Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Sivistyslakivaliokunnan toiminta ei ole sivistynyttä

  • Alkuperäinen lähde https://www.smbc-comics.com/comic/2015-01-25
    Alkuperäinen lähde https://www.smbc-comics.com/comic/2015-01-25

Eduskunnan valiokunta hylkäsi maksuttoman toisen asteen koulutuksen, koska kansalais­aloitteen vaatima selvitys ei sen mielestä kuulunut eduskunnalle (HS 12.2.2019) on säälittävä esitys. 

Kansalaisaloite alkaa näin:

"Me allekirjoittaneet Suomen kansalaiset vaadimme, että eduskunta laatii perusteellisen selvityksen ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin ja lakiuudistuksiin lukio- ja ammatillisten opintojen maksullisuuden poistamiseksi. Opiskelijoilla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella toisella asteella. "

Itse opiskelin toisella asteella 1990-luvulla, ja jo tuolloin oli selvää että oppikirjabisnes on läpikohtaisin mätää. Kirjoista tehtiin uusia painoksia pelkästään rahastustarkoituksessa, ja oppikirjat olivat tulonlähde sekä kustantajille että niitä kirjoittaville opettajille.

Meno ei käsittääkseni ole muuttunut, ja siksipä kansalaisaloite oli järkevä. En kuitenkaan kannata sitä, että verorahoilla rahoitetaan kustantaja- ja kirjanlaatijaryöväreitä, vaan sen sijaan eduskunta voisi säätää lailla sen, että toisen asteen opetusohjelmien suorittamiseen tarvittavat oppimateriaalit on laitettava ilmaiseksi kaikkien saataville verkkoon.

Englanniksi materiaalia löytyykin jo tavallista oppikirjaa inspiroivammassa muodossa: https://www.khanacademy.org/, mutta Suomi on verkko-oppimisen takapajula. Todennäköisesti juuri siksi, että liian moni hyötyy kirjarumbasta.

Sen lisäksi että itse aloite oli hyvä, niin eduskunta käveli myös koko kansalaisaloitejärjestelmän yli. Kannustan jokaista sivistyslakivaliokunnan jäsentä häpeämään.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Maksuton toisen asteen koulutus kaikille" -kansalaisaloite

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2607

---

Minusta asiassa tulisi noudattaa alla olevaa hallintolainkäyttölain periaatetta:

HLL 29 §

"Asian siirto

Jos valitus on ilmeisestä erehdyksestä tai tietämättömyydestä pantu vireille viranomaisessa, jonka toimivaltaan sen käsittely ei kuulu, viranomainen voi siirtää valituksen toimivaltaiselle viranomaiselle. Jos kysymys toimivaltaisesta viranomaisesta on ilmeisen selvä, valituksen tutkimatta jättämisestä ei tarvitse tehdä päätöstä. Siirrosta on ilmoitettava valittajalle.

Säädettyä määräaikaa katsotaan noudatetun, jos valituskirjelmä on saapunut valitusajan kuluessa oikealle viranomaiselle."

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1996/19960586

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Se laittaa vähän yrittämään kun on taloudellista panostusta takana...

Käyttäjän TuomasJaanu kuva
Tuomas Jaanu

Avoimet toisen asteen sisällöt edistäisivät muitakin hyviä asioita ja hyödyttäisivät varsin monipuolisesti koko väestöä, http://tuomasjaanu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252183...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset