Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Bernexit - minkä arvosanan antaisit lopettavalle ministerille?

Politiikkaa seuranneille oli selvää, että politiikasta ei tule Anne Bernerille uraa. Epäselvää oli vain se, että miten ja milloin Bernexit tapahtuu. Keskustapuolue olisi toki halunnut Bernerit keräävän äänet kasaan seuraavissa vaaleissa ennen lähtöään, mutta äänestäjien kannalta reilumpaa on toki todeta hyvissä ajoin että tämä oli tässä & kiitos kaloista.

Mitä Bernerin ministerinkauteen tulee, niin hän oli mielestäni tämän hallituksen parhaimmistoa, sillä hän ajoi määrätietoisesti asioitaan eteenpäin ja sai jopa tuloksia aikaan. Pienet miinukset tulevat toki autokaupan tilapäisestä jäädyttämisestä varomattomilla puheilla, mutta tekevälle sattuu. Antaisin kouluarvosanaksi 8,5. 

Tämä on toki vain oma subjektiivinen mielipiteeni. Yleensähän poliitikkojen menestystä mitataan vaalituloksilla, mutta tämä nimenomainen tilanne on mielenkiintoinen - mitään objektiivista mittaria siitä oliko Berner hyvä ministeri vai ei, ei ole olemassa.

Toisaalta, tässä maassa on tavattu pitää hyvänä poliitikkona sellaista, joka on keikkunut mukana vuosikymmeniä, vaikka yhtäkään asiaa jonka kyseinen henkilö olisi saanut aikaan ei tule mieleen. Siksi kyseenalaistan myös vaalimenestykseen perustuvan mittarin hyvyyden.

HS:n politiikan toimittaja Marko Junkkari puolusti hiljan urapoliitikkoja Twitterissä, mutta kun kysyin häneltä kumpi on hänen mielestään parempi poliitikko, Jyrki Katainen vai Anne Berner, niin hän jätti vastaamatta. Kysymys ei siis ole lainkaan triviaali.

Pitäisikö meidän kehittää järjestelmä, jossa voisimme antaa pisteitä entisille ministereille, vaikka samalla kun äänestämme seuraavasta eduskunnasta?

Tämä ns. leaderboard synnyttäisi tervettä kilpailua ministerien kesken, sillä eihän kukaan halua jäädä historiankirjoihin tunarina.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa.

PS. Uskon että demokratia toimisi paremmin jos politiikka ei olisi uravalinta. Urapoliitikoilla on kaikissa muutoksissa liikaa hävittävää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Itsellä oli hiukkasen toiveita, että sveitsiläinen Berner [berne(r), lähes kurkkuärrällä] olisi tuonut esiin sveitsiläistä kansanvaltaa, mutta puheet käytiin ilmeisesti peri suomaliseen tapaan vain kabineteissä politbyroiden ohjeiden mukaan. Valtio lihoiksi EU- Sipilän komennuksessa, arvosanaksi 5-.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Mitä Berner laittoi lihoiksi?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

No ei ihan vielä lihoiksi, mutta teurasautoon matkalle pilkottaviksi.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #3

Mitä siellä autossa nyt on?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Keskustalaisena olen samaa mieltä kanssasi. Pääosin Berner teki hyvää työtä, joten ymmärrän hyvin, miksi Sipilä halusi hänet ministeriksi. Ja kuten totesit, hän on tehnyt määrätietoisesti töitä asioiden viemiseksi eteenpäin. Paljon parempi kuin useat vuosikymmeniä politiikassa roikkuneet.

Paljon parempi kuin vaikkapa Katainen. Elina Lepomäki voisi olla samaa kaliiperia. Mutta yrityselämästä ei saa tulla politiikan johtoon. Se on märkä rätti vasten ikuisten poliitikkojen kasvoja, koska yrityselämästä tulevat itsenäisiä. Väitetään, että valtiota ei johdeta kuin yritystä. Kyllä johdetaan, määrätietoisesti ja tilanteen mukaan. Yrityksen hallituksen (eduskunta) ja yhtiökokouksen (vaalit) valtuutuksella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset