Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Maahanmuuttajien integroituminen tarvitsee työmarkkinoiden vapauttamisen

  • Perustulon idea pähkinänkuoressa.
    Perustulon idea pähkinänkuoressa.

Amerikan MogadishuSuomi ja Minnesota ovat samankokoisia paikkoja, joihin alkoi 1990-luvun alussa muuttaa somalipakolaisia. Minnesotassa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin. (HS 24.7.2019) on jotakin, jonka soisin jokaisen suomalaisen poliitikon lukevan ja ymmärtävän.

Nationalistien soisin jutusta ymmärtävän sen, että maahanmuuttajien kulttuuri tai biologiset erot eivät estä integroitumista tai työllistymistä.

Vasemmistolaisten soisin jutusta ymmärtävän sen, että työmarkkinamme ja miten kohtelemme yrittäjyyttä estävät integroitumasta ja työllistymästä.

Näistä seuraa molemmille tahoille vaikea kysymys - jos olemme yhtä mieltä siitä, että ainoa tapa saada maahanmuuttajat integroitua yhteiskuntaamme on vapauttaa työmarkkinat ja purkaa yleissitovat työsopimukset, olemmeko valmiit siihen vai ei?

Vastauksesta huolimatta, yrittäjyyteen kannustamisen pitäisi joka tapauksessa olla jokaisen puolueen tavoitteissa. Paras ensiaskel tähän suuntaan on ylettää yleinen sosiaaliturva yrittäjiin perustulon muodossa:

Perustulo tekee työnteosta ja yrittämisestä riskittömämpää (AA 13.1.2018) - kts. kuvaliite.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Sakari Rajamäki

"Nationalistien soisin jutusta ymmärtävän sen, että maahanmuuttajien kulttuuri tai biologiset erot eivät estä integroitumista tai työllistymistä."

No itseasissa mustat ovat kyllä aika huonosti integroituneet Jenkkeihin rikollisuustilastoista päätellen.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Eri asia on, kenen syy se tilanne on. Equal opportunities ei taida ihan toteutua. USA:n rikostilastoissa väitetään olevan on vääristymää myös herkemmän puuttumiskynnyksen kautta, eli käytännössä lakia ei sovelleta kaikille samalla tavalla.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Aika moni on sopeutunutkin, ihan presidentiksi saakka.
Toisaalta rikollisuustilastojen mukaan moni italialaistaustainen on sopeutunut huonosti. Eivät kaikki irlantilaisetkaan ole sopeutuneet. Voisiko tuosta päätellä, että katolisuus on uskontona aika sopeutumatonta.
Suomalaiset ovat kyllä sopeutuneet hyvin, koska he tappelevat ensisijaisesti keskenään viinapäissään. Sitä ei viitsitä laskea rikostilastoihin.
Irlantilaisetkin rakastavat keskenään kähinöintiä mutta he antavat kyllä turpiin muillekin. Kai suomalainenkin voisi hurria kurittaa mutta skandinaavit ovat sen verran harvassa, että sellaista harvoin osuu tarvittaessa käsivarren mitan päähän...
Notta kuka sopeutuu, kuka ei.
Syvä joki on oikein hyvä johdanto ylisukupolviseen rotupuhtauden vaalimiseen.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola
Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Itse näin maahanmuuttajana sanon että integroituminen on kyllä ihan ihmisestä itsestä kiinni.. Moni etuoikeutettu valkoinen feministipopulisti yrittää kyllä trollata syytä aina toisten niskoille..

Nimimerkillä: kun asuin Kreikassa, ja nyt Ruotsissa niin ei mulla ole ollut mitään vaikeuksia hommata töitä tai paikallisia ystäviä..

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Jos integroituminen on vain itsestä kiinni, miten saman porukan työttömyysluvut ovat erilaiset kuin toisessa?

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

No meillä on täällä Ruotsissa käytössä toi sinun somalien takia vaatima työmarkkinoiden vapautus, mutta täälläkin somalit on hankalasti integroituva ryhmä.. ja heitä enemmän edustettuna työttömissä kuin vaikkapa meitä suomalaisia..

Eli pitäis verrata Ameriikan ja Suomen sosiaalietuuksia, siinä vois olla se avain..

Ja kyllä mä ymmärrän että monelle somalille tuottaa varmasti vaikeuksia hommata monia työhön tarvittavia kortteja, mitä esim. mulla on taskussa.. ja sit jää vaihtoehdoksi mennä johonkin pienipalkkaisiin hommiin ja saman saa käteen lukemalla kotona koraania.. ni siksihän moni jää kotia..

Mä tunnen kyllä monta somalia ketkä käyvät töissä ja he ovat ihan työhalukkaita.. Naapurin somali sai kyllä edellisestä työpaikasta potkut ku se laiskotteli siellä liikaa..

Ja vasta ku kävin yhellä raksalla hommissa niin sain pari somppua mulle apupojiksi, olivat tosi mukavia killejä ja tekivät kiltisti kaiken minkä mie heille määräsin..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset