Nuorten eväät on syöty

Nuorien käyrät ei ole nousevia.

Kansanedustajan mukaan nykynuoret ovat ensimmäinen vanhempiaan köyhempi sukupolvi – asiantuntijat vastaavat väitteeseen (HS 9.7.2019). Asiantuntijoiden mukaan näin ei ole, mutta onneksi asiantuntijoiden mielipidettä asiasta ei tarvitse purematta niellä.

Nuoruuden määritelmästä voidaan toki debatoida, mutta kuten Hesarin kuvasta (liite 1) näkee, niin alle 24 vuotiaiden tulotaso on samalla tasolla kuin 1990, eikä 24-34 vuotiaiden tulotaso ole noussut noin kymmeneen vuoteen.

Myös köyhyyden määritelmästä voi debatoida, mutta jos tarkastelemmekin varallisuutta (kuvaliite 2, tilastokeskus) emmekä tuloja, niin suuret ikäluokat ovat todellakin räjäyttäneet pankin verrattuna edellisiin.

Asiaa tietysti auttaa eniten asuntojen 30 vuotta kestänyt noususykli, joka on reaalisestikin tuplannut keskivertoasunnon hinnan (kuvaliite 3) –  tämän päälle tulee vielä inflaatiota noin 100%, eli asuntovarallisuus on nelinkertaistunut viimeisen 30 vuoden aikana ilman että on tarvinnut laittaa tikkua ristiin.

Kukaan ei tiedä kauanko sykli vielä kestää, vauhti on jo hyytynyt muualla kuin kasvukeskuksissa, eli mitään automaattivoittoja ei nuorille ole tässä(kään) asiassa luvassa. Moni nuori toki lähtee tähän veneeseen kunhan pystyy, mutta tätä omalta osaltaan vaikeuttaa se, että työeläkemaksut ovat melkein kaksinkertaistuneet viimeisen 30 vuoden aikana (kuvaliite 4). 

Eläkejärjestämme on nimittäin sukupolvien välinen tulonsiirto nuorilta vanhoille, ja nuoret maksavat keskimäärin 24,4 % palkastaan (kuvaliite 5) nykyisille eläkeläisille, vaikka heidän omaa eläkeikäänsä tullaan nykyisestä nostamaan, ja eläkkeitä leikkaamaan.

Olettaen siis että ylipäätänsä pääsevät duuniin – työttömyyden rakenteellinen taso tuplaantui myös tuossa 1990-luvun taitteessa. (kuvaliite 6), mutta vielä pidemmällä aikajänteellä työttömyyden nousutendi on ollut selvä (kuvaliite 7).

Joku voi tähän todeta, että eihän tässä mitään, kaikki tämä vauraus siirtyy lopulta perintönä eteenpäin. Mutta ei se tule ihan näin menemään, siitä syystä että eläkemaksut alkavat olla sillä rajalla että niitä ei voi oikein nostaa ilman että maksukykyiset nostavat kytkintä, tarvitaan uusia ratkaisuja:

Etlan ehdotus: Ikääntyneet voisivat laittaa asuntonsa myyntiin ja ostaa hoivaa (Yle 9.7.2019)

Olen itse 36-vuotias, eikä minun varallisuudestani tai tulotasostani tarvitse olla huolissaan, mutta jos joku pokkana väittää että minua nuoremmalla sukupolvella on edellisiä paremmin pullat uunissa, niin ensimmäinen reaktioni on että mahtavatko tämän blogin liitteenä olevat käppyrät olla kuinka tuttuja.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka kannustaa nuoria pitämään passin voimassa.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu