Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Soluasuntojen purkaminen osoittaa asumistuen mielettömyyden

Asunnosta joutuisi maksamaan itse vain 50 euroa, mutta ketään ei kiinnosta – Hoas purkaa yli tuhannen opiskelijan kodit Helsingin seudulta (HS 12.04.2019) - kuten muistamme, opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin 1.8.2017 alkaen, ja tulokset alkavat olla selviä.

Asumistuen mielettömyys kiteytyy kysymykseen "Jos saisit asua solussa 50 eurolla tai yksiössä 80 eurolla, kumman valitsisit?" Laskutaitoiset opiskelijat valitsevat joukoittain jälkimmäisen, ja solujen jäädessä tyhjilleen paljastuu, että tyhjiä asuntoja on vaikka kuinka.

Nämä eivät kuitenkaan kelpaa, sillä vuokrassa säästäminen ei kannata - jos asumistuen saaja muuttaa halvempaan vuokralle, jokaista vuokrassa säästettyä euroa kohden hän näkee vain 20 senttiä kukkarossaan.

Asumistuki on haitallisin tukimuoto, sillä asumiseen korvamerkitty tuki nostaa yleistä vuokratasoa myös niiden osalta jotka eivät sitä saa. Tämä kahden miljardin vuosittainen tulonsiirto veronmaksajilta vuokranantajille pitäisi välittömästi siirtää valtiolta kuntien harteille, ja ajaa muutaman vuoden siirtymäkauden jälkeen alas. 

Samalla on syytä siirtyä perustuloon - siinä jokainen asumisessa säästetty euro putoaa omaan kukkaroon, jolloin olemassa oleva asuntokanta käytetään mahdollisimman hyvin.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jota voi äänestää 2019 eduskuntavaaleissa Helsingissä numerolla 71.

PS. Asia on kirjattu myös Liberaalipuolueen puolueohjelmaan näin:

"Asumistukijärjestelmästä on nykyisessä laajuudessaan tullut kansantaloudellisesti kestämätön. Asumisen hinta pysyy korkealla järjestelmän keinotekoisen vuokrasääntelyn avulla, ja suurimpia järjestelmästä hyötyjiä ovat vuokranantajat.

Koko asumistukijärjestelmä on uusittava vähentämällä asumiseen korvamerkittyä tukea ja välivaiheen jälkeen korvattava sosiaaliturvatilillä tai perustulolla. Mahdollinen harkinnanvarainen osa on siirrettävä kuntien vastuulle.""

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tämä on eräs kohta, jonka vuoksi toivoisin kansalaispalkan tjsp. kokeilua vielä enemmän. Jos ei olisi asumistukea, niin johan kimppakämppäasuminenkin kiinnostaisi.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Nuo purettaviksi ilmoitetut asunnot ovat 12,5m2 koppeja eli soluasuntoja mutta olisivat vähävaraisille ei-opiskelijoillekin mitä sopivimpia asuntoja kun soluasunnon vuokra on n. 250€/kk. Työmarkkinatuellakin (=n. 520€ netto) voisi asua tuollaisessa ja rahaa jäisi vielä ruokaankin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset