Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Vake voisi rahoittaa valtakunnallisen avoimen lähdekoodin Apotin

Kolmen lääkärin tyly arvio 600 miljoonan euron jättijärjestelmästä: Edelleen täysin keskeneräinen, ei pitäisi laajentaa muualle (Yle 27.03.2019)

Ensimmäinen kirjoitukseni aiheesta oli Apotti on hunajapurkki (AA 9.4.2015):

"Eräs integraattoritalossa työskentelevä ystäväni vastasi tähän, että julkissektorin ohjelmistohankkeet nähdään hunajapurkkeina, jonne kärpäset lehahtavat. Kun projekti on loppu, jäljellä on vain tyhjä purkki jolla ei tee mitään.

Mitä julkissektoriin tulee, sekä lainsäädännössä, että osto-osaamisessa on kosolti parantamisen varaa - ei ole olemassa mitään oikeaa syytä, miksi Viron vastaavan järjestelmän hintalappu oli kertaluokkaa pienempi."

Nähtäväksi jää paljonko hunajaa on purkissa jäljellä, mutta tässäkin vaiheessa oikea ratkaisu on vetää töpseli seinästä ja nuollat haavat.

Jotta satojen miljoonien oppirahat eivät menisi hukkaan, niin tässä muutama vinkki seuraaviin hankkeisiin:

1) Jos mahdollista, ostakaa valmis tuote, ja käyttäkää sitä "out-of-the-box".

2) Valtakunnanlaajuinen järjestelmä on yksinkertaisempi ja halvempi toteuttaa kuin alueellinen.

3) Projektin toteutus ja jalkautusvaiheen maksimikeston pitää olla maksimissaan 6 kuukautta.

4) Kuntien itsehallinto on IT-järjestelmien kannalta liian vahva

5) Älkää antako oman alan asiantuntijoiden (tai poliitikkojen) vetää IT-hankkeita, vaan palkatkaa asiantuntijoita

 

Mutta ei tässä vielä kaikki - harkitsin hiljan että olisin kirjoittanut Vakesta ihan oman kirjoituksen, mutta asiaa käsiteltiin aika hyvin mediassa joten pohjustan vain näillä:

Tässä yhtiössä on jokaisen suomalaisen rahaa 500 euroa eli 2,5 miljardia euroa – se on myös Sipilän hallituksen suurimpia virheitä (Aamulehti 24.3.2019)

Valtion kehitysyhtiössä Vakessa on koossa kaikki katastrofin ainekset (Libera 14.03.2019)

Kyseinen virasto mitä luultavimmin tulee lapioimaan rahaa kohteisiin, joihin rahaa ei kannata lapioida, mutta eräs ehdotus minulla olisi Vakelle:

Vake voisi rahoittaa jokaisen julkisen IT-hankkeen niin, että ne speksataan valtakunnallisiksi, ja jokaiselle hankkeelle avataan oma "holvi", jonne talletetaan sopiva summa rahaa. Jos avoimen lähdekoodin konsortio saa toteutettua halutun & käyttöön hyväksytyn järjestelmän, holvi avataan ja rahasumma jaetaan kaikkien projektiin osallistuneiden kesken.

Esim. Apotin tapauksessa Vake olisi voinut laittaa "apottiholviin" vaikka 50 miljoonaa, ja projekti olisi silti toteutuessaan ollut halpa verrattuna nykyiseen eeppiseen toilailuun. Jos ehdotukseni tuntuu utopialta, niin vertailukohtaa voi hakea Linuxista. 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jota voi äänestää Helsingissä numerolla 71.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Poliisin uusi poliisiasian tietojärjestelmähanke seuraa Apotin jalanjälkiä.

Rahaa palaa, mutta toimivaa ei saada aikaan. Alusta, jolle järjestelmää ohjelmoidaan, on jo nyt vanhentunut, vaikka kokonaisuuden valmistumisesta ei ole vielä hajuakaan ja järjestelmän toimivat osaset ovat kömpelöitä ja erittäin hankalia käyttää. Näin minun on annettu ymmärtää.

Uusi hätäkeskusjärjestelmä Erica on myös mielenkiintoinen kokonaisuus. Siinähän on annettu koneelle päätäntävaltaa ohi ihmispäivystäjän.

Tuntemani sosiaalialan ihmiset valittavat heidän käytössään olevien tietojärjestelmien vaikeaselkoisuutta ja heikkoa käytettävyyttä.

Yhteistä kaikille viranomaisten tietojärjestelmille tuntuu olevan se, että loppukäyttäjää ajatellaan viimeisenä. Ikäänkuin kalliin käyttöjärjestelmän vastineeksi tulisi rakentaa mahdollisimman paljon lisäkilkkeitä, jotta tilaaja tuntisi saavansa maksamilleen miljoonille vastinetta. Näin ollen järjestelmä ei saa olla liian yksinkertainen, ettei asiakkaalle jää sellainen vaikutelma, että nyt on kustu linssiin.

Kaikkien etu kuitenkin olisi työkalujen helppokäyttöisyys.

En tiedä, mitä Virossa on tehty, mutta siellä asiat tuntuvat toimivan, vaikka rahaa on käytetty vain muurto-osa suomalaisiin tietotekniikkahankkeisiin verrattuna.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Potilaat ovat vihaisia, kun lääkäri seurustelee enemmän tietokoneen, kuin potilaan kanssa. Tiedloks, että meiltä ei koskaan kysytä mitään, kun näitä nightamare anteeksi Life Care -järjestelmiä ym. luodaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset