Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kykeneekö edes vasemmistohallitus luopumaan tulonsiirrosta hyväosaisille?

Kommentti: Miksi opiskelija tyytyisi Ladaan, kun veronmaksajat kustantavat Mersun? (TS 25.5.2019) on selvä osoitus siitä, että asumistukijärjestelmämme on kahden miljardin vuosittainen tulonsiirto vuokranantajille. Opiskelijoita ei tietenkään pidä tästä syyttää, mielestäni he ansaitsevat saman sosiaaliturvan kuin kuka tahansa muukin. Asumistukea pitää kuitenkin voida tarkastella kriittisesti, ongelma piilee nimenomaan siinä, että asumistuki on asumiseen korvamerkittyä tukea:

"Ei sovi myöskään unohtaa, että asumistukena maksettu raha ei suinkaan jää opiskelijan taskuun – se vain käy siellä nopeasti ennen kuin siirtyy rikastuttamaan asuntosijoittajia ja vääristämään samalla asuntomarkkinoita. Tämä on poliittinen valinta."

Jos tuki ei olisi korvamerkittyä, esim. solussa asuminen parantaisi opiskelijoiden (ja kenen tahansa) taloudellista tilannetta, kun nykyjärjestelmässä jokaista vuokrassa säästettyä euroa kohden kostuu itse vain 20 senttiä. Mielestäni on kuvaavaa, että edes SAK ei ehdottanut asumistukeen puuttumista ehdotuksissaan säätytalolla (US 15.5.2019). Tämä todennäköisesti siksi, että liitot ovat mukana asumisbisneksessä Kojamon omistuksensa kautta.

On se nyt kumma, että edes vasemmistohallitus ei kykene puuttumaan merkittävään tulonsiirtoon yhteiskuntamme hyväosaisille.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuuttu, jota voi äänestää eurovaaleissa numerolla 103.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ei tämä ketään yllätä, syykin toki tuli tuossa mainittua. Reiluna miehenä Antti lupaa lainasataset lisää tukea vielä päälle ja sitten voikin nostaa vaikka vuokria.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Turha on poliitikkoja syyttää. Valta ei ole heillä vaan rahalla; sitä tottelevat kaikki.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Asiallista tekstiä. Ja niinpä se onkin oikeisto, kuten Kokoomus, jonka suunnalta on julkisuudessa välillä kuultu kritiikkiä asumistukijärjestelmää kohtaan. Jos laittaa huoneen vuokralle parilla satasella, kaikki hakijat ovat ulkomaalaisia, jotka maksavat asumisensa omasta kukkarosta. Suomalaisille opiskelijoille ei kelpaa parin satasen köyhä vuokrahuone, kun valtiolta saa paljon parempaakin. Joten kyllä tuo järjestelmä paisuttaa kokonaiskustannuksia, ainakin osa opiskelijoista tekisi nykyistä säästäväisempiä valintoja asumisen suhteen, parin satasen vuokrahuoneille alkaisi olla kysyntää.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ainahan asunnot joku omistaa, että oletko Amos sitä mieltä, että asuntobusinesta pyörittävät väärät toimijat? Minusta paljon tärkeämpi kysymys onkin, että kuinka paljon asuminen maksaa. Onko sinulla tiedossa, että tekisikö asumisbusinesta jokin taho halvemmalla ja riittävän laadukkaasti sekä peremmin nykyiseen verrattuna.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Riippumatta siitä kuka asuntobusinesta pyörittää, ei asuntobusinesta pidä tukea korvamerkityllä tuella.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mitä enemmän hevosille annetaan kauraa, sitä enemmän linnutkin saavat. (Reagan)

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Pohjalla tässä lienee ollut yksinkertaisesti halpojen soluasuntojen riittämätön saatavuus kaikille. Joka vuosihan uutisoitiin syksyisin, kuinka toiselta paikkakunnalta muuttaville ei riitä asuntoja, jolloin oltiin tilanteessa, että osa opiskelijoista joutui turvautumaan yksityisiin vuokra-asuntoihin.

Tavoitteena lienee ollut tasa-arvoistaa opiskelijoiden tilanne asumisen suhteen, näemmä hinnalla millä hyvänsä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset