Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Liberaalit voivat halutessaan pysäyttää Kokoomuksen punasiirtymän

  • Liberaalikvadrantissa on puolue!
    Liberaalikvadrantissa on puolue!
  • Hesarin linja on tämä.
    Hesarin linja on tämä.

HS:n vaalikone aukesi: lähes kaikki puolueet ovat ottaneet askeleen vasemmalle (HS 7.3.2019) vahvisti trendin, josta pari vuotta takaperin väittelin Osmo Soininvaaran kanssa:

"On aivan tavallista, että markkinaliberaalin arvomaailma liikkuu useammankin pykälän vasemmalle vanhenemisen myötä, mutta vasemmistolaisen arvomaailman omaavasta tulee hyvin harvoin markkinaliberaalia. Voi sanoa, että diffuusio tämän puoliläpäisevän kalvon läpi toimii vain toiseen suuntaan, joka ajan myötä hävittää kaikista [vasemmisto]puolueista markkinaliberalismin."

Hesarin tämänpäiväinen artikkeli sai monet liberaalit pohtimaan että ketä tässä nyt pitäisi äänestää - eikä asiaa auttanut yhtään se, että sekä painetun hesarin että verkkoversion kartassa on oikeassa alakulmassa tyhjä kolo. Ei kuitenkaan tarvetta heittää kirvestä kaivoon, sillä vaalikoneen täyttänyt havaitsee, että liberaalikvadrantissa on puolue! (kuvaliite 1)

Kyselimme Hesarilta että eikö graafiin mahtunut mukaan, ilmeisesti ei (kuvaliite 2), mutta toivottavasti HS tekee vastaavan jutun eduskunnan ulkopuolisista puoluesta - lukijoita aihe todennäköisesti kiinnostaisi.

Liberaaleille on siis puolue tarjolla, mutta moni valtakunnassa empii pitäisikö sittenkin äänestää jonkun eduskuntapuolueen liberaalia ehdokasta. Tämä on kuitenkin huono ratkaisu, sillä Hesarin jutun osoittama "punasiirtymä" johtuu siitä, että niin kauan kuin liberaalit äänestävät Kokoomusta riippumatta sen harjoittamasta politiikasta, Kokoomus jatkaa siirtymistä vasemmalle. Vasta kun puolue pelkää menettävänsä ääniä, se uudistuu. Tämä ilmiö nähtiin myös vihreiden saapuessa puoluekentälle - vasta sen jälkeen kaikki puolueet alkoivat saada vihreän sävyjä.  

Helsingissä äänestäjiä huolestuttaa myös vaaliliitto - onko olemassa riski siitä, että ääni valuu jollekin, jonka kanssa on eri linjoilla? 

Koska vaaliliiton kannatus Helsingissä oli viime vaaleissa 3,2%, ja piilevä äänikynnys Helsingissä 3,7%, voidaan nykyisellä nosteella pitää todennäköisenä että vaaliliitosta menee joku läpi. Jos tämä otetaan lähtöoletuksena, niin huoli siitä että valuuko oma ääni oman aatteen vastaiselle ehdokkaalle kääntyy päinvastaiseksi - jos et äänestä itsellesi mieluisaa ehdokasta, parannat oman aatteen vastaisen ehdokkaan läpipääsymahdollisuuksia.

D'Hondtin malli siis synnyttää kilpailuasetelman vaaliliiton sisälle, ja vaikka vaaleihin lähdetään ns. takamatkalta, niin jos liberaaliksi itsensä mieltävät osaavat sekä laskea, että toimia rationaalisesti, niin voitto on täysin mahdollinen. 

Sitäpaitsi, historiallisesti moni on jättänyt äänestämättä pienpuolueita sen takia, että epäilee äänen valuvan hukkaan. Näin olisi mitä todennäköisimmin tapahtunut ilman vaaliliittoa - liiton kanssa muutama tuhat ääntä riittää, ilman liittoa niitä olisi tarvittu luokkaa 13 000.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa.

PS. Vain Helsingin vaaliliitto on neljän puolueen kesken, muualla maassa liitoissa on vähemmän osanottajia. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Käppyrään olisi mielenkiintoista mahduttaa vaaliliittonne todennäköisin ykkösnimi ja mahdollinen läpimenijä eli feministipuolue.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mä en uako että feministipuolueesta menee kukaan läpi tai edes liberaaleista.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

1# Olen valmis lyömään kertoimella 1:1 konjakkipullon vetoa siitä, että liiton ääniharava on joko liberaali tai piraatti.

Miten on Janne - you can talk the talk, but can you walk the walk?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Voooit olla oikeassa koska Petrus vetää varmasti ääniä.
Olisin valmis lyömään vedon että listan ääniharava on joko feministi tai piraatti.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #5

Kai sinä nyt sen verran uskot puolueesi menestykseen vaaliliiton sisällä että tarjoat minulle hyvät kertoimet? Eihän vaaliliitossa muuten olisi teidän kannaltanne mitään järkeä. :-D

Mutta hyvä on, lyödään Jallupullo* vetoa että listalta sekä feministi että piraatti on ennen ensimmäistä liberaalia ilman kertoimia?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #8

Entäpä näin - Liberaalipuolueen kannatus Helsingissä on suurempi kuin Feministien tai Piraattien?

Olen valmis tämän lyömään kertoimella 1:1 - koska luotan asiaani. Deal?

Tokihan tiedostan sen, että Piraattien kyky keskittää ääniä on vertaansa vailla, siksi Petrusta vastaan vedon lyöminen vaatisi hieman kertoimia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #11

Minä pidän sekä Amosta että Petrusta hyvinä vaihtoehtoina. Kun joku kuitenkin pitää valita, olen tehnyt pientä mainoskampanjaa puolestasi niiden helsinkiläisten joukossa, jotka eivät keskustaa äänestä mutta ovat siitä huolimatta järki-ihmisiä. Arvelisin saaneeni sinulle 1-2 ääntä... Lycka Till!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #14

Amokselle ajottaisesta naljailustani huolimatta olen samaa mieltä ja toivottaisin mielelläni molemmat miehet tervemenneiksi Arkadianmäelle.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #14

Vaikka pidän perustulointoa hiukan liian kovana toistaiseksi voimassa olevalla näytöllä, liberaalipuolue puolueena tuntuu olevan lähes ainoa vaihtoehto jonka kanssa voisin elää.

Toisaalta ajatus siitä että olisin edesauttamassa feministiä eduskuntaan on jo sellainen että joutuisin puukottamaan aivojani.

Liberaalit tarvitsevat vielä joukkoonsa esimerkiksi Lepomäen ja Soininvaaran jotta siivet kantavat ilman noita absurdeja vaaliliittoja. Kokoomuksen vihervassarius on mennyt jo niin pitkälle että eiköhän sieltä kohta Lepomäki vapaudu.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #16

"Toisaalta ajatus siitä että olisin edesauttamassa feministiä eduskuntaan on jo sellainen että joutuisin puukottamaan aivojani."

Tämä tapahtuu vain ja ainoastaan siinä tapauksessa, että feministi saa liitosta eniten ääniä, ja äänesi on se, joka saa liiton äänikynnyksen yli.

Tämä on hyvin epätodennäköistä.

Uskon myös että ensimmäinen edustaja pitää hoitaa itse läpi, vasta siinä vaiheessa on mediahuomio ja synergiat sillä tasolla, että loikkaaminen kannattaa.

Ellei sitten ole välit palaneet emopuolueseen, se on eri juttu.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #11

"... on suurempi kuin Feministien tai Piraattien?"

Tarkoitatko että suurempi kuin jommankumman vai suurempi kuin kummankin erikseen?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #17

Liberaalipuolue on suurin kolmesta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kokoomus ei talouspolitiikassaan ole koskaan ollut näin oikealla. Se on väellä ja voimalla pyrkinyt yksityistämään kaiken mahdollisen ja myymään valtion omaisuutta surutta. Hyvänä kaverina on ollut "Miljonääri-Jussi" alkiolaisesta puolueesta.

Suomessa oli aiemmin sivistyspuolueita oikealta. Oli Kansallinen Edistyspuolue, muutamien vaiheiden jälkeen Liberaali Kansanpuolue ja sen tullessa maaliin jokin autokauppiaan viritelmä liberalismista. Liberalismi ei Suomessa kanna, koska idean ytimessä on aina valtiosta irrallinen taloudellinen toimeliaisuus. Ja siis se tosiasia, että lähes kaikissa puolueissa on liberaaleja.

Aina pitää yrittää, mutta pitäisihän se tehdä omilla saappailla.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kenen saappailla koet että tässä mennään?

Valtion omaisuutta ovat myyneet halvalla tunarit puoluekantaan katsomatta - eivät ole ymmärtäneet että vastapuolen neuvottelijat ovat aina kertaluokkaa parempia.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Jos ymmärsin, menette mm. Feministien saappailla?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #9

Vai peräti maihinnousukengillä...

Politiikka on yhteistyötä, yksin ei pärjää, sen myönnän täysin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Näin lähellä vaalipäivää siirtymät tapahtuvat oikeiston ja vasemmiston sisällä, ei näiden välillä

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola
Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Persut,kok ja kepu oikealla,viherpuna toisella puolella.Näin kävi mm Saksassa ja Ruotsissa ja Suomessakin kokoomus hyötyi kepun viime hetken tiputuksesta.Ja uudessa mittauksessakin pääasiassa persut nettosivat hallituspuolueiden vapaasta pudotuksesta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #18

Jos Rinne päättää avata sanaisen arkkunsa ennen vaaleja, niin kyllä liikahtaa äänet vasemmalta oikealle.

Mutta siinä voit olla oikeassa, että Rinne pidetään kellarissa vaaleihin saakka.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #20

Kuka on Liberaalipuolueen puheenjohtaja?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset