Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Julkista rahaa pitää käyttää säästäen, siten se riittää tärkeimpiin palveluihin

  • Kaikki on tummaa paitsi puku.
    Kaikki on tummaa paitsi puku.

Pitkään mietin mikä on minun ydinviestini näihin vaaleihin. Yleensä sloganit ovat lyhyitä, napakoita ja vetoavat tunteisiin, mutta päätin valita jotain konkreettista:

"Julkista rahaa pitää käyttää säästeliäästi, vain siten se riittää tärkeimpiin palveluihin."

Mielestäni liian suuri osa eduskunnassa tapahtuvasta keskustelusta pyörii veroprosenttien edestakaisen viilaamisen ympärillä. Tämä on aivan liian usein eturyhmäpolitiikkaa, jolla ostetaan ääniä, eikä tällöin eroa mitenkään siitä, että luvataan jollekin eturyhmälle lisää riihikuvaa, kuten Antti Rinne hiljattain teki.

Sen sijaan, että keskitymme viilaamaan prosentteja tai lahjomaan äänestäjiä, päättäjiemme pitäisi kyetä löytämään keinoja, jolla minimoidaan turhat menot - sekä julkissektorilta tai kotitalouksilta.

Jälkimmäisessä Sipilän hallitus jopa kerran onnistui:

Lakimuutos laski ajokorttien hintoja: ajokortin voi saada jo 650 eurolla (IS 10.10.2018) - tämä tarkoitti käytännössä sitä, että kortin hinnasta lähti puolet pois. Jos kuljettajien ajotaito ei uudistuksen takia heikentynyt, niin tämä uudistus oli mainio.

Mutta niin paljon on vielä tekemättä:

Apteekkien määräsäätelystä luopuminen toisi luokkaa sadan miljoonan vuosittaiset säästöt kuluttajille ja veronmaksajille. (AA 11.7.2016)

Viranomaispostissa voisi säästää satoja miljoonia vuodessa vähentämällä fyysisten kirjeiden osuutta. (AA 16.2.2019)

TE-palvelut voisivat laittaa lapun luukulle ilman että kukaan jäisi kaipaamaan, 165 miljoonaa vuodessa (AA 30.12.2017)

Eläkevakuutusyhtiöden määrän voisi vähentää kahteen, säästöä ainakin sata miljoonaa vuodessa (AA 28.11.2017)

Ylläolevat uudistukset ovat triviaaleja, mutta osoittavat että nämä purot eivät ole aivan pieniä, yli puoli miljardia vuodessa saa kasaan kunhan vaan viitsii ilman että kansalaiset häviävät mitään.

Tämä on toki vain alkua, yritystuissa ja maataloustuissa on toki kertaluokkaa suuremmalle viikatteelle tarvetta, mutta matalalla riippuvat hedelmät kannattaa aina poimia ensimmäiseksi.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on Helsingissä ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa numerolla 71.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Eikö ohjelmistotuotannon DI:llä ole parempaa ja rahallisempaa tehtävää kuin ryhtyä napin painajaksi politiikkaan.

Mitä muuten olet mieltä siitä, että liki 500 000 ihmistä tekee palkatonta työtä vuodessa. Ja siitä, että täysin työkykyisiä työttömiä lähetetään laittomasti palkattomaan työtoimintaan tekemään oikeata työtä karenssin uhalla työvoimaviranomaisen lähettämänä?

Lueppa tästä tiedoksesi jos et asiasta ole tietoinen:
https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/...

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kyllä minulla on varsin ok leipäduuni, mutta kiinnostaisi kyllä päästä säästämään miljardi vuodessa, vaikkei palkka välttämättä siitä nousisikaan.

Mitä palkattomaan työhön tulee, olisin valmis kriminalisoimaan sen kokonaan, sillä se sotkee työmarkkinoita pahasti.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

AA: "Julkista rahaa pitää käyttää säästäen, siten se riittää tärkeimpiin palveluihin"

Mitä mieltä olet yritystuista? Suorat ja epäsuorat tuet yhteen laskien päädymme useiden miljardien eurojen vuosittaiseen laskuun meille kaikille verovelvollisille. Itse ymmärrän sellaisen tuen, joka 1) kohdistuu valtakunnan huoltovarmuuden kannalta välttämättömien toimintojen tukemiseen; 2) koituu suoraan ja lyhentämättömänä kuluttajan hyväksi; 3) tukee esimerkiksi vaikeuksiin joutuneen yrityksen henkilöstön uudelleen koulutusta. Muu, kategorisesti pois.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Yritystukien osalta minulla on oma leikkaussuunnitelma joka menee näin:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253133-k...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Jaetaan eläkkeet tasan ja maksetaan kaikille eläkeläisille nykyisen keskieläkkeen suuruista eläkettä. Säästö: eläkkeensaajan asumistuet, noin 580 miljoonaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset