Kykeneekö edes vasemmistohallitus luopumaan tulonsiirrosta hyväosaisille?

Kommentti: Miksi opiskelija tyytyisi Ladaan, kun veronmaksajat kustantavat Mersun? (TS 25.5.2019) on selvä osoitus siitä, että asumistukijärjestelmämme on kahden miljardin vuosittainen tulonsiirto vuokranantajille. Opiskelijoita ei tietenkään pidä tästä syyttää, mielestäni he ansaitsevat saman sosiaaliturvan kuin kuka tahansa muukin. Asumistukea pitää kuitenkin voida tarkastella kriittisesti, ongelma piilee nimenomaan siinä, että asumistuki on asumiseen korvamerkittyä tukea:

"Ei sovi myöskään unohtaa, että asumistukena maksettu raha ei suinkaan jää opiskelijan taskuun – se vain käy siellä nopeasti ennen kuin siirtyy rikastuttamaan asuntosijoittajia ja vääristämään samalla asuntomarkkinoita. Tämä on poliittinen valinta."

Jos tuki ei olisi korvamerkittyä, esim. solussa asuminen parantaisi opiskelijoiden (ja kenen tahansa) taloudellista tilannetta, kun nykyjärjestelmässä jokaista vuokrassa säästettyä euroa kohden kostuu itse vain 20 senttiä. Mielestäni on kuvaavaa, että edes SAK ei ehdottanut asumistukeen puuttumista ehdotuksissaan säätytalolla (US 15.5.2019). Tämä todennäköisesti siksi, että liitot ovat mukana asumisbisneksessä Kojamon omistuksensa kautta.

On se nyt kumma, että edes vasemmistohallitus ei kykene puuttumaan merkittävään tulonsiirtoon yhteiskuntamme hyväosaisille.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuuttu, jota voi äänestää eurovaaleissa numerolla 103.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu