Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kuinka hävitä vaalit - Liike Nytin olisi syytä perustaa puolue

  • 2019 vs 2015, HKI ja Uusimaa
    2019 vs 2015, HKI ja Uusimaa
  • Yhteisiä arvomaailmoja
    Yhteisiä arvomaailmoja

Taulukkolaskentaohjelma on tietotyöläisen lapio, ja nyt vaalisavun hälvettyä päätin kaivaa hieman ojaa. Kuvaliitteessa Helsingin ja Uusimaan vaalitulokset, joiden pohjalta tulosta voi analysoida. 

Kuvajaista katsellessani mieleen palasi kirjoitukseni edellisten eduskuntavaalien jälkeen:

Avoin kirje liberaaleille (AA 28.04.2015)

"Pähkinänkuoressa anti on tämä: pelkillä marginaaliäänillä ei sisään voi päästä, ja jos jokin pienpuolue kahmii marginaaliäänet itselleen kohdentamalla kampanjansa niihin, jäävät kaikki rannalle. 2015 vaaleissa me kaikki halusimme baarin kauneimman naisen, ja siksi jäimme kylmäksi."

Näissä vaaleissa sotakirveet oli haudattu, ja vilpittömästi uskoin, että Liberaalipuolueen, Feministisen puolueen ja Eläinoikeuspuolueen tuella saamme puntattua arvo- ja markkinaliberaalin Petrus Pennasen Helsingistä eduskuntaan.

Toisin kävi, sillä eduskuntapuolueiden pöydiltä putoavia muruja jakamassa oli uusi taho. Näiden vaalien kiistaton eduskunnan ulkopuolinen voittaja on Liike Nyt, sillä ainakin Helsingissä ja Uudellamaalla äänestysaktiivisuuden nousu satoi lähes täysin heidän haaviinsa, ja mukana on varmasti myös ripaus ääniä Kokoomukselta.

Eduskunnan ulkopuolisille puolueille tämä oli kuitenkin Pyrrhoksen voitto, sillä Helsingissäkin ainokainen kansanedustaja jäi parinsadan äänen päähän, Uudellamaalla toinen edustaja kolmensadan.

Suomen puoluekentän uudistamisen kannalta fataali virhe tapahtui 21. huhtikuuta 2018 sillä päätöksellä, että uutta puoluetta ei perusteta, vaan Liike Nyt toimii vaaleissa valitsijayhdistysten kautta. Nämä valitsijayhdistykset eivät voi lain mukaan olla vaaliliitossa puolueiden kanssa, vaan pelkästään keskenään. Näin esimerkiksi arvomaailmoiltaan kohtuullisen yhtenäisen (kuvaliite 2) LIB + PIR + Liike Nyt vaaliliiton muodostamisen esti vaalilaki.

Jatkon kannalta tilanne on erittäin ongelmallinen - vaaliliittoja Liike Nytin kanssa ei vastaisuudessakaan voida muodostaa, ja siksi eduskunnan ulkopuolisten äänet tulisivat jakaantumaan vähintään kahtia. 

In theory myös eduskunnan ulkopuoliset puolueet voisivat asettaa ehdokkaansa valitsijamiesyhdistyksillä yhteisellä listoilla, johon Liike Nytin ehdokkaat kuuluisivat myös, mutta kymmenien valitsijamiesyhdistysten keskinäinen neuvottelu yhteislistasta asettaa omat haasteensa. 

Paras olisi, jos Liike Nyt kerää tarvittavat kannattajakortit ja perustaa normaalin puolueen, sillä mikään ei estä puoluetta toimimasta Liike Nytin visiomalla osallistamisperiaatteella. Hjallis Harkimo vaikuttaa olevan samoilla linjoilla:

https://www.mtv.fi/sarja/huomenta-suomi-33001003008/politiikan-muuttaja-harry-hjallis-harkimo-1079052

"Pakottaaks tää systeemi meiät tekemään meistä puolueen."

On myös tärkeää, että pienpuolueet muistavat vastaisuudessakin yhteiseen hiileen puhaltamisen merkityksen vaaliliittojen muodossa.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jota voi äänestää 2019 eurovaaleissa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ei nuo nyt kovin samanlaisia olleet, sillä Liike nyt näyttäisi ainakin pylväsdiagrammisi mukaan olevan konservatiivinen liike, teidän ja piraattien ollessa liberaaleja. Esimerkiksi kaltaiselleni arvoliberaalille äänestäjälle tuollainen vaaliliitto luultavasti tiputtaisi teidät kokonaan pois. Sinällään kyllä yllätti, että Nyt on noinkin konservatiivinen, kun ovat esiintyneet politiikkaa uusivana voimana.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

RKP:n jälkeen lähin "puolue" aatteellisesti. Aatteellinen sekametelisoppa tietysti, mutta pienpuolueiden vaaliliitot tulevat olemaan tuota pakostakin vastaisuudessa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Varmasti näin on. En kuitenkaan ole erityisen vakuuttunut siitä, että selkeästi toisistaan erottuvat liikkeet voisivat saada merkittävää hyötyä vaaliliitoista, ei ainakaan säännönmukaisesti. Kynnys äänestää pienpuolueita on kohtalaisen korkealla ja se vain nousee jos ääni saattaa mennä vaaliliiton johdosta jollekin aivan toisenlaista ajatusmaailmaa omaavalle kuin alunperin äänestäjä ajatteli.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #3

Uskoisin että vaikutus on samaa suuruusluokkaa kuin vastakkaissuuntainen "ääni hukkaan" pelko - pienpuoluetta, joka ei ole vaaliliitossa, on monien mielestä turha äänestää, sillä läpipääsy on mahdotonta.

Toisaalta, esim. Liike Nytin lista oli arvomaailmaltaan hyvinkin heterogeeninen, eikä se näyttänyt äänestäjiä suuresti haittaavan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Amoksen palkkia tarkastellessa vahvistuu liberaalien ja piraattien melko yhtenäiset näkemykset, vaikkakin liberaaleilta puuttuu tuo piraattien vihervasemmnistopalkki kokonaan. Oikeistoliberalismi näyttäytyy vahvana molemmissa. Näin ulkopuolelta katsoen on muutenkin kovin vaikea tehdä eroa näiden kahden välillä muuta kuin henkilötasolla.

Onko jotain syytä miksi kaksi toisiaan lähellä olevaa pienpuoluetta ei panisi hynttyitä yhteen? Vaaleissa liitto tietenkin ajaa saman asian mutta kampanjointia hajottaa eri tunnusten alla oleminen.

Ja juu, itse pidän edelleen vaaliliittoa täysin vastakkaista arvoja edustavien feministien kanssa isona imagomokana. Jos äänestäisin Helsingissä, se olisi vienyt minun ääneni muualle ja NYT olisi mahdollisesti tarjonnut kanavan äänestää "pienpuoluetta ilman femakoita". En usko olevani ajatuksineni ainoa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

En vastusta hynttyiden laittamista yhteen, joskin kattavat vaaliliitot ajavat samaa asiaa kuten sanoitkin.

Uudellamaalla liittoa FP:n kanssa ei kuitenkaan ollut, ja Liike Nyt harjasi silti pöydän - tärkeää on katsoa mikä on Liike Nytin seuraava liike ja sopeutua siihen.

Käyttäjän Tiia-HenriikkaRantanen kuva
Tiia-Henriikka Rantanen

Hei. Mistä tuo "yhteisiä arvomaailmoja" kuva on tehty? Vaalikoneiden (tai yhden vaalikoneen) vai minkä perusteella? Kiinnostaisi enemmänkin tuo Liikkeen arvomaailma-asia, kun siitä on kuitenkin jonkun verran keskusteltu kampanjoinnin aikana. Liikeessähän idea on se että hyvä ajatus on hyvä, vaikka sen esittäisi kuka tahansa. Pirstaloitunut arvomaailma on sinänsä jopa hyvä, kun idea on kuunnella ihan kaikkia äänestäjiä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Twitterissä tuo kuva kiersi, mutta lähdettä en muista.

Sinänsä laajalla arvomaailmalla on hyötynsä esim. vaalikoneissa. Ongelma syntyy tosiaan siitä, jos se on polarisoitunut, kuten FP vs PIR tilanteessa kävi.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Kiitoksia arvopalkkikuvasta. Se vain tukee valintojani - mitä alempana puolue, sitä epätodennäköisempää sen puolesta äänestäminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset