Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Maan tapa loppuu viime kädessä giljotiiniin

  • Ei korppi korpin silmää noki.
    Ei korppi korpin silmää noki.

Rikosoikeuden professori HS:lle: Antti Kaikkonen ei ole sovelias valtio­­varainministeriksi vanhan tuomionsa takia, sopivuutta muihinkin ministeri­tehtäviin harkittava (HS 5.6.2019) - Osmo Soininvaara on eri mieltä (kuvaliite):

"Minusta tuo kanta on aivan kohtuuton. Paheksun sitä, mitä Kaikkonen teki, mutta hän noudatti vain vakiintunutta maan tapaa (kesk). Koko säätiö oli perustettu rahoittamaan puoluetta. Tuomioistuimilla pitäisi olla keino lopettaa maan tapa rankaisematta vahtivuorossa viimeistä."

Olen maan tavasta kirjoittanut kohtuullisen paljon, viimeksi:

Hesarin toimittaja ei ymmärrä puolueiden varallisuuden päälle (20.5.2019), ja pari vuotta sitten koosteena:

Puolueet hyväksikäyttävät säätiölakia (21.6.2017)

Soininvaara on väärässä - maan tapa saadaan loppumaan vain laittamalla rikolliset linnaan varoituksena muille, tai ainakin pitämällä huoli siitä että heistä ei tule ministereitä. Tämä saattaa toki hirvittää vallassaolevia, mutta maailmanhistoriassa on nähty toki paljon dramaattisempiakin toimia kyseisen ilmiön kitkemiseksi.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Olen itse jo noin viikon verran kritisoinut Kaikkosen mahdollista ministeripestiä täsmälleen professori Nuotion perusteilla. Hienoa että maan yksi vaikutusvaltaisimmista rikosoikeuden osaajista uskalsi lähteä kyseenalaistamaan asiaa.

Kaikkosen rikosrekisterimerkintä on tuskin hävinnyt, jos ylipäätään on lainkaan hävinnyt, kun jo miehestä ollaan tekemässä ministeriä. Voidaankin kysyä, ovatko rikosrekisterit tarkoitettu vain estämään tavallisten tallaajien urakehityksiä tai ammatinvalintoja.

Saatu vankilatuomio luottamusaseman väärinkäytöstä ei oikein herätä luottamusta eikä näytä hyvältä missään rehellisyyttä edellyttävältä pestiltä. Se että kansa valitsee kansanedustajiksi rikollisia, ei tarkoita sitä, että edustajan rehellisyys on taattu tai todistettu.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Soininvaara: " Koko säätiö oli perustettu rahoittamaan puoluetta" (kesk.)

Säätiöt nauttivat verovapautta siksi, että niiden varojen tuotto käytetään yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Eikä Kepulle mikään riitä? Puoluetukea jaetaan jo enemmän kuin riittävästi.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mahtaako olla maasutettavana uusien hävittäjähankintojen alla?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Aina saattaa herätä kaikenlaista.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Järkevässä maaassa pitäisi olla sovelias ja pätevä, mutta kummallakaan ei taida olla merkitystä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Muutetaan sääntöjä.

Sovitaan niin, ettei nimitettävällä ministerillä saa olla ehdotonta vankeustuomiota päällä juuri nimityshetkellä.... tai ainakin tulee olla linnasta lomilla nimityspäivänä.

Tuo "taitavaksi tunnettukin" voidaan muotoilla niin, että riittää kun on taitava jossakin.. riittää kun osaa ajaa polkupyörällä kaatumatta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olisipa sellainen tilanne, että vankeustuomiota kärsivä asettuisi ehdolle eduskuntavaaleissa. Saisiko vankilomia kampanjointia varten? Entä valituksi tultuaan täysistuntoihin? Vai tuotaisiinko täysistuntoon raudoissa ja vartijan kera?

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Niemeläiseltä tähänastisista lukemistani ehdottomasti paras heitto.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos Kaikkonen nimitetään ministeriksi, puheet Suomesta matalan korruption valtiona voidaan lopettaa.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Käsitykseni mukaan Kaikkosen mahdollisen ministerisalkun arvostelu perustuu perustuslain 60. pykälään:

"60 § Valtioneuvosto

Valtioneuvostoon kuuluu pääministeri ja tarvittava määrä muita ministereitä. Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia.

Ministerit ovat virkatoimistaan vastuunalaisia eduskunnalle. Jokainen asian käsittelyyn valtioneuvostossa osallistunut ministeri vastaa päätöksestä, jollei hän ole ilmoittanut eriävää mielipidettään pöytäkirjaan merkittäväksi."

Lähde: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/199907...

Tuolla perusteella voidaan sanoa, että Kaikkonen ei sovellu valtiovarainministeriksi, sillä häntä ei tunneta rehellisenä ihmisenä. Kaikkosen sähellykset Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajana ovat sangen tunnettuja ja ne johtivat tuomioon, jonka rangaistuksena oli ehdollista vankeutta viisi kuukautta.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Toisaalta: Kaikkonen ei edes itse keksinyt sitä huijausta, vaan puolue sen huijauksen keksi. Kaikkonen on yksi puu metsässä, joka on puolue joka huijausta harjoitti. Jos yksi puu kaatuu, metsä jää silti jäljelle. Yhteen henkilöön kohdistuvan noitavainon sijaan minua kiinnostaisi saada puolue yhteisönä tilille asiasta. Jalkapallossa jos joukkueen omistaja tekee taloudellista vilppiä, UEFA mätkäisee vuoden pituisen sanktion koko joukkueelle (esim. pelaajien ostokielto tai Champions Liigasta ulos sulkeminen), ei yksittäiselle henkilölle. Vuoden eduskuntakielto ja hallituskielto toisi ryhtiä tekemiseen, vähenisi pelleily.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ongelma on vaan siinä, että samaa harjoittavat kaikki puolueet. Siksi Kokoomuskaan ei uskalla oppositiosta huutaa päätä vadille.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Sitä tehokkaammin toimintakielto korjaisi ongelmaa. Vaihtuisi koko puoluekenttä kerralla. No, lienee aika turha odotella että juuri ne kyseiset puolueet säätäisivät tällaista lakia.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Soininvaara muistaa Hautalan(vihreät) pimeän työnteettämiset. Istui harmaan talouden ministeriryhmässä kun paljastui tämäkin juttu . Varmasti oli ajateltu että sopii sinne,koska kokemusta.Suomessa kun ei nykyäänkään tarvita rehellisiä ministereitä tai muitakaan poliitikoita.Sisäpiireissä ei omia nokita. Kaikkosella on varmasti hallituksen tarvitsemaa (keskustan mallinmukaista) kokemusta hänelläkin.

Ministerin pallille pääsyyn ei koulutuksia tarvita,ainoa "ammatti" suomessa varmaan.Stubbin lehdistöavustaja sanni g.laasonen iltalehdestä ministerin pallille jne..Autonkuljettajaksikaan ei pääse ilman korttinippua ja puhdasta taustaa,saatikka edes duunariksi mihinkään jos rikosrekisteriä tai epäilystä siitä.ns.tavallinen duunari ei saa mitään anteeksi koskaan,kuten nämä ex rattijuopot ynm.rikoksien tekijät joista on leivottu ministereitä ja meppejä ynm.

Siellä vaan pidot paranee kun rikosrekisteri kasvaa..

Maan tapa on tosiaankin.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Jos rehellistä peliä pelataan, niin Kaikkonenhan on tuomionsa sovittanut ja on näin sovelias että pätevä mielestäni ministeriksi. Saahan sitä ihminen erehtyä. Tosin Kaikkonen julkisuudessa ei ole katunut tekojaan ja antanut lupaustaan noudattaa lakeja ja sääntöjä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#13

Onhan se Kaikkonen tuomionsa sovittanut, eikä häntä saa enää siitä uudelleen tuomita.

Mutta tuo tuomiohan nimenomaan osoittaa, että hän ei ole "rehelliseksi tunnettu" vaan nimenomaan "rikolliseksi tunnettu" tai "epärehelliseksi tunnettu"

Tuossa on merkittävä ero, jos otetaan huomioon että ministerin tulee olla "rehelliseksi ja taitavaksi tunnettu suomen kansalainen"
Rehellisellä ihmisellä ei ole oikeuden tuomiota luottamusaseman väärinkäytöstä.
Kaikkosella on.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Onneksi ei sentään vaadita lainkuuliaisuutta...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ainakaan hän ei valittanut tuomiosta...
Mutta kyllähän tuo tietynasteinen taakka tulee olemaan hänen koko loppuelämänsä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Onhan se taakka sellaisissa toimissa, joissa vaaditaan rehellisyyttä tai nuhteettomuutta...mutta niinhän se kuuluukin olla, koska hän ei ole rehellinen eikä nuhteeton.

Mutta jättää kuitenkin useamman oven auki... esim. kansanedustan paikan

Kari Seppänen

Jotenkin vain näistä kaikista "maan tavoista" kiinnijääneitä tuntuu yhdistävän, jos ei varsinainen moraalin löyhyys, niin ainakin sen uskomaton joustavuus. Jos ihmiselle ei tule mieleen, että hommassa on jotain mätää, kun joku vanhempi puoluetoveri tulee mentoroimaan, että näin hoidetaan vaalirahoitus tiskin alta, nostetaan maksimaaliset kulukorvaukset tai hyödynnetään harrastuskerhon kassaa, niin miten tähän ihmiseen voi luottaa suurempia päätöksiä tehtäessä?

Sinänsä pitää varmaan paikkansa, että nämä kankikaikkoset ovat eräällä tavalla vain hölmöjä - ehkä jopa hyväntahtoisia sellaisia - mutta haluammeko, että meidän yhteisistä verovaroista ja lainsäädännöstä vastaa joukko pölvästejä, jotka ovat valmiita tekemään lähes mitä tahansa "näin on aina tehty" -argumentin perusteella ja joiden moraalidetektorin viisari ei näytä heilahtavan missään olosuhteissa (paitsi sitten kun uhriudutaan "etelän metian ajojahdin" uhreina...)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olisikohan Christer Lybäckiltä pitänyt kieltää lääkäriksi opiskeleminen. Tai ainakin lääkärintoimen harjoittaminen...

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#14

Miksi olisi pitänyt?

Eikai opiskelu ole suomessa kiellettyä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Huumeita, alkoholia, ryöstöjä. Vankilassaistumista Kakolaa myöten. Voiko sellaiseen luottaa?
Olisin todella sitä mieltä, että Kaikkosen kannattaisi harkita uranvaihtoa. Poliitikkona hänet lynkataan aina, jos aikoo muuta kuin rivikansanedustajaksi.
JK. Ettei nyt jäisi epäselväksi, niin ihan oikeasti kunnioitan Lybäckin nousua vaikeasta lapsuudesta ja nuoruudesta huippukirurgiksi. Mutta noin yleisesti ottaen anteeksianto lienee kiellettyä, ainakin poliittisille vastustajille. Joten pidetään mielessä niin Vapaavuoren kuin Halla-ahonkin tuomiot.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #21

Onko lääkärillä joku vaatimus jossa kielletään nuo mainitsemasi rikokset?

Entä ministerillä?

Ministeri on hiukan eri asia kuin lääkäri tai jopa kansanedustaja.

Edit.
Ministerillä kyse ei ole anteeksi annosta vaan tulee olla "rehellisseksi tunnettu" EI "epärehelliseksi tunnetttu"

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #22

Kyllä, olet oikeassa. Poliitikoille ei pidä antaa tuumaakaan armoa.
No, se hyvä puoli tässä on, että näillä linjauksilla Huhtasaarella ei ole asiaa ministeriksi. Mustalla pilvelläkin voi olla kultainen reunus.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #24

#24

Tottakai poliitikolle tulee antaa armoa, siinä kuin kenelle tahansa muullekin.

Mutta tässä ei ole kyse armosta, vaan siitä täyttääkö Kaikkonen ministerin vaatimukset jotka on kirjattu perustuslakiin....eikä hän ikävä kyllä täytä.... hän ei ole "rehelliseksi tunnettu".

Perustuslaki ei perustu fiilikseen tai siihen miten se teksti olisi kivaa, vaan siihen mitä siellä lukee.
Jos siellä lukee "rehellinen", niin se ei tarkoita "epärehellinen".

Ihan en saa kiinni kuinka Huhtasaari liittyy aiheeseen, koska hän ei ymmärtääkseni ole pyrkimässä ministeriksi.
Mutta kyllä... jos Huhtasaarta joskus ollaan nimittämässä ministeriksi, niin tottakai häneen tulee soveltaa samoja sääntöjä kuin muihinkin.
Eikä silloinkaan saa mennä tunteella, vaan samoilla kriteereillä kuin muidenkin kohdalla.

Tosin taas näyttää että perustuslailla sipaistiin persettä jälleen kerran ja Kaikkosesta tulee ministeri.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #27

No, Huhtasaaren osalta ajattelin jo ennakoida tulevaa.
Onneksi presidentin ei tarvitse olla rehelliseksi tunnettu...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #21

...ja pidetään myös mielessä tuomiotta jättämiset tapauksissa Jari Vilén sekä Laura Huhtasaari, joiden urat ovat saaneet rauhassa minkään häiritsemättä jatkua, vrt.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/248741-nakokulma-...

Kokoomuksen entinen puoluesihteeri Taru Tujunen tunnetaan räväkkänä persoonana. Aikuisuuskin alkoi räväkästi parikymppisenä tehdyllä kioskiryöstöllä.

Ikäviä tapauksia on käytännössä joka puolueessa ja monesti pahiksille on käynyt omalta kannaltaan hyvin.

Demokratiamme äänestettävät ovat kuin äänestäjänsä: yhteiskuntamme moraalin keskiverto. Pyhimyksiä ja saatanoita he eivät pääosin ole vaan vain ihmisiä.

Ankarin keinoin voidaan tehdä jotakin, mutta en usko asioiden sillä pitkän päälle kohenevan. Korppi ei korpin silmää noki.

Talouden saralla minua viehättää Brasilian pankkilainsäädäntömalli, sillä olisi finanssialalla käyttöä kautta koko maailma, koska mallissa vastuullisessa asemassa oleva väärintekijä oikeasti maksaa teostaan eli valta ja vastuu rimmaavat keskenään:

Tässäkö maailman turvallisin pankkijärjestelmä?
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001669200....

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kerran epärehellinen, aina epärehellinen.
Kuinkahan moni ei ole pyöristänyt matkalaskun tunteja hieman ylöspäin täyden päivärahan määrään.
Olen varmaan tehnyt itsekin niin. Mutta olen myös kertonut kassalle, että hän on laskuttanut minulta liian vähän. Ja lasku on korjattu. Pidän sitä oikeudenmukaisena, koska valitan myös, jos minulta on laskutettu liikaa.
Tai kuinkahan monella on ollut työnantajan MS Word ladattuna myös kotikoneelle, vaikka mitään omaa lisenssiä ei ole. Siksi minä pidän Open Officesta.
Isommat yritykset pitävät nykyään kai aika hyvin huolta siitä, että ohjelmistojen lisenssit vastaavat käyttöä. Vaikka lisenssiehtojen ja maksujen tulkitseminen on kyllä varsinaista salatiedettä. Joten kohtuullisen helppoa on jäädä kiinni epärehellisyydestä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Soininvaara on väärässä - maan tapa saadaan loppumaan vain laittamalla rikolliset linnaan varoituksena muille, tai ainakin pitämällä huoli siitä että heistä ei tule ministereitä. Tämä saattaa toki hirvittää vallassaolevia, mutta maailmanhistoriassa on nähty toki paljon dramaattisempiakin toimia kyseisen ilmiön kitkemiseksi. "

Tuomitseminen olis parasta tapa millä kyseinen ilmiö karsittaisiin. Samaa mieltä Amos Aholan kanssa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Amos Ahola poistit kommenttini syystä jota en ymmärrä ehkä kirosanan Sa,,,,nan vuoksi. Mutta ydinsanomani on ja jonka minä, jonka rikollisuusrekisteri on puhdas, en vaan siedä ihmisiä jotka pikkurilli pystyssä nostavat itesänsä "puhtoisina" ihmisinä meidän muiden muiden elämässä ryvettyneiden ihmisten yläpuolelle. Luoja varjelkoon meitä täydellisistä ihmisistä ja siksi olen samaa mieltä kerrankin Soinivaaran kanssa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

En poistanut mitään, ilmeisesti kommentteja moderoidaan usarin puolesta.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Blogisti on löytänyt asian ytimen. Kuolemantuomio takaisin ja punaisia päin kävelystä vähintään 5 vuotta kuritushuonetta. Siinäpä liberaalit lääkkeet joilla maailma pelastuu. Tai ainakin Suomi. Hurraa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tai sitten niin että mitä tahansa voi tehdä ilman minkäänlaista seuraamusta. Ainoa seuraamus olisi että siliteltäisiin päätä. :-)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Lukutaidottomuuteen ei taida auttaa edes giljotiini.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #36

Itse asiassa ei ole, mutta toimiakseen sen olisi liityttävä sanottuun tai tilanteeseen. Blogauksessa ei ollut vaadittu muutoksia rangaistuskäytäntöön, vaikka kommentillasi niin annoit ymmärtää.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

No, ainakin minulle sarkasmi on vaikea laji.

Miten tuo blogiteksti nyt sitten pitäisi käsittää: "Soininvaara on väärässä - maan tapa saadaan loppumaan vain laittamalla rikolliset linnaan varoituksena muille, tai ainakin pitämällä huoli siitä että heistä ei tule ministereitä."

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Rikolliset pitää saada tuomiolle, ei tuossa vaadita kovempia tuomioita. Lisäksi blogisti peräänkuuluttaa perustuslain 60§ kunnioittamista, niin ettei luottamusaseman väärinkäytöstä vankeusrangaistuksen saanutta pidettäisi rehelliseksi tunnettuna. Siinäkään ei muutosta, vaan voimassa olevan lain noudattamista. Jos Ahola olisi vaatinut kovennuksia, olisi kommenttisi toiminut sarkasmina. Nyt se pelkästään paljasti väärinkäsityksen.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Eivätkö Rinne, Harakka ja Kaikkonen ole muka tuomiolla olleet? Ja perustuslain 60§ ei ole kunnioitettu aiemminkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset