Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Puheenaihe: Työperäinen maahanmuutto on kaikkien etu

Puheenaihe.fi kysyi mielipidettäni maahanmuuttoon, joten kynäilin heille 300 sanaa. Kirjoitukseni SDP:n Jussi Kukkolan ja PS:n Riikka Purran vastaavien kanssa löytyy täältä: 

https://www.puheenaihe.fi/puheenaihe/minkalaista-maahanmuuttopolitiikkaa-suomen-tulisi-harjoittaa/

Alla copy paste samasta tekstistä

***

Henkilöiden vapaa liikkuvuus on osa liberaaliaatetta - kenenkään ei tarvitse jäädä sietämään sortoa, köyhyyttä tai kurjuutta, vaan laukkujen pakkaaminen on ihmisoikeus. Maailmanhistoriasta löytyy valtavasti esimerkkejä maahanmuuton positiivisista vaikutuksista. Esimerkiksi Yhdysvaltojen vahva taloudellinen tilanne nojaa pitkälti maahanmuuttoon, joka hyödyttää sekä vastaanottavaa maata että maahantulijoita korkeamman elintason muodossa. Kansainvälisessä kilpailussa mikään maa ei voi pärjätä vetämällä rajat kiinni, eikä nurkkakuntalaisuus ole toivottava tavoite pitkällä aikavälillä muutenkaan.

Vaikka maahanmuutto on lähtökohtaisesti hyvä asia, Suomessa — ja Euroopassa laajemminkin — kansainvälisten ihmisoikeusopimusten tulkinnassa on sosiaaliturvan osalta menty liian pitkälle. Suomen perustuslakiin kirjattiin vuonna 1999 erittäin huolimattomasti: "Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon." Perustuslakimme siis ylettää avokätisen sosiaaliturvamme myös muihin kuin Suomen kansalaisiin ja periaatteessa vielä laajempana tulkintana kaikkiin maailman ihmisiin riippumatta siitä asuvatko he Suomessa vai eivät.

On selvää, että tilanne on kestämätön. Mitä houkuttelevampi sosiaaliturva on, sitä enemmän sosiaaliturvan perässä tulee muuttajia. Suomen huoltosuhde on eläkejärjestemämme takia muutenkin erittäin heikolla tolalla, eikä Suomella ole varaa heikentää sitä. Siispä maahanmuuton painopistettä pitää siirtää merkittävästi humanitäärisestä työperäiseen. Jokaiselle, joka työllistyy, pitää antaa automaattisesti oleskelulupa, ja kaikki esteet työperäiselle maahanmuutolle pitää poistaa. Tämä pitää sisällään sekä ns. tarveharkinnan poistamisen että työmarkkinoiden vapauttamisen eli yleissitovuudesta luopumisen.

Vastaavasti maahanmuuttajien sosiaaliturvaa tulee heikentää tarjoamaan vain välttämätön toimeentulo ja huolenpito, eli majoitus ja ruoka, aivan kuten perustuslakiimme on kirjattu. Olennaisen tärkeää on myös karkottaa toistuviin tai vakaviin rikoksiin syyllistyneet maahanmuuttajat systemaattisesti ja mahdollisimman nopeasti. Huomionarvoista on, että tämä on myös maahanmuuttajayhdistysten tahtotila — maahanmuuttajat itse ymmärtävät parhaiten, että mädät omenat pilaavat kaikkien maahanmuuttajien maineen.

Työnteko on paras ja mahdollisesti ainoa tapa integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan. Samalla työnteko parantaa Suomen huoltosuhdetta. Tälläkin hetkellä maassa on kymmeniä tuhansia avoimia työpaikkoja, joihin maailmalta löytyy kyllä halukkaita tekijöitä, kunhan ulkomailta työllistäminen tehdään mahdollisimman helpoksi.

***

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jota voi äänestää Helsingissä numerolla 71.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Työpaikkojen määrä ei ole vakio.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Näinpä juuri. Kuten noissa linkittämissäni blogiteksteissä olen kertonut, työpaikkojen määrä on noin puolet väestön määrästä.

Jos Suomeen tulisi 6 miljoonaa maahanmuuttajaa, jotka työllistyisivät, kantasuomalaisia ei enää tarvittaisi tuotannossa. Saisimme "kaikki" "nauttia" työttömyyden mukanaan tuomista sosiaalietuuksista.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Entä työntekijöiden tuominen aloille, joiden palkat ovat jo saturoitu, kuten tarjoiluala, siivousala, alkutuotanto? Eihän näiden alojen palkat voi nousta, jos markkinat floodataan halukkailla työttömillä.

Mielestäni työperäisen maahanmuuton painopiste pitää olla 2500+ e/kk tasoisissa tehtävissä, joissa on vielä varaa saturoida markkinoita ja polkea palkkoja, aiheuttamatta merkittävää osa-aikaistumista, kausityöttömyyttä ja lopulta täystyöttömyyttä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

En näkisi että keskusjohtoisesti voidaan ohjata minne aloille on tulijoita, vaan tulijoita olisi luonnollisesti niille aloille joissa tekijöistä on pulaa, ts. avoimia työpaikkoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Työperäinen maahanmuuttaja minimipalkka-alalla muuttuu nopeasti sosiaaliturvalla eläväksi maahanmuuttajaksi jos mitään sääntöjä ei tämän estämiseksi aseteta. Työnantajalla pitäisi olla ainakin 10 vuoden vastuu joko työsuhteen jatkumisesta tai työntekijän palautuksesta kotimaahan.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Oleskelulupa olisi tietysti niin pitkään voimassa kun työsopimukset jatkuvat.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Meillä on työperäistä maahanmuuttoa EU alueelta ja avoin vapaa liikkuminen Eu:n sisällä.

Toisekseen huippuosaajat Eu ja Eta alueiden ulkopuolelta pääsee melko pienellä paperisodalla ja nopeasti Suomalaisen yrityksen palvelukseen.

Suomi ei ole Usa ja kieltä(englanti) osaa melkein kaikki maailmassa, mutta Suomea ei. Työmarkkinatkin ovat huomattavasti vapaammat ja joustavammat.

Ihmisiä on aina muuttanut maailmassa työnperässä, opiskelun tai avioliiton vuoksi. Nykyaikaa ei voida rinnastaa entisaikoihin, varsinkaan työperässä muuttoa, koska läntisen sivilisaation teollistuminen ja vaurastuminen pysähtyi 1980 luvulle. Vanhan kliseen mukaan: Tämä on jo valmis maailma.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Työperäisessä maahanmuutossa ei ole mitään ongelmaa, jos pidetään jollain keinolla huolta, että palkkataso ja työehdot pidetään myös tulijoilla yhdessä sovitulla TES tasolla.... TES tason määrittää työntekijä- sekä työnantajapuoli yhdessä.

Ei aleta dumppaamaan palkkoja/työehtoja tulijoiden avulla, joka johtaa yleiseen tason laskuun myös kantaväestöllä.
Mutten meillä ei kohta ole kuin pelkkiä köyhiä duunareita.

Jos tänne otetaan täysin alipalkattuja maahanmuuttajia, joilla ei ole ole edes teoriassa mahdollisuutta elää palkallaan, niin eihän siinä ole mitään järkeä että maahan tuodaan ulokomailta väkeä firmojen "orjiksi", joiden ylläpito maksetaan varovaroista.

Jos asia hoidetaan tuolla tavoin, niin tuskin monikaan on sitä vastaan.

Jos TES tasosta ei välitetä, niin on täysin selvää että löytyy iso määrä firmoja jotka paskat välittää maahanmuuttajien oloista vaan käyttävät alipalkattua "orjatyötä" jolla saadaan työn hintaa laskettua.

Tämä johtaa siihen, että nämä firmat saavat ylivoimaista kilpailuetua markkinoilla hyvin toimiviin firmoihin nähden, joten heidänkin on pakko lähteä tuohon kilpajuoksuun mukaan.
Tämän takia jos työperäistä maahanmuuttoa lisätään politiikan avulla, niin entistä tärkeämpää, että pidetään yllä yleissitovuutta jossain muodossa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Tämän takia jos työperäistä maahanmuuttoa lisätään politiikan avulla, niin entistä tärkeämpää, että pidetään yllä yleissitovuutta jossain muodossa."

Minimiehdot tulee tietysti kirjata lakiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset