Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Seitseminen, Riuttaskorpi ja Helvetinjärvi yhteen?

  • Punaiset yhteen keltaisen kautta.
    Punaiset yhteen keltaisen kautta.

Hesari on kiitettävästi käsitellyt eduskunnan ulkopuolisia puolueita tänään:

Rajat kiinni ja radikaaleja toimia ilmaston­muutoksen pysäyttämiseksi: Katso, millaisia vaihtoehtoja löytyy politiikan laitamilta & Kahdeksan erilaista maailman­kuvaa: eduskuntaan pyrkivät pien­puolueet esittelivät linjauksiaan HS:n tentissä (HS 4.4.2019)

Erityisesti jälkimmäisestä kiitokset, sillä Hesari ei aikaisemmin ole pienpuoluetenttejä järjestänyt. Eräs mainitsemisen arvoinen meitä käsittelevä kohta on:

"Suojelualueiden määrää etenkin Etelä-Suomessa pitää Liberaalipuolueen mukaan lisätä."

Myönnän etten ole kummoinen erämies (vaikka puolikas Karhunkierros onkin plakkarissa), mutta tässä asiassa itseäni viisaammat puolueen jäsenet ovat minua valistaneet: ongelma on siinä, että luonnonsuojelualueet Suomessa ovat kovin pirstaleisia, ja siksi kasviston ja eläimistön näkökulmasta kovin pieniä:

"Ilmastonmuutos pakottaa lajit joko sopeutumaan muuttuvaan ympäristöön tai siirtymään uusille alueille. Suojelualueiden tulee olla entistä laajempia ja kytkeytyä paremmin toisiinsa, jotta lajit pääsevät levittäytymään uusille alueille. Suuremmat populaatiokoot ylläpitävät lajien geneettistä monimuotoisuutta, mikä luo paremmat edellytykset sopeutua ympäristömuutoksiin" (Ympäristötiedon foorumi, 20.9.2018)

Paras tapa aloittaa tämä ongelman ratkominen on yhdistämällä Seitsemisen, Riuttaskorven virkistysmetsän ja Helvetinjärven kansallispuiston yhdeksi suureksi kansallispuistoksi (Anne Niittylahti, 2013). Niiden välissä on pääosin valtion maata, ja lopputulos olisi yli 10 000 hehtaarin (100 km^2) kokoinen luonnonsuojelualue.

Tästä on sitten hyvä edetä yhdistäen pienempiä luonnonpuistoja suuremmiksi. Sitä mukaa kun vähennämme alueellisia tulonsiirtoja, sitä enemmän soveliasta maata tähän tarkoitukseen irtoaa.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu,  jota voi äänestää Helsingissä numerolla 71.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Riuttaskorvi --> Riuttaskorpi

> Sitä mukaa kun vähennämme alueellisia tulonsiirtoja, sitä enemmän soveliasta maata tähän tarkoitukseen irtoaa.

Kannatan kyllä luonnnonsuojelua, mutta en sitä, että sen makasisivat syrjäseutujen asukkaat. Oliko lauseesi ajatus mahdollissti se, että sitä mukaa, kun liberaalipuolueen politiikka tekee alueita asuinkelvottomiksi, ne voi julistaa kansallispuistoiksi? :-)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Typo korjattu, kiitos.

Ajatus on kuvaamasi suuntainen, mutta korvaisin "asuinkelvottoman" "autiolla"- sitä mukaa kun muuttoliike tyhjentää alueita (liberaalipuolueen politiikalla tai ilman), niitä voi suojella. Tämähän on ns. ilmainen lounas, eli maksumieheksi ei joudu kukaan.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Oletan että noiden luonnonsuojelualueiden välillä on paljon yksityisessäkin omistuksessa olevia alueta. Pakkolunastetaanko metsänomistajien metsät? Entä lunastetaanko ne täydellä hinnalla? Entä asunnot ja pellot? Lunastetaanko ne nykyisellä käyvällä hinnalla, vai odotellaanko, että niiden arvo putoaa liberaalipuolueen autioittamispolitiikan seurauksena? Minusta tuntuu, että tästä lberaalipuolueen suunnitelmasta syrjäseutujen asukkaat joutuvat maksamaan aika kovan hinnan. Pääsevät siis maksumiehiksi (ja pääsevät eroon kedistaanikin), ja kaupunkilaiset saavat ilmaisen lounaan.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #3

Huomaa että esimerkkini luonnonpuistot voisi yhdistää pelkästään valtion maita pitkin - yhtään maata ei tarvitse pakkolunastaa.

Vastaavia esimerkkejä on muuallakin, mutta jos välttämättä haluat vastauksen kysymykseesi, niin olen sitä mieltä, että pakkolunastuksen pitää tapahtua aina käypään hintaan.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #5

Maanomistusolot näyttävät noilla välialueilla aika rikkonaisilta (https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/). Ehkä joku on tehnyt harjoitustyön ja löytänyt alueelta sellaisia valtion metsäkappaleita, jotka sitoisivat alueet yhteen. En kyllä sellasta ilmeistä polkua heti havainnut. Todennäköusesti nuo valtion maat eivät olisi mitään aarnimetsää, vaan paljolti normaalia talousmetsää. Jos ovat, niin kuukkelin leviämisreittien kasvua pitäisi varmaankin odotella muutama vuosikymmen.

> Vastaavia esimerkkejä on muuallakin

Sipoonkorpi ja Nuuksio?

Hyvä että kannatat täyden hinnan maksamista pakkolunastuksissa. Toivottavasti liberaalipuolue aikoo korvata autioittamisohjelmansa aiheuttaman (asuntojen, yritysten, pellon) arvonlaskun täysimääräisesti politiikan kohteeksi valitsemilleen seuduille.

Pakkolunastukset ovat aina ikävä asia. Omasta kodista ja kotimetsästä on nimittäin ikävä luopua. Mieliuummin vaikka pakkorauhoitus sopivalla valtion maksamalla vuokralla.

Jos liberaalipuolue aikoo saada kannatusta muualla kuin keskuskaupungeissa, ehdottaisin pakkolunastamisten ja erityisesti tarkoituksellisen autioittamisolitiikan laittamista uudelleenharkintaan. Luonnonsuojelu on ok, kuten jo totesin, mutta nuo muut mielipiteen tuntuvat täysin perusteettomilta, ja tarkoituksellinen autioittaminen kohtuuttomaltakin.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Juuri näin!

Jos luontoa halutaan suojella, sitä voisi ihan ostaakin laajoja alueita, ja suojella ne. Perustuen budjetin kaikkeen muuhun tuhlailuun, ja metsän hintaan, niin asia ei ole ollenkaan mahdotonta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset