Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Hiilihydraattivero voisi korvata osan arvonlisäverosta

  • Kuka käski olla läski?
    Kuka käski olla läski?

”Lihavuuden ehkäisy on pikemminkin poliitikkojen kuin lääkäreiden työtä”, sanoi ylilääkäri – Ministeri Lintilän mukaan sokerivero on erittäin vaikea toteuttaa (HS 15.07.2019):

"Miten esimerkiksi pienet leipomot ilmoittavat sokerin käytön? Olen ollut eduskunnan verojaostossa 16 vuotta, ja koko se aika siitä on puhuttu”, Lintilä sanoo."

Olisipa ilo olla ollut kärpäsenä katossa, sillä tämänkään asian ratkaisu ei ole rakettitiedettä. Kaupoilla on tieto kaikkien myymiensä elintarvikkeiden ravintosisällöstä, ja silloin kuin se jostain syystä puuttuu (esim. pienet leipomot jotka saattavat leipoa tunteella), voi käyttää Finelin arvoja.

Haaste on ollut ilmeisesti siinä, että MTK:n painostuksesta vero on haluttu kohdistaa nimenomaan sokereihin, eikä hiilihydraatteihin yleisesti. Jos tästä ehdosta luovutaan, niin verottaminen per hiilihydraattigramma on helppoa - hiha-arviona noin 0,1 senttiä per hiilihydraattigramma voisi olla hyvä luku mistä aloittaa. Tällöin ruisleipäviipaleen hinta nousisi luokkaa 5 senttiä. Jotta elintarvikkeiden verotus ei tämän seurauksena kokonaisuutena kiristy, niin elintarvikkeiden arvonlisäveroa pitää tietysti(!) laskea vastaavasti.

Tällä ehdotuksella on pari varmaa varjopuolta - verotuksen uudelleenkohdistaminen näin osuisi köyhiin, ja elintarvikkeiden hiilidioksidikuorma nousisi, kun suurempi osa energiantarpeesta täytettäisiin proteiineillä ja rasvoilla. Kolmas potentiaalinen varjopuoli on proteiinin ja rasvojen lisääntyneestä käytöstä mahdollisesti johtuvat terveyshaitat.

Uskon näiden varjopuolien kuitenkin olevan yhdessä pienempiä kuin hiilihydraattien liiallisesta kulutuksesta johtuva ylipaino-ongelma. Keinolla millä hyvänsä, kuvaliitteenä oleva trendi pitäisi saada laskuun. Olisi siis paikallaan myös sitoa THL:n johtoryhmän kaikki tulospalkkiot tähän trendiin.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Eräs ehdotus twitteristä (Juho Salmi) on myös miettimisen arvoinen - entä jos korvaisimme elintarvikkeiden alvin täysin kaloripohjaisella verolla?

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Kaloripohjainen verotus olisi selkein. Sillä on hyvä osumatarkkuus.

Millain tua... alkaisko sitten karkkiralli Virosta?

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Tavallaan jos päihtyneelle ei saa myydä alkoholia .

Yhtähyvin silminnähden hengen vaarallisesti ylipainosta kärsivälle ei saisi myydä lisää rasvasia sokerihillo munkkeja .

Toisaalta pitäskö nettikännyköintiäkin valtiovallan suitsia kansalaisilta myös ?
Väittäisin sen lihottavan paljonkin koska aiheuttaa liikkumattomuutta erittäin merkittävästi . Myös ahdistusta johon ahmitaan myös .

Kännyköinki aiheuttaa myös lapsettomuutta , avioeroja , bruttokansantuotteen laskua jne. Moni aviossakin oleva on kännykälleen läsnä enemmän kuin kumppanilleen .

Hyvin on amerikkalaiset yms yhtiöt addiktoinut orjakseen miljardei ihmisii . No libra valuutta tulee ..

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuosta kännykänkäytön rajoittamisesta esimerkiksi vain 8 tuntiin päivässä aiheutuisi ruokahuollollinen kriisi. Jos kännykän käyttäminen estetään, aivojen energiankulutus tuplaantuu kun pitää itse miettiä asioita eikä voi kysyä kännykältä. Lihaksiston osalta tilanne on vielä huonompi: pelkän etusormen sijasta rasittuisi koko keho, mikä luonnollisesti vaatii massiivisia ruokavuoria polttoaineekseen.

Mistä ruoka, jos ihmiset yht'äkkiä alkavat kuluttaa energiaa vaikkapa 1000 kcal enemmän päivässä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset