla maassa jo olevilla pitäisi olla oikeus tehdä vapaasti töitä.

Yliopistoista ja korkeakouluista valmistuville ulkomaan kansalaisille tulee myöntää nykyistä suuremmat vapaudet työnhakuun. Maahanmuuttajien työvoiman tarveharkinnasta tulee luopua – valtion ei tule valvoa, onko maahanmuuttajan saamalle työlle erityinen tarve Suomessa.

Humanitaarinen maahanmuutto

Ihmisten auttaminen konfliktien lähialueilla tulee olla ensisijainen humanitaarinen tavoite. Kannustimet turvapaikan hakemiseen Suomesta muusta kuin humanitaarisesta syystä tulee poistaa. Maahanmuuttopolitiikan painopisteen tulee olla laadukkaassa kotouttamisessa maassa jo oleskeleville hakijoille. Suomesta tulee voida hakea turvapaikkaa humanitaarisista syistä, mutta Suomen tulee voida rajoittaa tulijoiden määrää, mikäli kotoutusta ei pystytä järjestämään riittävän tehokkaasti.

Mikäli turvapaikanhakija työllistyy turvapaikkaprosessin aikana, hänelle tulee myöntää toistaiseksi voimassa oleva oleskelulupa, joka ei raukea, vaikka turvapaikkahakemuksesta tulisi negatiivinen päätös. Jokaisen, joka pystyy elättämään perheensä, tulee saada tuoda perheensä Suomeen omalla kustannuksellaan."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Samalla kannattaa suorittaa P1 ja P2 koe ihan vain yleisen tiedon vuoksi.

Käyttäjän PasiHurri kuva
Pasi Hurri

Kas, kirjoitin juuri tähän suuntaan, mutten maininnut varusmiespalvelusta vaikka sen kenties voi terminologiasta päätellä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

”...jos pakollista asepalvelusta voidaan soveltaa Suomen kansalaisiin, lienee paikallaan kysyä miksi sitä ei voisi soveltaa turvapaikanhakijoihin?”

Koska maan kansalaisilla on erilainen oikeudellinen asema kuin ulkomaalaisilla turvapaikanhakijoilla.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Luulenpa, että kansainväliset sopimukset estävät tämän, ts. ei voida pakottaa vieraan maan armeijaan.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Eikös maahanmuuttajat elä jo nyt kasarmiolosuhteissa maahanmuuttokeskuksissa monia kuukausia ennen kuin siirtyvät asumaan normaaleihin olosuhteisiin. Eikä minunkaan aikana asepalveluksessa juuri mitään muuta tehty kuin tapettu aikaa tuvissa levyttämällä ja käymällä ruokalassa syömässä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Höpö juttua alusta loppuun. Suomen varusmiespalvelus on tarkoitettu nimenomaisesti maanpuolustuksen, eikä minkään muiden poliittisten päämäärien välineeksi.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kysehän on nimenomaan maanpuolustuksesta.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Tärkeää on antaa maahanmuuttajille se viesti, että Suomessa naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia. Joten olipa palvelusmuoto mikä tahansa, sen pitää olla joko kaikille pakollinen tai kaikille vapaaehtoinen. Itse kannatan jälkimmäistä.

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

#12 Luuletko että nämä tädit eivät näissä kotouttamiskoulutuksissa ole tuota hokeneet? Vuosisataiset perinteet lienevät kovettaneet vaan näiden eräiden tulijaryhmien kallon niin että viesti ei tunnu menevän perille. Kun tietyt tulijaryhmät syyllistyvät näihin tietyn tyyppisiin rikoksiin tietyllä todennäköisyydellä niin miksei näiden maahantuloa yksinkertaisesti vain estetä? Kaikki muut toimenpiteet (tai oikeastaan toimenpide-ehdotukset tällä hetkellä) ovat vain julkisuuden hallintaa ja kosmetiikkaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Samira Fathullah muistuttaa, että irakilaisten joukkoon mahtuu paljon erilaisia ihmisiä ja näkemyksiä.

– Mutta näkisin, että uskonnolla on todella iso valta siinä, miten miehet käyttävät naisia hyväkseen ja saavat epätasa-arvoisen aseman miesten ja naisten välille.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005965769.html

Kannattaa silti muistaa, että nettiahdistelu ei ole Suomessa uusi ilmiö eikä se tullut Suomeen turvapaikanhakijoiden mukana.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

"Kun tietyt tulijaryhmät syyllistyvät näihin tietyn tyyppisiin rikoksiin tietyllä todennäköisyydellä niin miksei näiden maahantuloa yksinkertaisesti vain estetä?"

Suomalaisetkin tekee rikoksia, myös ulkomailla. Pitäisikö muiden estää suomalaisten maahan pääsy tämän perusteella? (ja kyllä turistitkin niitä suorittaa)

Pitäisikö meidän estää miespuolisten urheilujoukkueiden tulo suomeen (ainakin kuubalaisten).

Ja koska miehet (kansallisuudesta riippumatta) suorittaa meidänkin maassa 99% seksuaaliorikoksita niin....?....mitäs tälle pitäis tehdä? Eristää koko miessukupuoli yhteiskunnasta?

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Niin että armeijassa, missä vallitsee sellainen äijäkulttuuri että huh huh... Niin siellä opitaan kunnioittamaan naista ja kulttuurimme tavoille??? :P

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Suoritin asepalveluksen 2001, ja naisia oli jo silloin läsnä sen verran etten itse mitään äijäkulttuuria havainnut.

Jos sinun asemapaikassasi machoiltiin, niin otan osaa.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Mainio kirjoitus ja mainio edotus! Mikä sen parempaa kuin siviilipalvelu, vaiko aseeton palvelu jonka aikana liikunnan, päivärytmin ja suomenkielen opiskelun yhteydessä valistetaan suomalaisesta akkavallasta:)

"Työperäisen maahanmuuton esteet tulee poistaa. Kaikille, joilla on mahdollisuus elättää itsensä, tulee myöntää toistaiseksi voimassa oleva oleskelulupa. Oleskeluluvan tulee päättyä, jos henkilö ei pysty elättämään itseään omalla työllään. Kaikilla maassa jo olevilla pitäisi olla oikeus tehdä vapaasti töitä."

Tämä on käsittämätöntä, ettei omalla kustannuksella voi tulla maahan ja tehdä töitä. Juuri tuo on eräs suurimpia syitä miksi pakolaisväylät täyttyvät ihmisistä joilla olisi muutenkin varaa elättää itsensä. Varallisuuden voisi selvittää jo tulovaiheessa, jolloin turvapaikanhakija voisi siirtyä suoraan yhteiskuntaan tutstumaan ja työpaikkansa etsimään tai yrityksen perustamaan.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Nykyisin turvapaikkaa haetaan elätyksen saamiseksi.

Marita Suo

Höpön löpö, kotouttamiseen on käytetty jo miljardeja varonmaksajien rahoja. Ei armeijassa opi Isänmaamme tasa-arvokulttuuria, vaikka siellä on naisia asepalveluksessa. Ridusavotta teitten varsilla ja lumityöt talvella ja nurmen leikkaus ja metsänistutus,siinä oikeita töitä, ettei tarvitse kauppakeskuksissa notkua. Eli työtä ilmaisen majoituksen ja aterioiden saajille,se olisi tarpeellista tajuta että työtä ruokapalkalla, jota tekevät suomalaisetkin. Se on sitä kansainvälisiin sopimuksiin kuuluvaa tasa-arvoa. Kenenkään "ulkopuolisen" ei kannata edes vaalien alla tulla sanelemaan, mitä pitäisi tai pitäisi tehdä tai olla tekemättä. Me suomalaiset vastaamme itse oman maamme laista, asetuksista, arvoista ja normeista. Meillä on päättäjät, oikeuslaitos ja virkamiehet sitä varten. Ei mekään suomalaiset lomailla omalla kustannuksella/mennä/ muuteta toiseen maahan sanelupolitiikkaa tekemään/vaatimaan. Suomi on Isänmaamme ja sellaisena pysyy

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset