Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Sananvapaus on itseisarvo

Kirjoitin hiljan eräästä huumorin ammattilaisesta: Keijo Kaarisade osaa mielipidekirjoittamisen jalon taidon (AA 13.03.2019). Ikäväkseni havaitsin että hänen twitter tilinsä on sittemmin suljettu, ja eilen hän julkaisi asiaa selventävän blogikirjoituksen Keijo Kaarisateen tekijän viesti Suomen kansalle vaalien alla. Twitter on yksityinen palvelu, ja voi sulkea tilejä oman harkintansa mukaan ilmiantojen perusteella, kuten tälläkin kertaa on todennäköisesti käynyt.

Tämä episodi kuitenkin kiinnitti huomioni valtioneuvoston kanslian Informaatiovaikuttamiseen vastaaminen - Opas viestijöille julkaisuun, joka on leipätyönikin puolesta ihan mielenkiintoinen luettava. Ote tiivistelmästä:

"Tässä oppaassa informaatiovaikuttamisella tarkoitetaan toimintaa, jolla pyritään järjestelmällisesti vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen, ihmisten käyttäytymiseen ja päätöksentekijöihin sekä sitä kautta yhteiskunnan toimintakykyyn. Vaikuttamisen keinoja ovat esimerkiksi väärien tai harhaanjohtavien tietojen levittäminen ja painostaminen sekä sinänsä oikean tiedon tarkoitushakuinen käyttö. Kyse on strategisesta toiminnasta, jonka tavoitteena on saada kohde tekemään itselleen haitallisia päätöksiä ja toimimaan omaa etuaan vastaan.

Tämän määritelmän mukaan informaatiovaikuttaminen on haitallista viestintää, jonka takana voivat olla valtiollinen toimija, ei-valtiollinen toimija, joka voi toimia myös tietoisesti tai tiedostamattaan jonkin valtion lukuun, yksilöt, erilaiset organisaatiot, järjestöt tai yhteenliittymät, mutta myös muut toimijat."

Ylläoleva määritelmä sopii lobbaamiseen kuin nappi silmään. Kuten tiedämme:

675 miljoonan euron koneisto – Suomi on maailman lobatuin maa (SK 24.4.2015), ja mm. Anders Blom on yrittänyt kitkeä ilmiötä Suomesta tuomalla sen julkisuuteen: Anders Blom väitöskirjassaan: "Suomen järjestelmä on rakenteellisesti korruptiivinen" (KL 8.3.2018).

Opas kuitenkin osaa kertoa, että:

"PR, markkinointi, diplomatia, mielipidejournalismi ja lobbaus ovat esimerkkejä hyväksytyistä keinoista, joilla erilaiset organisaatiot pyrkivät vaikuttamaan ihmisten mielipiteisiin ja käyttäytymiseen. Informaatiovaikuttaminen jäljittelee näitä tekniikoita."

Informaatiovaikuttamisessa ei siis pohjimmiltaan ole kyse siitä mitä tehdään, vaan siitä kuka sen tekee. Olen sitä mieltä, että vieraiden valtioden toteuttama informaatiovaikuttaminen on todellinen uhka, ja siihen pitää valmistautua. Tähän opas on itseasiassa ihan kuranttia tavaraa.

En kuitenkaan hyväksy sitä, että virallisen totuuden kotimaiset kyseenalaistajat (anonyymit tai ei) menevät pesuveden mukana, sillä kuulun heihin itsekin - sananvapaus on itseisarvo. Mitä lobbaukseen tulee, niin valtioneuvoston kanslia voisi tehdä siitäkin oppaan, ja ehkä vihdoin sen lobbarirekisterinkin.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa Helsingissä numerolla 71.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Sananvapauden rajoittaminen näin vaalien alla ei ainakaan lisää uskottavuutta vapaisiin vaaleihin...

Miten ehdokkaat erottuvat toisistaan jos vain yksi totuus on sallittu?

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

"Vaikuttamisen keinoja ovat esimerkiksi väärien tai harhaanjohtavien tietojen levittäminen ja painostaminen sekä sinänsä oikean tiedon tarkoitushakuinen käyttö."

Eli faktojen kertominenkin on pahasta, jos faktat eivät ole mieleisiä.

"PR, markkinointi, diplomatia, mielipidejournalismi ja lobbaus ovat esimerkkejä hyväksytyistä keinoista, joilla erilaiset organisaatiot pyrkivät vaikuttamaan ihmisten mielipiteisiin ja käyttäytymiseen."

Mielipidejournalismi on Ok... siis jos mielipide on oikea.

Ei hyvää päivää mihin suuntaan ollaan menossa.
Toisaalta, eihän suomen ja pohjois-korean välissä ole kuin yksi valtio.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Itse tulkitsisin tuon oikean tiedon tarkoitushakuinen käyttö hieman toisin. esimerkiksi on kuuluisa sanonta valhe, emävalhe, tilasto.. Eli erilaisilla rajauksilla ja jättämällä suuri osa tiedoista kertomatta kertoa faktoista unohtaen vaikkapa vaikuttavat tekijät.

Voisi vaikka kertoa uutisen, jonka mukaan on teetetty kysely, jonka mukaan 70% kannattaa Vasemmistoa. Kysely tehtiin ja sinällään näin on. Tosin kyseltiinkin vain kymmeneltä henkilöltä Vasermmiston puoluetoimiston lähellä. Täm,ä jätetään kertomatta ja luodaan kuvaa merkittävästä gallupista. Tämä kuvitteellisena kärjistettynä esimerkkinä.

Tai sitten tehdään graafi kuinka juuri ennen ansiosidonnaisen loppua näkyy suuri piikki työllistymisessä. Tämä meni läpi mediassa kuin häkä kyseenalaistamatta. Lopulta kuitenkin selvisi, että suhteellisen veratilun kautta tehty erikoinen graafi ja sen piikki konkreettisesti tarkoitti sitä, että tuolla viikolla tyällistyikin kokonaiset 0,4% työttömistä.

https://twitter.com/uusisuomi/status/1058629568406...

Näennäisillä faktoilla jättämällä asioita kertomatta voidaan luoda keinotekoisesti mielikuva jostain.

Näin minä asian tulkitsen.En faktojen mieluisuuden kannalta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

6. Miehet tienaavat 600 euroa enemmän kuussa

Palkkaerot sukupuolten välillä ovat yhä selkeitä. Vuonna 2017 Tilastokeskus laski naisen euron olevan 84 senttiä miehen eurosta.

Vuonna 2016 naiset saivat palkkaa keskimäärin 3 0 75 euroa kuukaudessa. Samaan aikaan miehille maksettiin kuukauden työstä keskimäärin 3 675 euroa.

Naiset tekivät kotitöitä keskimäärin 3 tuntia 41 minuuttia vuorokaudessa. Miehillä vastaava aika oli 2 tuntia 33 minuuttia.

Tämä yllä oleva on yleltä. Voisi kuvitella, että tällaiseen uutiseen sopisi paremmin lisäksi, että miehet tekivät enemmän työtunteja vuodessa. Viimeksi katsoessani taisi olla noin 200 tuntia. Valinnanvapauskin voisi liittyä tähän. Paremmin koulutetut naistehan valitsevat tietoisesti alansa. Tähän voisi liittyä enemmän, että lähes kaikki työtapaturmissa kuolleet tai vakavasti loukkaantuneet ovat miehiä ja muitakin juttuja, mutta yle oli valinnut tuon kotityö ryydittämään tosiasioita. Liittykö kotityöt töistä maksettuihin ansioihin mitenkään.

Täydellistä propagandaa. Faktoja oikein yhdistettynä ja saadaan asiat näyttämään miltä halutaan. Yle on siis tällainen "mielipide"vaikuttaja. Mutta se sitä kivaa vaikuttamista ja eliitille sopivaa.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#6

Tuo varmaan halutaankin tulkittavan noin kuten kuvasit.... ja hyvin myytynä se jopa kansan piireissä saatetaan ostaakin.

Mutta tuo antaakin mahdollisuuden alkaa tulkita "pykälää"
Mihin se raja vedetään mikä on tarkoitushakuista faktojen esille tuontia?
Missä faktoissa se tarkoitushakuisuus sallitaan ja missä ei?

Otanpa minäkin esimerkin.

Ei ole varmaan valtiovallan mielestä tarkoitushakuista faktojen kertomista vedota tilastotietoon, jossa tunnin työ viikossa saa tekijän siirtymään työllisyys tilastoon.

On todennäköisesti tarkoitushakuista kertoa tilastotietoa siitä kuinka suurella prosentilla maahanmuuttajat raiskaavat, koska enemmistö kuitenkaan ei raiskaa.

Kuka päättää missä kohtaa tilasto muuttuu emävalheeksi ja missä vaiheessa sen "emävalheen" kertominen muuttuu tarkoitushakuiseksi?

Tässä ollaan avaamassa sellaista lipasta, joka pienin pykälien kiristyksin saa meidän sananvapauden siiirtymään menneeseen aikamuotoon.

Ja taas vuosien päästä kysellään:
Missä kohtaa maaailma meni tällaiseksi?
Vastaus:
Jokaisella pienellä pykälän kiristyksellä poistaa sananvapaus, jonka kansa hyväksyi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Liberaaleissa on paljon hyvää. Eniten ehkä pidän sananvapauden puolustamisesta.
Lähes kaikki muut puolueet nykymuodin mukana haluavat 1984 tyylisiä vihapuhelakeja (mitä ovatkaan.. suurin osa kannattajistakaan ei tiedä.. eivätkä takuulla ymmärrä että ne voivat joskus vielä kääntyä heitä itseään vastaan). Piraattejen, teidän puolueen ja persujen lisäksi vastavoimaa tuohon hulluuteen ei oikein löydy.

+++++
Sitä en täysin tiedä mikä on niin suuri ero piraatteihin ettette voisi olla samaa porukkaa.
Pahoin pelkään että voitte olla ok porukka, mutta sellainen joka ei koskaan pääse läpi ja vaikuttamaan.

Mutta onnea ja menestystä kuitenkin näihinkin vaaleihin. Olen ollut joskus väärässä eli ehkä saattekin joskus paikan.... etkä olisi luultavasti täysin katastrofaalinen kansanedustaja (tuo lienee lähimmäksi kehua mihin luonteellani nyt kykenen).

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Sananvapaus on välinearvo, jolla pyritään saavuttamaan, vaikkapa demokratia.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Näinkin asian voi nähdä, mutta päämääriä on muitakin kuin demokratia (joka ei itsessään ole itseisarvo).

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Välinearvoilla käsitän asioita, jotka ovat arvokkaita siksi, että niillä voidaan hankkia tärkeinä pidettäviä asioita. Demokratia saavutettunakin on välinearvo. Itseisarvot ovat asioita, joita pidetään arvokkaina, vaikka niistä ei olisi mitään hyötyä. Onnellinen ihmiselämä on itseisarvo, mutta onko sitä elämä tuskallisesti vakavasti sairaana olevan elämä?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #11

Mielestäni tuskallisesti kärsivän elämä ei ole itseisarvo - subjektiivinen näkemys itseisarvoista on mielestäni mainio tapa ymmärtää ihmisiä, ja mielenkiintoisen vaalikoneen saisi pyytämällä ehdokkaita valitsemaan mitkä asiat ovat heillä itseisarvoja.

Out of curiosity, mitkä olisivat sinun vastauksesi?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kaarisateen asiasta laitan nyt pääosin saman kommentin kuin Paalijärven blogissa:

Keijo Kaarisade voinee jatkaa toimintaansa nimeämällä itsensä vaikka vihapuhesheriffiksi tai -valvojaksi sekä poistamalla tunnukset sekä kuvan, jonka pohjalta on mahdollista sekoittaa hänet viralliseen poliisiin.

Tämän ei kuvittelisi olevan toiminnnan ja levittämänsä viestin kannalta ongelma varsinkin, kun saadun lisäjulkisuuden myötä halukkaat ja entiset seuraajat löytänevät tuonkin helposti.

Muutama vuosi sitten oli keskustelua kylteistä liittyen koiran kytkemiseen kiinni, joita pystyi printtaamaan netistä. Kyltissä oli omin luvin käytetty poliisin tunnusta eli tuota miekkaa. Poliis teki asiasta jopa esitutkinnan, mutta päätti ettei ole tarkoituksenmukaist alähteä asiaa liiemmin penkomaan, kun Lemin kunta poisti nuo.

https://esaimaa.fi/uutiset/lahella/1dc52027-9848-4...

Mielestäni sekaannuksen vaara on olemassa. Asiaa tuntematon ei oikein voi olla varma siitä, koittaako tässä joku leikkiä poliisia hieman logoa muuttamalla vai haluaako poliisi olla leikkisä. Lisäksi vaikkapa kännyn näytöltä jo ikänäön vaivaama meikäläinen ei ainakaan välttämättä huomaa yksityiskohtia. Poliisikin on aktiivinen somessa ja siksikin sekaannus voi syntyä, on eri asia vaikkapa sketsiohjelmassa tehdä näin, jolloin konteksti automaattisesti sijoittaa tekemisen fiktion ja parodian puolelle.

Näin ollen itse ehdottaisin herralle toiminnan jatkamista, mutta poistaen sekaannuksen mahdollisuus ehdottamallani tavalla. Stetson päähän ja tähti rintaan vaan.

Mainehan tosin kohoaa paremmin, kun tästä muutama viikko kohistaan tähän tapaan ratkaisun sijaan. Uhriutuminen rules.

Kyse ei ole siitä ymmärtääkö joku vitsin vaan siitä, että on mahdollista jonkun ottaa tämän vihapuhepoliisin viesti poliisin kantana. Siksi poliisin kaltaisilla viranomaisilla on suurempi suoja kuin muilla tahoilla.

Tämän vuoksi on esim seuraavia rajoituksia esim puvun käytöstä:
"Poliisin virkavaatteista ja niiden käytöstä säädetään tarkasti poliisilaissa (872/2011). Poliisin virkavaatteita saavat käyttää ainoastaan poliisimiehet sekä poliisissa työskentelevät ylivartijat ja vartijat. Virkavaatteiden käyttö on säädelty tarkasti, koska virkavaatteet ovat tärkeä keino tunnistaa, milloin tekemisissä poliisin kanssa. Tästä syystä niiden käyttöä myös valvotaan tarkasti. Poliisin virkapuvun oikeudeton käyttö sekä lainvastainen esiintyminen poliisina ovat kriminalisoituja tekoja"

Twitterissä taas on kuvattu säännöt sekaannusten välttämiseksi, joiden mukaan toimitaan. Löytyvät sieltä, esim parodiatilit ovat sallittu kunhan pidetään sääntöjen vaatimalla tavalla huolta siitä, että sen tunnistaa varmasti sellaiseksi. Nyt näin ei ilmeisesti olla toimittu.

Tarkkaan ottaen myöskään kaupallisten firmojen tavaramerkkejä ei voi miten tahansa käyttää. Et voi noin vaan esim luoda IKEA:n kupeeseen IKEÄ-tuotemerkkiä sanakaltaisilla tuotteilla. Pari pistettä tehda A:sta Ä ei riitä vaan oikeuskeikka on todennäköisesti edessä.

Tässäkin tapauksessa on myös tavallaan kyse myös poliisin "tavaramerkin" väärästä käytöstä. Kyseessä ei ole mielestäni niinkään sananvapauskysymys vaan mahdollinen sekaannus poliisin viralliseen toimintaan somessa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Keijo Kaarisade voinee jatkaa toimintaansa nimeämällä itsensä vaikka vihapuhesheriffiksi tai -valvojaksi sekä poistamalla tunnukset
sekä kuvan, jonka pohjalta on mahdollista sekoittaa hänet viralliseen poliisiin."

Virkavaltaan sekoittaminen on yksi mahdollinen syy Twitter tilin sulkemiseen, olet oikeassa.

Ja syy on ihan validi (poliisina esiintyminen on rikos), joskin rajanvetokysymys tietysti.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mikäli Kaarisade olisi syyllistynyt rikokseen. Siis tuo tunnusmerkistö täyttynyt tuon poliisina esiintymisen osalta, niin eiköhän tuosta olisi jo aikaa sitten syyte nostettu. Ilmeisesti näin ei ollut, niin kyseessä on jotain muuta. Erilaisten toimettomien "aktivistien" ei tykkää touhut. Huonompi juttu, jos taustalla on viranomaisten toiminta. Silloinhan se kertoisi todella vakavasta puuttumisesta sananvapauteen.
Aika monethan haksahtivat luulemaan kaarisateen puheita oikeaksi kivapuheeksi ja tykkäsivät, joten varmaan ärsyttää. Puheenvuorolaisten juttuja lukiessa huomaa kyllä, että suurin osa on valmis hyväksymään mitä tahansa oman kuplansa puolelta. Samat asiat tuomitaan toiselta puolelta tulleina. Ei sillä ilmiöllä näytä olevan älyn tai perusteluiden kanssa mitään tekemistä.
Sananvapaus ei selvästikään ole itseisarvo. Se on vain suhteellista riippuen monista käänteistä. Toisinaan saa sanoa enemmän ja toisinaan vähemmän. Eriasioissa vapaus on myös erilainen. Onhan meillä tästä esimerkkejä toisen maailmansodankin jälkeen jo. Neuvostoliiton paikan vain on ottanut muut asiat, josta ei kauheasti kriittistä puhetta hyväksytä. Näitä asioita on enemmän, kuin ennen. Maahanmuutto, eu, monikulttuurisuus, feminismi, tasa-arvokeskustelu jne..

Länsimainen sananvapaus näyttää olevan aika heppoista tavaraa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

#7

Mitä virkatehtävää Kaarisade väitti suorittavansa? Äläkä vain väitä, että vihapuhepoliisin virkatehtävää, sellaista kun ei ole. Ei tässä ole virkavallan anastuksesta kyse, kannattaa lukea tunnusmerkistö.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ei tuo Keijo Kaarisade toiminnallaan kyllä rikoslakia rikkonut.

Virkavallan anastukseksi katsotaan tilanne, jossa henkilö toista erehdyttääkseen ryhtyy ilman lakiin perustuvaa oikeutta toimeen, jonka vain julkista valtaa käyttävä toimivaltainen viranomainen saa tehdä; taikka muuten esiintyy virkatehtävässä olevana julkista valtaa käyttävänä virkamiehenä.

Eihän tuo tunnusmerkistö millään täyty: eiKaarisade ole ryhtynyt mihinkään viranomaistoimeen eikä esiintynyt virkatehtävässä olevana virkamiehenä. Saa harjoittaa melkoista akrobatiaa, jos saa tunnusmerkistön sopimaan. Sitäpaitsi: missä syyte?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Itse en ole väittänyt, että olisi tehty rikollista toimintaa vaan sekaannuksen mahdollisuus on olemassa ja ko tili on rikkonut twitterin sääntöjä. Twitter kertoo säännöissään mm seuraavaa (ei valitettavasti suomeksi):

Impersonation policy

Impersonation is a violation of the Twitter Rules. Twitter accounts that pose as another person, brand, or organization in a confusing or deceptive manner may be permanently suspended under Twitter’s impersonation policy.
What is not an impersonation policy violation?

Accounts with similar usernames or that are similar in appearance (e.g., the same profile image) are not automatically in violation of the impersonation policy. In order to violate our impersonation policy, the account must portray another entity in a misleading or deceptive manner.

An account will not be removed if:

-The user shares your name but has no other commonalities, or
- The profile clearly states it is not affiliated with or connected to any similarly-named individuals or brands.

Twitter users are allowed to create parody, newsfeed, commentary, or fan accounts. Please refer to Twitter’s parody, newsfeed, commentary, and fan account policy for more information about these types of accounts.

Tarkemmin näistä kerrotaan vielä:

Requirements for parody, newsfeed, commentary, and fan accounts

Here are the requirements for marking your account. All requirements must be met in order to comply with the Policy.

- Bio: The bio should clearly indicate that the user is not affiliated with the subject of the account. Non-affiliation can be indicated by incorporating, for example, words such as (but not limited to) "parody," "fake," "fan," or "commentary.” Non-affiliation should be stated in a way that can be understood by the intended audience.

- Account name: The account name (note: this is separate from the username, or @handle) should clearly indicate that the user is not affiliated with the subject of the account. Non-affiliation can be indicated by incorporating, for example, words such as (but not limited to) "parody," "fake," "fan," or "commentary.” Non-affiliation should be stated in a way that can be understood by the intended audience.

Please note that your account must be fully compliant with the Twitter Rules and Terms of Service in addition to meeting these requirements.

Minun on mahdoton sanoa tilin kadottua ollaanko täytetty nämä ehdot.

Ilmeisesti ei, kun tili poistettiin. Tai sitten kyse on suuresta salaliitosta?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

En tuntenut noita Twitterin sääntöjä. Tuskinpa tässä salaliitosta on kysymys, mutta minusta jopa sekaannuksen vaara on olematon. Toisaalta, en vielä 62-vuotiaana tarvitse lukulaseja.

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Hassuinta tässä on se, että nimeltä mainitsematta mieleen tulee yksi ja miksei useampiakin suomalaisia poliittisia toimijoita jotka juurikin harrastavat hyvin tehokkaasti selektiivistä "tosiasioiden" käyttöä jotta ihmiset tekisivät "oikeita" valintoja ja ovat varmasti aivan täpinöissään siitä potentiaalista että kaikki erimieliset saataisiin leimattua "informaatiovaikuttajiksi".

Asioista pitäisi kuitenkin pystyä keskustelemaan asioina eikä siten että joudutaan ensin tappelemaan siitä että kuka on haitallinen informaatiovaikuttaja ja kuka ei.

Miksiköhän muuten vanha hyvä termi "propaganda" ei enää kelpaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset