Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

75% työllisyysastetavoite on yleislakon takana

  • Liberaalipuolue erottautuu edukseen.
    Liberaalipuolue erottautuu edukseen.
  • Ruotsissa tavoite on saavutettu jo kauan sitten.
    Ruotsissa tavoite on saavutettu jo kauan sitten.

Työllisyyden nousun tulokset kyllä maistuisivat, mutta keinot puuttuvat yhä (HS 5.4.2019) on tärkeä pääkirjoitus:

"Työllisyyden parantaminen on seuraavan hallituksen talousohjelman ytimessä. Puolueet ovat hyvin yksimielisiä myös siitä, että työllisyysaste pitäisi ensi hallituskaudella nostaa 75 prosenttiin, kun tämän kauden tavoite 72 prosentista ei osoittautunutkaan epärealistiseksi.

...

Nousua pitäisi vahvistaa kotimaisilla keinoilla, mutta ne eivät ole helppoja. Yksittäiset muutokset voivat lisätä työllisten määrää tuhansilla, kun tavoite saavutettaisiin vasta kymmenillätuhansilla."

Koska jokainen työmarkkinoita käsittelevä muutos on tässä maassa alisteinen työmarkkinajärjestöjen hyväksynnälle, jokaisesta pienestäkin muutoksesta pitää ensin neuvotella vuosia ja antaa tavalla tai toisella siimaa. Tämän takia on selvää että 75% tavoite on lähes mahdoton saavuttaa seuraavan hallituskauden aikana.

Siispä ehdotan, että seuraavaan hallitusohjelmaan kirjataan 75% työllisyystavoitteen lisäksi: "Työmarkkinoita koskeva päätösvalta palautettava työmarkkinajärjestöiltä eduskunnalle."

Asiaa kysyttiin myös Helsingin Sanomien vaalikoneessa (kuvaliite), ja Liberaalipuolueen kanta asiaan on selvä.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jota voi äänestää Helsingissä numerolla 71.

PS. työttömien kiusaaminen on ainoa uudistus jonka työmarkkinajärjestöt sallivat, tästä syystä aktiivimallikin toteutettiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Annetaan työnantajille ja työntekijöille mahdollisuus puolivuosittain valita mieleisensä yksi uudistus Ruotsin järjestelmästä.Kumpi luovuttaa ensin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset