Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Nollakorkomaailma ei voi jatkua ikuisesti

  • Truman kaipasi yksikätistä ekonomistia.
    Truman kaipasi yksikätistä ekonomistia.

Nollakorkojen aika muuttaa maailmaa (HS 23.6.2019) esittää viiden eri asiantuntijan näkemyksiä kohta kymmenen vuotta jatkuneesta "uudesta normaalista", jossa riskintöntä tuottoa ei enää ole olemassa, eikä velkoja tarvitse maksaa takaisin.

Näkemys on tosin turhan vahva termi, sillä koko kirjoituksen paras kannanotto on: 

"Väitöskirjatutkija Ronkainen haluaisi nähdä avoimempaa keskustelua siitä, miten valtiot ja keskuspankit yhdessä voisivat vastata matalan kasvun ongelmaan."

Kaikkea muuta edustaa parhaiten Viherkentän:

”Puolittainen konsensus on siitä, että nollakorkomaailma ei voi jatkua ikuisesti. Mutta ei ole näköpiirissä, että korot nousisivat sellaisella tasolle, mihin historiassa on totuttu, vaan asettuvat ehkä johonkin välimaastoon”

Puolittainen konsensus todellakin palauttaa mieleen vanhan tarinan yksikätisestä ekonomistista (kuvaliite). Erään tulkinnan mukaan ekonomistien työn tarkoitus ei ole ennustaa tulevaa, saati sitten vaikuttaa siihen ehdottamalla ratkaisuja, joka tosin herättää kysymyksen että mistä suoritteesta palkka oikein juoksee.

Vaikka voin tästä vääntää huumoria, niin asia on itseasiassa hyvin vakava. Voimme olla satavarmoja että Hesarin jutun lukee jokainen poliitikko, ja että se on teipataan vasemmistohallituksemme kokoushuoneiden seinille oikeutuksena velkaantua lisää, koska ekonomistit eivät sitä kerran tunnu vastustavan.

Olemme moral hazard tilanteessa, jossa demokraattisesti valitut hallitukset eivät tee yhtään mitään rakenteellisten ongelmien ratkaisemiseksi, sillä ne odottavat keskuspankkien ratkaisevan ne. Tämän lisäksi valtiot vielä nokittelevat toisaan siitä kenellä on holtittomin talouskuri (case Italian hallitus).

Mielestäni olisi paikallaan, että jokainen ekonomisti tekee yksiselitteisesti selväksi sen, että nollakorkomaailma ei voi jatkua ikuisesti, tai vaihtoehtoisesti työntää tutkintonsa takkaan.

Jokainen teistä kuitenkin tietää tämän, sillä pystytte varmasti näkemään mitä epätasapainojatiloja ja haittoja nollakoroista syntyy. Aivan kuten mannerlaattojen väliset jännitteet purkautuvat maanjäristyksinä, velkaantuminen purkautuu talouskriiseinä - kukaan ei vaan osaa sanoa milloin ja miten.

Murron kommentti ”Kun nurkkaan ajaudutaan, siitä poistuminen on vaikeaa.” on kuvaava, joskin jälkiviisastelua. Nurkassa oltiin jo 2015, ja nyt on maalattu umpeen ilmastointihormitkin.

Eräs ratkaisu on kuitenkin olemassa - lukitaan ohjauskorot 3 prosenttiin pysyvästi, ja saavutetaan haluttu tavoiteinflaatiotaso helikopterirahalla suoraan kuluttajille. Aivan kivuttomasti tämä ei tietenkään käy, sillä jokainen varallisuuseräkupla poksahtaisi.

Isossa kuvassa on kuitenkin tärkeä muistaa, että reaalitalouden kannalta ei ole mitään merkistystä sillä, millä tasolla osakekurssit ovat tai kuka minkäkin kiinteistön omistaa.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jolla ei ole mitään hävittävää tulevaisuuden ennustamisessa, toisin kuin ekonomisteilla.

 

PS. Toimittaja Tuomas Niskakankaalle ehdotan seuraavaksi haastateltavaksi Tuomas Malista. Vaikka en keinoista hänen kanssaan ole samaa mieltä, niin saat ainakin vahvaa näkemystä asiaan.

Aikaisempia kirjoituksiani asiaa sivuten:

Demokratia on hevonen ja korkotaso sen suitset (AA 13.11.2018)

Setelirahoitus halvaannutti demokraattisen valtion (AA 22.11.2017)

Maailma ei ole Lannister (AA 12.5.2015)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Eipä tässä ole poliittisesti enää mitään tehtävissä, vaan elvytyksen varassa mennään kohti seuraavaa velkaromahdusta.

Keskuspankit eivät halua päästää järjestelmään kertynyttä huonoa velkaa purkautumaan, vaan yrittävät epätoivoisin keinoin saada velkarekeä vielä edemmäs. Kullan viimeaikainen hinnannousu kertoo siitä, että epäluottamus koko rahajärjestelmää kohtaan alkaa jo herätä.

Koko järjestelmä vaatisi peruskorjauksen: valtion tuki yksityiselle luotonluonnille olisi poistettava. Lisäksi keskuspankkitilit olisi saatava kaikkien kansalaisten käyttöön, kuten olet jo aiemmin ehdottanut.

--

+ Julkaisin aamulla täällä Puheenvuorossa tiivistelmän omasta käsityksestäni fiat-järjestelmästä.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Ei nollakorolle ole vaihtoehtona kuin täydellinen romahdus.
Pörssiyritysten kurssikehitys ja tuottokehitys ei ole seurannut enää vuosikymmeniin toisiaan.
Etsikää länsimaiden talouden kasvukäyriä ja velkasummien kasvukäyriä. Ne ovat liki identtiset jostain 80-luvulta lähtien eli länsimaiden ja japanin talouden kasvu on käytännössä ollut nolla jo ainakin 30-vuotta.
Kiinan taloutta ei edes mitata samoilla mittareilla kuin länsimaissa. Kiinassa valtio päättää mikä bkt kasvutavoite on ja yllättäen, talous kasvaa juuri sen verran.. kukaan ei tiedä mikä kiinan talouden kasvu oikeasti on ja tämä kyllä länsimaiden ekonomistien tiedossa on, sitä ei vain julkisesti saa sanoa.

Kupla alkoi kasvamaan sillä hetkellä kun valuutat irrotettiin kultakannasta. Syynä siihen oli että reaalinen kasvu loppui ja nyt reaalimaailma eli omaisuuden tuotto ja arvo on niin kaukana siihen sidotun velan määrästä että sen eron kurominen ja velan maksaminen omaisuuden tuotolla on täysin mahdotonta.
Velkojen nollaaminen niin yksityisiltä, yrityksiltä kuin valtioilta lie ainoa tie edetä, nykyisen lopulta tuhoon johtavan nollakoron tai reilusti miinuskorkojen lisäksi. Velalla pyörivän maailman talous perustuu kasvuun jonka pitää olla korkoja suurempaa. Kasvu on käytännössä ollut nolla jo vuosikymmeniä joten koron pitää olla nolla tai alle tahi velka vain kasvaa. Nythän maailman velkasaldo vain kasvaa ja talouskasvu kangertaa eli korot ovat liian korkeat.

Neuvostoliiton romahdus varmaan vertailukohtana siihen mihin romahdus johtaisi. Tietenkin sillä erotuksella että koska nyt jos koko maailman talous romahtaisi niin nousua ei tapahtuisi ulkomaankaupan yms ulkopuolisen avun voimin. Eli siis ikinä.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

"saavutetaan haluttu tavoiteinflaatiotaso helikopterirahalla suoraan kuluttajille"

Valtio siis pakottaisi siihen, että inflaatiota syntyy. (pakottaa tietenkin nytkin)

Miksi inflaatiota pitää tavoitella? (Koska korollisten velkojen hoitaminen vaatii nimellisen rahan kasvavaa määrää, siis rahamäärän taloudessa pitää kasvaa, nimellisen BKT:n pitää kasvaa. Japani on ongelmissa nimenomaan nimellisen BKT:n vuosikymmenten laman takia.)

Kielletään ja lakkautetaan korko ja siihen liittyvät ilmiöt yhteiskunnassamme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset