Miespuoliset turvapaikanhakijat aseettomaan palvelukseen

Turvapaikan käsite juontaa juurensa antiikin Kreikasta, ja kautta länsimaisen historian kansalaisilla on ollut mahdollisuus paeta vainoavaa valtiota. Vasta toisen maailmansodan jälkeen YK:n ihmisoikeusjulistuksen 14 pykälän myötä käytöntö laajeni maailmanlaajuiseksi:

"1. Jokaisella vainon kohteeksi joutuneella on oikeus hakea ja nauttia turvapaikkaa muissa maissa. 2. Tähän oikeuteen ei voida vedota, kun on kysymys tosi epäpoliittisista rikoksista johtuvista syytteistä tai teoista, jotka ovat vastoin Yhdistyneiden Kansakuntien periaatteita ja päämääriä."

Ennustan, että tätä nimenomaista pykälää tullaan päivittämään lähivuosikymmeninä, ja perustuslakimme 19 § tullaan tarkentamaan siltä osin, kenellä kaikilla on Suomessa oikeus sosiaaliturvaan.

Nämä ovat kuitenkin pitkän aikavälin ratkaisuja, ja vaikka niiden valmistelu aloitettaisiin tänään, valmista voi odottaa aikaisintaan luokkaa vuosikymmenen päästä.

 

Vaalit ovat kuitenkin tulossa, joten on paikallaan ehdottaa jotakin, joka lisää kansalaistemme turvallisuutta ensi tilassa.

Paras ja ensisijainen ratkaisu olisi tietysti vapauttaa työmarkkinoita sen verran, että yhä useammalla turvapaikanhakijalla olisi mahdollisuus työllistyä mahdollisimman nopeasti, ja integroitua työn kautta. Työmarkkinajärjestömme kuitenkin vastustavat tätä viimeiseen saakka, joten tämän uudistuksen läpiajamisen vaikeus on verrattavissa perustuslakimuutokseen.

Siispä on paikallaan ehdottaa jotain välittömästi toteuttamiskelpoista.

Muistan lukeneeni vuosituhannen alussa ensimmäisestä somalinaisesta, joka suoritti vapaaehtoisen asepalveluksen Suomessa. En muista oliko juttu Ruotuväessä tai Hesarissa, mutta kohtelu oli kuulemma täysin tasa-arvoista.

Ehdotan siis, että 18-25 vuotiaat miespuoliset turvapaikanhakijat integroidaan suomalaiseen yhteiskuntaan pakollisen aseettoman palveluksen kautta. Minimissään kuutisen kuukautta armeijan harmaissa ilman pääsyä a-tarvikkeisiin tutustuttaisi sekä suomalaisiin, että yhteisten sääntöjen noudattamiseen.

Tiedän että ehdotus on radikaali, mutta jos turvapaikanhakijoiden integroimiseen olisi helppoja keinoja, ne olisivat jo käytetty. Ja toisaalta, jos pakollista asepalvelusta voidaan soveltaa Suomen kansalaisiin, lienee paikallaan kysyä miksi sitä ei voisi soveltaa turvapaikanhakijoihin?

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, sekä ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa.

PS. Aikaisempi kirjoitukseni aiheesta: Kolme ehdotusta terroririskin pienentämiseksi (21.8.2017)

 

 

PPS. Näkökulma aseettomasta palveluksesta on omani, eikä puolueen. Puolueen kannan voi lukea puolueohjelmastamme:

"Työperäinen maahanmuutto

Työperäisen maahanmuuton esteet tulee poistaa. Kaikille, joilla on mahdollisuus elättää itsensä, tulee myöntää toistaiseksi voimassa oleva oleskelulupa. Oleskeluluvan tulee päättyä, jos henkilö ei pysty elättämään itseään omalla työllään. Kaikilla maassa jo olevilla pitäisi olla oikeus tehdä vapaasti töitä.

Yliopistoista ja korkeakouluista valmistuville ulkomaan kansalaisille tulee myöntää nykyistä suuremmat vapaudet työnhakuun. Maahanmuuttajien työvoiman tarveharkinnasta tulee luopua – valtion ei tule valvoa, onko maahanmuuttajan saamalle työlle erityinen tarve Suomessa.

Humanitaarinen maahanmuutto

Ihmisten auttaminen konfliktien lähialueilla tulee olla ensisijainen humanitaarinen tavoite. Kannustimet turvapaikan hakemiseen Suomesta muusta kuin humanitaarisesta syystä tulee poistaa. Maahanmuuttopolitiikan painopisteen tulee olla laadukkaassa kotouttamisessa maassa jo oleskeleville hakijoille. Suomesta tulee voida hakea turvapaikkaa humanitaarisista syistä, mutta Suomen tulee voida rajoittaa tulijoiden määrää, mikäli kotoutusta ei pystytä järjestämään riittävän tehokkaasti.

Mikäli turvapaikanhakija työllistyy turvapaikkaprosessin aikana, hänelle tulee myöntää toistaiseksi voimassa oleva oleskelulupa, joka ei raukea, vaikka turvapaikkahakemuksesta tulisi negatiivinen päätös. Jokaisen, joka pystyy elättämään perheensä, tulee saada tuoda perheensä Suomeen omalla kustannuksellaan."

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu