Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Modern Monetary Theory - Verot Valtion Maksettavaksi

  • MMT nostaa päätään.
    MMT nostaa päätään.

Jan Hurrin kommentti: Iso osa Suomen valtion velasta voi näin haihtua kuin itsestään (TS 24.2.2019) ounastelee Suomelle 28 miljardin "Laskuvirhe pankissa sinun eduksesi" sattumakorttia. Itse ennustin näin tapahtuvan 22.11.2017 kirjoituksessani Setelirahoitus halvaannutti demokraattisen valtion:

"Suomen Pankin tase on yhtä huonossa kunnossa kuin viime sotien jälkeen. Tuolloin ongelma ratkaistiin devalvoimalla, tällä kertaa mitä luultavimmin mitätöimällä velkakirjat, tai jättämällä ne Suomen Pankin taseeseen ikuisiksi ajoiksi inflaation kompostoitavaksi."

Tähän ei kuitenkaan kummoista Nostradamusta tarvita, sillä mikään konsti maailmassa ei mahdollista länsimaiden velkojen maksattamista veroja keräämällä (Maailma ei ole Lannister), jolloin luovat keinot tullaan ottamaan käyttöön.

Tämä on havaittavissa myös Googlehauissa - Modern Monetary Theory, eli MMT on kasvattanut suosiotaan viimeisen vuoden aikana. Twitterin vääräleuat ovat keksineet lyhenteelle osuvamman selityksen: Magic Money Trees, tai suomalaisemmin VVM (Verot Valtion Maksettavaksi).

Tämä alkemia ei onneksi ole vielä ns. valtavirtataloustiedettä, ja sillä on paljon vastustajia, joihin itsekin kuulun - julkisen sektorin rahoittaminen painokoneella tappaa sekä työn tuottavuuden kasvun julkisella sektorilla, että kaikki rakenteelliset uudistukset:

Demokratia on hevonen ja korkotaso sen suitset (AA 13.11.2018)

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

EKP ottaa mallia FED:stä ja SP seuraa perässä eli tämä taitaa olla tulevaisuus.

Tilannetta voi verrata pörssinoteeratussa osakeyhtiössä tapahtuvaan omien osakkeiden mitätöintiin. Erona on se että osakeyhtiö joutuu ansaitsemaan rahat joilla ostetaan markkinoilta/pörssistä omia osakkeita. Osakkeiden mitätöinti aiheuttaa jäljellejääneiden osakkeiden arvonnousun koska niitä on vähemmän kuin aikaisemmin. Keskuspankkien mandaatti luoda tyhjästä rahaa, ostaa omia velkakirjojaan markkinoilta ja käytännössä kuolettaa ne pitämällä ne kaapin perällä ikuisesti pitäisi talousteorioiden mukaan aiheuttaa hyperinflaation koska raha millä velat/velkakirjat ostettiin luotiin tyhjästä. Vaikka jäljelläolevan rahan määrä vähenee vekojen mitätöinnin seurauksena ei ilmiö aiheuta rahan arvon nousua vaan jyrkkää laskua koska raha jolla ostot suoritetiin ei ole olemassa. Nykyään taseissa numerot kasvavat nappia painamalla, ennen vanhaan pantiin painokoneet laulamaan kun luotiin rahaa tyhjästä.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Muistaakseni South Park animaatio sarjassa jokin henkilöhahmoista sai käsiinsä pankin virheen kautta luottokortin Rajattomalle luotolle. Hyvää tarkoittava henkilöhahmo maksoi kortilla kaikkien velat, yksityisten, kaupungin ja valtion..
Paljonhan siitä tapahtumaa animaatiomaailmassa seurasi mutta muutettuna reaalimaailman sääntöihin niin olemme lie samassa tilanteessa.

Maailman johtavien talousalueiden ja yksittäisten valtioiden pankit ovat mielestäni tilanteessa jossa kaikki merkittävät tahot hoitavat taloutta rajattoman luoton periaatteella, ilman että edes korkoja tarvitsee tai voi lyhentää muulla kuin lisälainalla.

Maailman talous ei ole kasvanut juurikaan sitten 80-luvun vaan liki kaikki kasvu maailmassa seuraa samaa käyrää maailman velan kasvun kanssa.
Kehittyvät maat kehittyvät velalla ja kehittyneet pitävät kulutusta ja kehitystä yllä velkarahalla, Norjaa lukuunottamatta..

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kirjataan tähän kuitenkin ennustus - ensimmäisenä valtion budjettirahoituksesta tullaan vapauttamaan maanpuolustus. Seuraavat hävittäjät rahoitetaan kokonaisuudessaan Suomen Pankin toimesta.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

EKP ja Fed siirtyvät epäsuorasta keskuspankkirahoituksesta (QE) suoraan rahoitukseen, kuten Japani on jo aiemmin tehnytkin.

Suora- ja epäsuorakeskuspankkirahoitus on helpointa mieltää valtionvelkakirjojen korkosupressioksi.

Niiden avulla valtioiden velkaantuminen voi edelleen jatkua. Mikäli keskuspankkirahoitus lopetettaisiin, seuraisi taantuma ja huonot velat alkaisivat kaatua, kaataen dominona myös parempia velkoja.

Euroalueella ehkä yritetään vielä yhteisvelkaan siirtymistä seuraavan kriisin aikana, mutta se vain siirtää loppuposahdusta tuonnemmaksi ja tekee siitä entistä suuremman.

--

Euroalueen purkaminen olisi nyt järkevintä, mutta se on poliittisesti mahdotonta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset