Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kaikki blogit puheenaiheesta Asumistuki

Yhdessä asuminen vähentää työhalukkuutta

Kokoomus esitti eilen listan toimista joilla saataisiin Suomeen 60.000 uutta työpaikkaa. Yksi vaille huomiota jäänyt seikka kokoomukselta on se, että ei ole huomattu miten avoparin yhdessä asuminen vaikuttaa haluun työllistyä.

Kokoomuksen hölmö idea nro. 5

Kokoomus on ehdottanut yhtenä työllisyyttä parantavana toimenpiteenä sitä, että toimeentulotukeen palautettaisiin asumiskulujen  7%:n omavastuu. Aikoinaan meillä oli hölmö hallitus - tuolloin säädettiin ko. omavastuu. Sitten meillä oli järkevämpi (lue: vähemmän hölmö) hallitus joka ymmärsi poistaa tuon omavastuun.

Kokoomuksessa on siis päätelty, että asumiskulujen 7%:n omavastuu lisäisi työllisyyttä (kuva). Kokoomuksen mukaan omavastuu kannustaisi hakeutumaan edullisempaan asuntoon ja samalla se purkaisi kannustinloukkuja?

Totuus asumisen tukemisesta!

Jokin aika sitten täällä oli paljon keskustelua asumisen tukemisesta. Jossain määrin minäkin siihen tuolloin osallistuin. Joskus aikoinaan nykyisen asumistukimallin järkevyys oli myös eduskunnan pohdittavana - miksikö?

Miten asumistuki voisi paremmin hyödyntää yhteiskuntaa

Asumistuesta käydään kädenvääntöä siltä osalta mikä menee kiinteistöjen omistajien taskuihin. Sen määrä on huima n. 1,6 mrd € v. 2019. 

1. Oman asunnon omistajan ei pitäisi saada sitä valtion pussista muiden veronmaksajien maksettaviksi.

2. Ne kiinteistönomistajat, jotka saavat vuokralaisilta asumistukea sisältävän vuokran voitasiiin sen saamisen osalta panna korotetun erillisverotuksen piiriin, joka palaa takaisin sen kustantajalle- yhteiskunnalle.

3. Mtä tämä muutos vaikuttaisi koko asuntotuotantoon ? 

Asumistuet eivät nosta vuokria, vaan kiinteistöjen hoitokulut

Vuokraturvan Timo Metsola oli sitä mieltä, että asumistuki mm nostaa vuokria. Kun minä en edelleenkään näe asumistukea vuokria korottavaksi tekijäksi joka noidankehämäisesti korottaa asumistukia.

Vaikuttavatko tuet todella vuokriin?

Vuokravälitysyhtiö Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja ja ehkä Suomen tunnetuin
asuntosijoittaja Timo Metsola julkaisi tänään tiedotteen, kuinka asumistuki nostaa vuokria ja
tukea sekä tuensaajien määrää tulisi leikata. Vaikka otsikkotasolla linjaus saadaan kuulostamaan
kovalta, on taustalla laajempi sosiaalipolitiikan ja asuntomarkkinoiden toimintaa koskeva huoli.
Ilman värittynyttä mielipidettä suuntaan tai toiseen koen pakolliseksi kommentoida Metsolan ja
Vuokraturvan ulostuloa, henkilöbrändin ympärille rakennetussa yhtiössä tiedottamisessahan on

Vaalilupauksena leikkaukset

Eilisessä 12.4.2019 Sannikka & Ukkola –lähetyksessä Jari Sarasvuo sanoi osuvasti, että yhteiskunta on luvannut asioita, joihin ei kohta ole varaa.

Paitsi että niihin ei ole varaa, ovat erilaiset tulonsiirrot omillaan toimeentulevien työntekijöiden ja yrittäjien näkökulmasta täysin demoralisoivia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä