Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Takaajalaina - "Kaksi ylivelkaantunutta yhden hinnalla"

Olen tasaisin väliajoin kirjoittanut pikavipeistä. Tänään Twitterissä silmiin pisti uusi tuttavuus, takaajalaina! Myöntävä firma on verkkosivuillaan erittäin joviaali - sivuilla on jopa valitsin joka ehdottaa sopivia takaajia: vanhempi, siskoksia, ystäviä kollegoita...

Velalliselle ehdot ovat kuten muissakin pikavipeissä - 49,9 % todellinen vuosikorko, jonka mielestäni pitäisi riittää täyttämään rikoslain kiskontapykälän ehdot:

"Joka käyttämällä hyväksi toisen taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä tai ajattelemattomuutta jonkin sopimuksen tai muun oikeustoimen yhteydessä hankkii tai edustaa itselleen tai toiselle taloudellista etua, joka on selvästi epäsuhteessa vastikkeeseen, on tuomittava kiskonnasta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Mutta ei tässä vielä kaikki! Takaajille on oma myrkkypillerinsä ehdoissa:

"Takaajan tulee omistaa asunto"

Jätän tällä kertaa linkkaamaatta asianomaiseen sivustoon, ettei joku hädänalainen vahingoita itseään ja muita. Pidän kuitenkin häpeällisenä, että eduskuntamme ei ole kyennyt ajoissa puuttumaan pikavipeistä johtuvaan ylivelkaantumiseen Suomessa.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Pikavippi firmoilla tuntuu olevan (tai ainakin yhdellä niistä) kova tarve realisoida kenen tahansa omaisuutta.
Tuo kuulostaa kohtuuttomalta heikossa asemassa olevien, ymmärtämättömien, tai välinpitämättömien ihmisten hyväksikäytöltä. Samaa mieltä, että tämänkaltaista toimintaan täytyy saada pykäliä, rajoituksia mikä ei mahdollista tällaista.

Lisäksi tähän mitä takaaminen tarkoittaa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Takaus

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Eihän ne puutu kun ovat itse tehneet siitä laillisen bisneksen, miksi ???

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Masentavan hyvä otsikko...pikavipit ovat todellakin valtava ongelma.

Katriina Minna Koskela

Nämä pikavipit ja perintäfirmat ovat Suomenkansan tuho. Kansan toimeentulon taso, palkat, ym kokoajan valtio haluaa ottaa pois lomarahoja ym, kurjistaa ym... Suomessa on 400.000 luottohäiriöistä.- juuri perintäfirmojen takia oravanpyörä ei lopu koskaan . Minun karkea vetoni on että 10- vuoden päästä suomen kansalla ei ole minkäänlaista ostovoimaa, koska Suomen kansa on luottohäiriörekisterissä. Kun ostovoima katoaa alkaa pahemman luokan köyhyys ja lama.Kohti tuho ohjaavat päättäjät tätä purtta. Nyt olisi korkea aika herätä ennekuin uni pahenee. Hyvä kun kirjoitat ko. asiasta. <3

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Pienet lainat ovat todella ongelmallisia. On toki kohtuullista, että voidaan periä jonkinlainen hallinnollinen kulu lainan perustamisesta. Vaikkapa 20 € maksu on kuitenkin kova 100 € pääomaan suhteutettuna ja ajaa efektiivisen koron kohtuuttomaksi. Toisaalta sama hallinnollinen maksu tonnin lainasta on jo ihan kohtuullinen. Lähtökohtaisesti rahan lainaaminen on kuitenkin täysin laillista liiketoimintaa.

Mitkä olivat tuon 49,9% vuosikoron määrittelevät kriteerit?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös lakia ole pikavippien khdalta nimenomaan kiristetty sillä tavoin, että todellinen vuosikorko saa olla korkeintaan sen 50%. Aiemminhan ei ollut mitään ylärajaa olemassa.

Pohjimmiltaan vieroksun kuitenkin sitä, että nimenomaan liberaalipuolueen edustajana pureudut tähän asiaan, joka kuuluu elinkeinon harjoittamisen piiriin. Suomalaiset ovat perinteisesti tottuneet siihen, että lainaa on vaikea saada ja raha pitää itse säästää. Kun sitten melko yhtäkkiä tuli näitä pikavippifirmoja tarjontoineen markkinoille, niin tilanteeseen ei osattu suhtautua oikealla tavalla. Vähän sama tilanne kuin aikoinaan oli sosialistisista maista länteen tulleiden kohdalla. Heillä oli tapana tuhlata kaikki rahansa alta aikaykskön, kun kaupasta löytyi koko ajan lisää ostettavaa.

Suomen LIBERAALIIN lainsäädäntöön kuuluu hyvin pitkälle sopimusvapaus. Ketään ei pakoteta ottamaan pikavippejä ja niiden tarjonnassakin on sitten kilpailua, jonka pohjalta ehtoja eli hintoja voi vertailla. Eikös tähän päde sama vanha sanonta kuin moneen muuhunkin asiaan: "ei se ole tyhmä, joka pyytää". Ainoa järkevä tapa lieventää ongelmaa olisi pyrkiä jollain tavoin nostamaan kansalaisten ymmärtämystasoa taloudesta, takauksista, koroista j.n.e.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Tuon 50% säännön kiertämiseksi keksivät nämä suuret lainat (lainavaraukset). Näin pienemmän (vähemmän nostetun) lainan korot jäävät alle 50%, kun korko lasketaan koko lainasta. Rahoitustarkastusta tämä ei hetkauta, ennen kuin joku sen johtajista laitetaan potku-uhan alle.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Olen jo vuosia opettanut yläluokkalaisille matematiikantunneilla prosenttilaskuja harjoitellessa pikavippien karua todellisuutta. Tämän tuntikokonaisuuden alussa on aina niitä, jotka hilpeinä rallattelevat pikavippifirmojen mainosten musiikkia. Se loppuu aika äkkiä, kun vähän lasketaan...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Yhteiskunnan kokonaisetu ei ole se, että meillä on lähes 400 000 maksuhäiriöistä. Monet heistä ovat ”lyöty” lopullisesti normaalin elämän ulkopuolelle. ”Kortta” ei kanneta enää yhteiskunnan ”muurahaiskekoon.”

Eduskunnalla olisi tässä peiliin katsomisen paikka. ”Lainsäädäntökosmetiikalla” ei tilanne parane. Mitä enemmän on maksuhäiriöisiä, sitä vähemmän on aktiiviveronmaksajia.

Ennen vanhaan oli erilaisia pankinjohtajia, joista suurin osa oli sodan käyneitä miehiä. Sodan jälkeisinä vuosikymmeninä oli vielä vallalla ajattelu ”kaveria ei jätetä.” Se heijastui myös pankkien ”jalat maassa älli päässä” -lainapolitiikkaan. Ei haluttu ehdoin tahdoin saattaa ymmärtämättömiä ihmisiä heidän omassa taloudessaan hövelisti talouskurimukseen. Silloin elettiin ”ihmisiksi.” Oli jopa sanonta ”elä ihmisiksi.”

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Pikavippien ongelmista on puhuttu vuosia mutta käytännössä se on jäänyt merkityksettömäksi suunsoitoksi. Todennäköisesti ainoa toimiva järjestely olisi pikavippien ulosottokelpoisuuden poistaminen. Miten se käytännössä tehtäisiin, on sitten oma kysymyksensä, mutta tuskinpa mikään muu tuo tähän hommaan parannusta kuin riskin kaataminen vipin antajan niskaan.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Tässä asiassa olen Amoksen kanssa samaa mieltä.

On täysin käsittämätöntä, että eduskunnasta ei löydy kykyä lopettaa tätä pikavippirikollisuutta, koska sitä se mielestäni on.

Nämä firmat ovat jo nyt tuhonneet satojen tuhansien suomalaisten lähitulevaisuuden, ja todenäköisesti monen elämän lopullisesti.

Jos jostakin, niin tästä pitää syyttää jokaista kansanedustajaa saamattomuudesta.

Hallituksesta sitten joku nappula Häkkänen kertoo, että on suunnitteilla toimenpiteitä - siis seuraavalla kaudella:-(

Voiko olla niin, että tässä asiassa pitäisi epäillä jo jonkinlaista mafiaa, joka pystyy painostamaan meidän päättäjiämme. Sillä jos hallitus ja asian vastuuministeri ei tuo esitystä eduskunnalle, ei sitä myöskään eduskunnassa käsitellä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Minusta yksinkertaisin ratkaisu olisi siirtää vastuuta luotonmyöntäjälle.

Eli ihan sama mikä se korko on että ei tarvitsisi olla rajoitteita.

Mutta, jos asiakas ajautuu maksukyvyttömään tilaan niin sitten kaikki korot, perintäkulut ja ulosottomaksut putoaisi pois että jää vain velkapääoma. Tämä tekisi sen, että luotonmyöntäjän luottotappiot kasvavat mikäli lainaavat sellaisille joille Suomen lain mukaan ei saisi nykyisinkään lainata.

Niin ja joo, todellinen vuosikorko saisi olla alle 50%. Olkoot lainasumma mikä vaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset